Endringer i mandatfordelingen – nytt parti inne i bystyret når alle stemmer er talt opp

I løpet av få timer ble det store endringer i mandatfordelingen i Oslos bystyre mens alle stemmer ble talt opp.

Publisert

Klokken 21.00 ble resultatet av forhåndsstemmene i kommunestyrevalget i Oslo lagt frem. 48,5 prosent av stemmene var da talt opp. Noe etter klokken 23.00 var de første valgdagsstemmene for Oslo i ferd med å komme inn, viste valgresultat.no.

Valgdirektoratet meldte imidlertid om tekniske utfordringer blant annet i Oslo, men klokken 01.00 var 95,6 prosent av stemmene talt opp i hovedstaden. Klokken 02.18 var opptellingen endelig. 

De 59 mandatene i Oslo bystyre hadde i løpet av de to timene mellom 21.00 og 23.00 forflyttet seg noe, i favør av en nykommer. 

Klokken 23.00 lå det an til at Høyre ville ha dobbelt så mange representanter som Arbeiderpartiet med henholdsvis 22 mot 11 mandater, men klokken 01.00 hadde Høyre mistet to mandater – ett til Arbeiderpartiet og ett til nykommeren, Partiet Sentrum, med tidligere Arbeiderparti-byråd Geir Lippestad som toppkandidat.

Men da absolutt alle stemmer var talt opp, endte Arbeiderpartiet likevel opp med 11 mandater, da Venstre sørget for å knipe til seg ytterligere en plass i bystyret. 

Dette innebærer at Venstre, Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Sosialistisk Venstreparti (SV) blir like store i byrådet med seks representanter hver.

Blant de øvrige sittende byrådspartiene, mister MDG nemlig tre av dagens ni mandater, mens Sosialistisk Venstreparti går opp med ett mandat til seks. Rødt holder, til tross for nedgang, på sine representanter.

Fremskrittspartiet vil få fire mandater. Kristelig Folkeparti beholder sitt ene mandat, mens Senterpartiet mister sitt. Folkets Parti sitter igjen uten innflytelse og mister alle sine bystyrerepresentanter.

Powered by Labrador CMS