Det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford på vei inn Oslofjorden mandag. Skipet er verdens største krigsskip og skal ligge i fjorden i fire dager. Politiet ber de mange skuelystne om respektere den midlertidige skiltingen i området rundt Ormøya og Malmøya.
I forbindelse med hangarskipets besøk i Oslofjorden har Forsvaret opprettet et midlertidig restriksjonsområde i luftrommet rundt Indre Oslofjord.

To personer anmeldt etter droneflyging over hangarskipet

Det er absolutt forbudt å benytte seg av drone over hangarskipet, minner politiet om. De som gjør det vil bli anmeldt, få dronen beslaglagt, og få en bot på rundt 12 000 kroner.

Publisert

Hittil på lørdag er to personer anmeldt i forbindelse med droneflyging over det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford, noe politiet minner om at er strengt forbudt.

Det midlertidige restriksjonsområdet i forbindelse med besøket gjelder for luftrommet rundt Indre Oslofjord, og vil vare fra 24. til 29. mai.

— Det er absolutt forbudt å fly drone og fly innenfor en radius av 0,5 nautiske mil (ca 1000m) og høyde 3000 ft av hangarskipet, påpeker politiet på Twitter.

Beslagla flere droner tidligere i dag

Lørdag formiddag kunne politiet melde om flere skuelystne mennesker som var på vei mot Bunnefjorden, hvor det amerikanske hangarskipet har ankret opp.

Dette medførte saktegående køer på Mosseveien, og mange trafikanter på Malmøya og Ulvøya.

Oslo 20230524. Det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford i Oslofjorden, her sett fra Ekebergskrenten onsdag morgen. Skipet er verdens største krigsskip og skal ligge i havn i Oslo i fire dager.
Det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford har ankret opp i Bunnefjorden, innerst i Oslofjorden.

Ikke lang tid etterpå kunne politiet opplyse om at de hadde tatt kontroll og beslag på flere droner.

Nå sier de at den som benytter seg av drone nær hangarskipet vil bli anholdt og anmeldt. Dronen blir beslaglagt i forbindelse med etterforskningen, og boten er på rundt 12 000 kroner, informerer politiet om.

To anmeldt det siste døgnet

Operasjonsleder Rune Hekkelstrand forteller til VårtOslo at flere personer er anholdt med drone hittil i dag.

— En person har blitt anmeldt, og i tillegg er flere anholdt. Vi har snakket med en dronepilot som har flydd innen eller for nære forbudssonen, nesten daglig, sier Hekkelstad.

Han påpeker at dronepiloter er pliktet til å sette seg inn i regelverket som gjelder, også de midlertidige.

— Folk vil vel prøve å få bilder og oversikt fra lufta, og har nok en interesse for slike skip. Men det er viktig å påpeke at pilotene er pliktet til å sette seg inn i disse reglene.

Til Avisa Oslo sier operasjonsleder Tore Solberg at to dronepiloter er blitt anmeldt det siste døgnet. Begge har fått dronene beslaglagt.

Ytterligere detaljer rundt restriksjonsområdet med kart finner du her.

Powered by Labrador CMS