Bålsesongen er forbi. Pølser og kalde hender må varmes på bål på godkjente bålplasser eller over en fastmontert grill i en park. Fra denne fredagen gjelder det et nasjonalt, generelt bålforbud.

Nå er det bålforbud til 15. september. Men fortvil ikke. Du kan fortsatt steke pølser ute

Bålforbudet starter denne helga, og Oslo brann- og redningsetat har allerede vært ute i media og bedt folk være ekstra forsiktige med bruk av åpen ild. Kalde pølser henvises til de mange godkjente bål- og grillplassene rundt omkring i Oslo.

Publisert

Lørdag rykket brannvesenet ut til gressbranner på Rødtvet og Manglerud, og på søndag brant det i vegetasjon i Holmenkollen, på Mortensrud og på Stovner. Alle brannene ble slukket.

Fra 15. april til 15. september er det forbud mot åpen ild i skog og utmark i Norge. Unntaket er godkjente bålplasser. Forbudet skal først og fremst forhindre skog- og lyngbrann, og reglene åpner for bruk av skjønn.

Vind og tørt vær gir brannfare

Akkurat nå, med det tørre været vi har hatt i Oslo, er det lurt å være ekstra forsiktig.

— Det er veldig tørt mange steder nå, og det skal veldig lite til for at det tar fyr. I helgen var det også en del vind som gjør at slike branner kan spre seg raskt, sa kommunikasjonssjef Sigurd Folgerø Dalen i Oslo brann- og redningsetat, i en pressemelding denne uka.

Forbudet som gjelder fra fredag gjelder all såkalt utmark. Det betyr at det ikke kan lages bål eller gjøres opp ild verken i skogsområder, på snaufjell, holmer, skjær eller i strandområder.

Det er nok en stund til det blir bikinivær, men de fastmonterte grillene kan brukes uansett hva du har på deg, og de står i parkene i hele byen hele året.

Anbefaler å bruke fastmonterte griller

Men fortvil ikke. For dem som har kalde pølser i sekken eller vil varme seg, finnes det både store, fastmonterte griller rundt omkring i parkene og godkjente bålplasser i marka.

Se Oslo kommunes kart over bål- og grillsteder.

Kommunen oppfordrer alle til å bruke de fastmonterte grillene i parkene fremfor engangsgriller. Både på grunn av søppelmengden engangsgrillene skaper og fordi de fastmonterte grillene er mindre brannfarlige. Husk grillkull, tennvæske og fyrstikker.

Kommunen minner også om at det er du selv som må ta ansvaret for å vurdere hvor sikkert og trygt det er å tenne bål, selv på godkjente steder. Det betyr også at du kan bli straffet med bøter eller fengsel hvis bålet kommer ut av kontroll.

Det er helt forbudt å brenne bråte eller brenne hageavfall eller urent trevirke i hele Oslo.

Å bruke bålpannen i hagen eller på friområdene til borettslag og sameier er lov, forutsatt at det er trygt. Det er alltid den som gjør opp ild som har ansvaret for å vurdere om det er trygt, understreker Oslo brann- og redningsetat.

Heldigvis er noe lov også

Det er lov å bruke primus og kokeapparat i perioden med bålforbud. Også dette er du selv ansvarlig for. Vurder nøye hvor og om du skal bruke utstyret.

Det er også lov å grille og bruke bålpanne i sin egen hage dersom den ligger langt fra skog og utmark. Det samme gjelder på friområdene til borettslag og sameier, åpne strandsoner som ikke er i nærheten av skog eller annen vegetasjon og friluftsområder nær bebyggelse.

Dette er det slutt på fra helgen. Fredag startet bålforbudet, og solnedgangen må nytes uten bål eller fra godkjent bålplass.
Powered by Labrador CMS