Folk har samlet seg i parkene i godvær i helgene. Natt til søndag var intet unntak. Her er folk samlet tidlig på kvelden på toppen av parken på St. Hanshaugen i april. Foto: Torstein Bøe / NTB

Politiet om alkoholforbud: — Når to tusen mennesker samler seg, sier det seg selv at vi ikke kan gripe inn

Oslopolitiet meldte om en relativt rolig natt til søndag, til tross for store menneskemengder i parkene i sentrumsbydelene. Men forbudet mot drikking av alkohol på offentlig sted, hadde de ikke mulighet til å håndheve, ifølge operasjonsleder.

Publisert

Ifølge alkoholloven § 8-9 er det forbudt å drikke eller servere alkohol uten bevilling på gate, torg eller vei, i park eller på annen offentlig plass.

Tidligere i vår var stabssjef Harald Nilsen i Oslo-politiet ute i Aftenposten og understreket at politiet ville «se ekstra strengt på» drikking på offentlig sted.

— Vi vil håndheve forbudet strengere enn ellers, sa Nilsen til Aftenposten.

— Gir pålegg og veiledning

Ifølge operasjonsleder Per Ivar Iversen, er det ikke rapportert om anmeldelser eller at folk er innbrakt som følge av drikking på offentlig sted natt til søndag.

På spørsmål om hva politiet gjør når de ser at folk drikker i parkene, svarer Iversen at patruljerende politi gir pålegg og veiledning dersom det observeres lovbrudd.

— Det sier seg selv at vi ikke kan gripe inn overfor et hvert lovbrudd når det er to tusen mennesker samlet på ett sted, det har vi ikke kapasitet til. Vi forteller folk at vi ikke synes noe om det de gjør, og at de må pakke vekk det de har, sier Iversen

Parkfestene i vår har satt tydelige spor etter seg. Her synlige tegn på festing på St. Hanshaugen i april. I følge politiet var det opp mot 1000 ungdommer som var samlet ute denne aprilnatten. Foto: Lise Åserud / NTB

— Ser an tid og sted

Iversen understreker samtidig at politiet alltid vil se an tid og sted og omstendigheter rundt drikking på offentlig sted.

— Det vil variere hvordan politiet reagerer. Dersom det er mindreårige til stede og det er midt på dagen med barnefamilier i parkene, reagerer vi strengere enn midt på natten når det er god stemning og kun voksne til stede, slik tilfellet var i natt, sier Iversen.

Han sier at politiet ville sprengt kapasiteten sin hvis de skulle anmelde og bøtelegge enhver som sitter med en ølboks i en samling på 2.000 mennesker.

— Vi må justere innsatsen i forhold til mengden med mennesker, og i disse tilfellene blir det konduite, som det heter, vi slår ikke like hardt ned på alt til enhver tid, da ville vi spilt oss selv over sidelinjen ganske fort, poengterer Iversen.

Ingen meldinger om overstadig fyll

Han understreker at dersom folk ikke er i stand til å ta vare på seg selv, må de tas hånd om.

— I natt fikk vi ingen meldinger om det. Folk har oppført seg bra. Dette er folk som er ute og hygger seg, det er ikke snakk om fyllefester. Vi skjønner at folk setter pris på dette når det har vært så store begrensninger over så lang tid, sier operasjonslederen.

Powered by Labrador CMS