hans sverre sjøvold
Hans Sverre Sjøvold sier oslopolitiet vil slå hardere ned på besittelse av kniv på byen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Oslo-politiet med nye tiltak mot knivepisoder

Politiet i Oslo ber foreldre ta ansvar etter mange episoder med knivbruk blant ungdom. Nå vil politiet oftere enn før bøtelegge ungdom med kniv.

I januar rykket Oslo-politiet ut til 34 knivepisoder, melder TV 2. Episodene dreier seg om alt fra trusler med kniv til ran, grov vold og drap. Politimester Hans Sverre Sjøvold ser alvorlig på utviklingen.

– Dersom de er over 18 år, vil det bli full siktelse, bøtelegging og straff med en gang. Skjer det en gang til, så vil det bli begjæring om varetektsfengsling, sier han til TV2 og legger til at det i noen av tilfellene kun har vært flaks at hendelsen ikke har endt i drap.

Flere går med kniv

Politiet vil dessuten i større grad enn tidligere bøtelegge ungdom under 18 år.

knivstikking
Politiet undersøker stedet der en mann i 40-årene ble slått og truet med kniv ved Stovner senter i Oslo søndag kveld. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sjøvold opplever at terskelen for at å unge går med og benytter seg av kniv er lavere enn tidligere. Han er samtidig bekymret for ungdommens dårlige respekt overfor politiet.

– Det handler om rotløse ungdom, som gjerne sliter på skolen, hvis de i det hele tatt kommer seg gjennom skolen. Det er en tøff oppvekst for svært mange unge mennesker, sier han.

Foreldrene må ta grep

Politimesteren legger mye av ansvaret på foreldrene og mener det er deres ansvar å få barna til å oppføre seg.

– Mange av dem vi ser der ute skulle aldri vært der, sier politimesteren.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer