Byrådsleder Raymond Johansen under en pressekonferanse i Oslo Rådhus om håndteringen av koronasituasjonen i Oslo torsdag ettermiddag. Foto: Annika Byrde / NTB
Byrådsleder Raymond Johansen under en pressekonferanse i Oslo Rådhus om håndteringen av koronasituasjonen i Oslo torsdag ettermiddag. Foto: Annika Byrde / NTB

— Vi skal gjøre alt vi kan sånn at flest mulig kan leve normale liv i byen vår

Det sa byrådsleder Raymond Johansen på en pressekonferanse om smittesituasjonen og nye koronatiltak torsdag ettermiddag. Han sa også at utbruddet av omikron på et julebord på Aker brygge kanskje er det største hittil utenfor Sør-Afrika.

Publisert

— Jeg hører at mange avlyser julebordene og det synes jeg er leit, sa Raymond Johansen. Han anbefaler heller arbeidsgivere og arrangører å heller sette i verk smittehindrende tiltak.

Det var en alvorlig byrådsleder som møtte pressen 17.45 torsdag ettermiddag.

— Jeg skulle veldig gjerne ha sluppet å stå her i dag igjen. Oslo er nå på beredskapsnivå 3, og situasjonen kan endre seg raskt. Vi har fått bekreftet at omikron er i Oslo, og at utbruddet kan være det største kjente utbruddet utenfor Sør-Afrika, sa byrådslederen.

Etterlyser raske statlige penger

Byrådet i Oslo ber om en statlig kompensasjonsordning.

— Mange er på kanten av stupet. Vi legger til grunn at alle kostnader knyttet til koronapandemien blir kompensert fullt ut. For næringsliv, kulturliv, kollektivtransport og så videre er det viktig at denne kompensasjonen kommer fort, sier Johansen til NTB.

Det er blant annet innført tiltak rettet mot utelivsbransjen og kulturlivet, som får antallsbegrensninger.

— De gjorde alt riktig

Byrådslederen la til at alle på juleboret hadde gjort alt riktig. De var vaksinerte og de tok en test i forkant av julebordet, opplyste Johansen.

— Omikron endrer spillereglene. Det er mye vi ikke vet om viruset. Det er stor usikkerhet om hvor raskt det smitter, hvor alvorlig syk man blir og hvilken effekt vaksinene har. Det må bringes på det ene så raskt som overhodet mulig, sa byrådslederen.

Han understreket at han var glad for at regjeringens har skjermet barn og ungdom.

Hjemmekontoret er tilbake

De nye tiltakene for Oslo trer i kraft ved midnatt natt til fredag og skal vare i fjorten dager. De omfatter blant annet:

  • Påbud om munnbind der det ikke er mulig å overholde en meters avstand.
  • Påbud om hjemmekontor for hele eller deler av arbeidsstokken der det er mulig uten at det går ut over produksjonen.
  • Begrensning på 100 deltakere på private arrangementer.
  • Plikt til å registrere gjester for mulig smittesporing.
  • Krav som bordservering av alkohol for utesteder og arrangementer med sitteplasser og skjenkebevlling.
Powered by Labrador CMS