Økern portal, tegnet av Dark arkitekter, blir trukket fram som et bra bygg i kommentarfeltet under kommunens reklame for Oslo bys arkitekturpris.

Mye ris og litt ros til ny osloarkitektur. Arkitekturpris-promo får klare meldinger i kommentarfeltet

Til høsten skal Oslo bys arkitekturpris for 2021 deles ut, og nå vil kommunen ha inn forslag fra oslofolk. Skal man tro kommentarfeltet på sosiale medier, er det et bredt engasjement der ute.

Publisert

Oslo Bys arkitekturpris deles ut hvert år, og fristen for å komme med forslag er allerede fredag 19. februar.

Kommunen deler derfor en artikkel i sosiale medier for å få oslofolk flest til å sende inn forslag. I kommentarfeltet under promoteringen på Facebook fra 10. februar, er det kommet ros og ris, mer eller mindre konstruktiv kritikk og mye sterke meninger. Ny osloarkitektur er ikke overraskende kontroversielt.

Les også: Frognerbadet tar et langt steg mot å bli helårsbad. — Dette har vi ventet lenge på, sier morgenbaderne

— Slutt å ødelegge Oslo

Kommentarer som «Disse prisene burde bli gitt post mortem til de som skapte alt det vakre vi har igjen i byen.» og «Ingen. Alle de nye bygningene er stygge!» og «Ingen. Slutt å ødelegge Oslo» blander seg med kommentarer som referer til aktuelle saker, som planene om å flytte de gamle trehusene på «Hylla» ved jernbanesporene i Gamlebyen:

«Hva! Skal dere gi pris til dere selv? Dessverre er det langt mellom perlene. Nasjonalgalleriet, det nye Regjeringskvartalet, Munch museet, Sørenga, Orkla Tower.. kommende riving av trehus på Vålerenga, listen blir lang over alle stygge bygg (...)».

Den planlagte flyttinga av husrekken «Hylla» i Enebakkveien nevnes av en innbygger i kommentarfeltet under kommunens Oslo bys arkitekturpris-promo.

— Økern portal ser fantastisk ut

Konstruktive forslag til hvordan man bør tenke stedsutvikling, kommer i flere kommentarer, blant annet dette:

«Det er ikke det at det ikke blir bygget noe pent/fint i Oslo, men problemet er at ingen arkitekter og planleggere ser det som oppføres i forhold til eksisterende nabolag. Men sånn har det vært her i byen de siste 50 åra, med unntak av noe av det som ble bygget etter rivning av eldre bygninger på Grünerløkka, Kampen og i Maridalsveien på begynnelsen 1990-tallet..

Det kommer også ros til nye, store prosjekter, som dette:

«Økern Portal ser fantastisk ut! Stort bygg, men passer i terrenget. Gleder meg til alle kontor, kafeer osv er på plass. Og ikke minst til å se Hagen de har opparbeidet på taket. Vi flytta hit til Løren i høst og har fulgt spent med på dette bygget.»

— Fineste ombygg?

Det nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika blir nevnt som en kandidat. Det samme gjelder et av mellomrommene i Barcode, Stasjonsalmenningen, byrommet som leder fra Dronning Eufemias gate opp til gangbrua over mot Schweigaardsgate.

En innbygger foreslår at «Kanskje prisen burde bli omgjort til fineste ombygg, for å heller underbygge ombruk enn nybygg? Bare en tanke...», noe som allerede er mulig. Det er blitt nominert flere transformasjonsprosjekter til prisen de siste årene.

Stasjonsalmenningen blir nevnt som et sted man kan foreslå som kandidat til Oslo bys arkitekturpris. Landskapsarkitektene i SLA står bak byrommet.

— Skal hedre bra prosjekter

Leder for byutviklingskomiteen i bystyret, Hermann Kopp (H), sier i promoteringsartikkelen at det vanligvis er godt kvalifiserte prosjekter som blir foreslått.

— Hvert år hersker det stor spenning rundt hvem som blir nominert til prisen, sier Kopp.

Det er Rådet for byarkitektur som nominerer til andre runde, den som kommer etter at alle forslagene har kommet inn. Lederen i rådet heter Tanja Lie og er arkitekt i arkitektkontoret Lie Øyen.

I artikkelen kommunen har lagt ut på sosiale medier, sier hun at en kåring av Oslos beste bygg er ment å hedre de prosjektene som blir virkelig bra og som er til glede for de som bruker dem, ser dem, går forbi eller besøker dem.

— Det kreves gjerne gode prosesser, ambisiøse byggherrer, en smidig etat, skarpe arkitekter og solide håndverkere for at det skal bli virkelig høy kvalitet. Når det lykkes, er det verdt å feire med en pris, sier Lie.

Det nye hovedbiblioteket Deichmanske bibliotek er et bygg som blir foreslått til arkitekturprisen. Arkitektene som har prosjektert og tegnet Deichmanske er Lund Hagem arkitekter og Atelier Oslo.

Tre i finalen

Alle kan foreslå prosjekter til arkitekturprisen. Etter at alle forslagene er kommet inn, jobber Rådet for byarkitektur fram en liste over nominerte, med Plan- og bygningsetaten som sekretariat. Etter utstilling og nominering av tre vinnerkandidater, går beslutningen videre til byutviklingskomiteen, som avgir innstilling til kommunens forretningsutvalg, som deler ut prisen. Vinneren får en plakett som festes på bygget eller sentralt i byrommet. Vinneren får også 50 000 kroner. To prosjekter får hedrende omtale og alle får diplomer.

Kun 40 forslag i fjor

Rådet for byarkitektur består av leder Tanja Lie, arkitekt; Dagfinn Sagen, arkitekt; Aaste Gulden, landskapsarkitekt; Knut A. Fjeld, murmester; Gro Sandkjær Hanssen, statsviter og forsker samt Bjørnar Johnsen, arkitekt og eiendomsutvikler.

I 2020 ble det ferdigstilt mer enn 4000 prosjekter i Oslo. Kun 40 prosjekter ble foreslått til prisen. Mange av disse ble meldt inn av utbyggere eller prosjekterende, som er kjent med Oslo bys arkitekturpris.

Listen over påmeldte offentliggjøres i juni. De beste forslagene blir nominert til prisen. Disse avsløres i august og stilles ut på Fridtjof Nansens plass fra 9. september og ut oktober. Vinneren kåres under prisutdelingen i Oslo rådhus 14. oktober 2021.

Powered by Labrador CMS