Per Maltun, i Elbilforeningen, jubler over elbilrekord i 2021.
Per Maltun, i Elbilforeningen, jubler over elbilrekord i 2021.

Rekordmange kjøpte elbil i Oslo i fjor. Tror på ny rekord i 2022

Nesten 7 av 10 nybilkjøpere i Oslo og Akershus valgte elbil i 2021. Aldri før er det solgt så mange elbiler. Oslo og Akershus elbilforening jubler over rekorden.

Publisert

– Elbil er definitivt førstevalget for nybilkjøperne i Oslo og Akershus, sier Per Maltun, leder i Oslo og Akershus elbilforening. Stortingets mål er at alle nye biler i 2025 skal være nullutslippsbiler.

– For at Norge skal nå klimamålene, må utslippene i transportsektoren kuttes, sier han. Da må folk få mulighet til å velge elbil når de skal kjøpe ny bil. På den måten får vi også gjort elbil tilgjengelig i bruktbilmarkedet, der folk flest kjøper bil.

I de fleste kommuner er veitrafikken blant de største kildene til klimagassutslipp. Full elektrifisering av person- og varebilparken vil være avgjørende for å nå kommunale og nasjonale klimamål.

Tror på ny rekord i 2022

Elbil utgjorde 69 prosent av alle nye solgte biler i Oslo og Akershus i 2021. Også nasjonalt var det rekordsalg. 64,5 prosent av nybilkjøperne valgte elbil, viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken.

Elbilforeningen tror det vil komme nye elbilrekorder i 2022, men ønsker offentlig drahjelp.

– Momsfritaket må videreføres i 2022 fordi det gjør at elbil vinner konkurransen når forbrukerne gjør valget hos bilforhandleren. Samtidig er den lokale politikken som miljørabatt på bompasseringer og parkeringsrabatt viktig for å gjøre det attraktivt å velge elbil. Politikerne bør også bidra med å legge til rette for utbygging av hurtigladere, sier Maltun.

Tesla mest populær

Tesla var det mest populære elbilmerket i Oslo og Akershus i fjor viser tallene fra Opplysningsrådet for veitrafikken. Etterfulgt av Volkswagen og Audi.

Tabell: Antall solgte nye elbiler i 2020 og 2021, per fylke

Powered by Labrador CMS