PST-sjef Roger Berg under pressekonferansen med PST lørdag ettermiddag. Foto: Javad Parsa / NTB
PST-sjef Roger Berg under pressekonferansen med PST lørdag ettermiddag. Foto: Javad Parsa / NTB

— Vi jobber på spreng sammen med politiet for å avdekke om det kan komme følgehandlinger

Masseskytingen i Oslo sentrum natt til lørdag gjør at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) øker terrortrusselnivået i Norge fra moderat til ekstraordinært.

Publisert

— Skytingen i Oslo sentrum natt til 25. juni gjør at PST hever terrortrusselnivået fra moderat terrortrussel til ekstraordinær trusselsituasjon, sier fungerende PST-sjef Roger Berg.

PST begrunner det økte trusselnivået med at man erfaringsmessig ser at terrorhandlinger som er gjennomført, har potensiale til å inspirere andre. PST opplyser samtidig at de ikke har noen informasjon nå som indikerer at det er planlagt flere angrep.

— En ekstrem islamistisk handling

— Som følge av skytingen og drapene har vi en uavklart situasjon. Vi vurderer at det er blitt begått en terrorhandling, en ekstrem islamistisk handling. Vi jobber på spreng sammen med politiet for å avdekke om det kan komme følgehandlinger. Per nå har vi ingen indikasjoner på dette, men vi kan ikke utelukke at det kan komme følgehandlinger, at andre blir motivert eller inspirert til å gjøre noe lignende. Derfor jobber vi intenst for å avklare om det er tilfelle, sier PST-sjef Roger Berg til NRK.

To personer er drept, ti er alvorlig skadd og elleve er lettere skadd etter masseskytingen i Oslo sentrum.

— Følg med og meld fra

— Vi oppfordrer til at man følger med og melder fra til PST eller politiet hvis det er noe man synes det er grunn til å melde fra om. Så skal vi gjøre gode vurderinger. Folk skal følge med. Vi har hatt en alvorlig hendelse, sier Berg til NRK.

En 42 år gammel mann er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger etter skytingen. Mannen er norsk statsborger med iransk bakgrunn og er kjent for politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fra før.

Powered by Labrador CMS