� Vi har tatt tydelige standpunkt i viktige saker for velgerne i Oslo, og stått på gjennom hele sommeren og møtt velgere, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap). I en ny Oslo-måling ligger også SVs Marianne Borgen (til høyre) godt an til å få fire nye år som ordfører. Foto: Arnsten Linstad
Oslo-måling med solid rødgrønt flertall. Ap større enn Høyre for første gang siden 2015
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og hans rødgrønne byråd ville hatt solid bystyreflertall med 35 av 59 bystyreplasser i ryggen dersom den siste Oslo-målingen hadde blitt valgresultatet.
Riktignok får Arbeiderpartiet en tilbakegang på over sju prosentpoeng i forhold til valgresultatet på 32 prosent for snart fire år siden, men Ap er Oslo-målingens største parti. Det har ikke Ap vært på noen andre målinger i løpet av nesten fire år.
— Målinger går opp og ned. Det er alltid hyggeligere å kommentere målinger som går opp. Vi har tatt tydelige standpunkt i viktige saker for velgerne i Oslo og stått på gjennom hele sommeren og møtt velgere, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til VårtOslo.
— De neste 40 dagene skal vi fortsette kampen for retningen vi tror på, møte velgere der de bor, og snakke med dem om de politiske løsningene vi vil gjennomføre for Oslo, sier Johansen.
Annonse
I to Oslo-målinger fra juni har Høyre hatt en oppslutning på over 27 prosent. Men i Ipsos-målingen fra slutten av samme måned får partiet nesten åtte prosentpoeng lavere oppslutning. Der får Høyre 24,4 prosent og er et halvt prosentpoeng mindre enn Ap.
Variasjonen mellom Ipsos-målingen og de to junimålingene fra Norstat og Sentio gjør at Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg tar forbehold i sine kommentarer.
— Ipsos-målingen spriker ganske mye i forhold til de andre målingene i juni. Men den bekrefter bildet av at Ap er i ferd med å bli lillebror på venstresiden. På Ipsos-målingen er SV og MDG nesten like store som Arbeiderpartiet, påpeker Lae Solberg.
— SV, MDG og Rødt er nå tilsammen betydelig større enn Ap i juni-målingen fra Ipsos. Dette bekymrer meg fordi hvis dette skulle bli valgresultatet, vil det bety en kraftig venstredreining av politikken i Oslo, sier Høyres byrådslederkandidat.
MDG gjør et solid byks på Ipsos-målingen i forhold til valgresultatet fra 2015, og får en oppslutning på 14,5 prosent. Det er en økning på 6,4 prosentpoeng i forhold til hva MDG fikk ved valget for fire år siden. Miljøpartiet er også på denne målingen Oslos tredje største parti.
Men også SV og Rødt fortsetter å få tillit fra mange Oslo-velgere. Rødt får 8,1 prosent oppslutning og ville vært inne med fem mandater i bystyret dersom Ipsos-målingen var valgresultatet.
SV får 9,1 prosent oppslutning, og får like mange bystyreplasser som Rødt. Men ut fra beregninger SV selv har gjort, er partiet på målingen bare 584 stemmer unna å kapre også et sjette mandat i Oslo bystyre.
De solide tallene på rødgrønn side, og SVs høye oppslutning, kan bety at Marianne Borgen ligger godt an til fire nye år som Oslos ordfører.
— Vi har to store oppgaver foran oss i årene som kommer. Vi skal løse klimakrisen og vi skal jevne ut de store økonomiske forskjellene i byen. Denne målingen er i så måte en stor oppmuntring. Jeg tror mange ser at de rødgrønne partiene er best skikket til å løse disse oppgavene, sier ordfører Marianne Borgen (SV).
— Ap/SV/MDG-byrådet har levert en mer rettferdig, mer bærekraftig by. En by det er bedre å bo i, leve i, og ikke minst vokse opp i. Det tror jeg at folk merker og setter pris på, sier Borgen.
Ellers er det oppsiktsvekkende at Folkeaksjonen nei til bompenger, FNB, ikke er i nærheten av å oppnå samme oppslutning i Ipsos-målingen som i de målingene fra tidligere i juni.
FNB får i Ipsos-målingen kun 4,3 prosent oppslutning. Tidligere i juni fikk protestpartiet mot bompenger en oppslutning nær det dobbelte på 7,9 prosent i en måling gjort av Norstat for NRK og Aftenposten.
— Påfallende at FNB er lavere
Bompengedebatten har ført til at Høyre nylig tok til orde for å innføre en tre timers bompengestopp etter klokken 17 om ettermiddagen. Partiet mener bompengeutgifter er blitt en belastning for mange, spesielt barnefamilier.
— Det er påfallende at FNB ligger betydelig lavere enn på andre Oslo-målinger. Men det er klart at det kan ha sammenheng med mangeårig satsing på kollektivtrafikken i Oslo. Mange har ofte et alternativ til å kjøre bil, sier Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg.
Med oppslutningen på 4,3 prosent er FNB inne med tre mandater i bystyret. Men tallmaterialet viser også at protestpartiet kun er 299 stemmer unna å miste det siste og tredje mandatet.
Dersom man regner FNB inn som en del av den borgerlige blokken med Høyre, Frp, Venstre og KrF, får blå side i bystyret 24 mandater i Ipsos-målingen. Det er 11 færre enn rødgrønn side. KrF og Venstre får henholdsvis 0,8 og 5,6 prosent oppslutning i målingen. Målingen er oppsiktsvekkende lav for KrF, som ved valget i 2015 fikk 2,4 prosent av stemmene. Og som bare var noen titalls stemmer fra å kapre to mandater i bystyret.
Frp fortsetter å tape terreng i Oslo
Fremskrittspartiet forstetter tendensen med svakere oppslutning i Ipsos-målingen. Her får Frp 4,3 prosent, og det er dødt løp med Folkeaksjonen nei til bompenger. Dersom Ipsos-målingen hadde vært valgresultatet ville Frp mistet ett av sine fire bystyremandater. og det er verdt å merke seg at Frp gjorde et svakt valg i Oslo også i 2015.
Ett av de mer oppsiktsvekkende trekkene ved Ipsos-målingen er at Senterpartiet kan havne i en slags vippeposisjon på rødgrønn side i bystyret. Med oppslutning på 1,8 prosent får Sps ene mandat en svært interessant posisjon. Det innebærer nemlig at dagens byrådspartier Ap, SV og MDG kan klare seg uten støtte fra Rødt og heller danne flertall med Senterpartiet.
Raymond holder døra åpen for Sp
— Senterpartiet har ligget stabilt inne med ett mandat over en lengre tid og det blir spennende å se om de kommer inn i bystyret. Jeg har god erfaring med å samarbeide med Senterpartiet fra den rødgrønne regjeringen. Døren min står åpen for de som ønsker en grønnere og mer rettferdig retning for byen, sier byrådsleder Raymond Johansen til VårtOslo.
Men selv om partileder Trygve Slagsvold Vedum på Stortinget definerer Sp inn i en rødgrønn blokk, er det ikke nødvendigvis slik i Oslo.
— Nei, ikke umiddelbart. Det viktigste for Senterpartiet i Oslo er å få gjennomslag for våre saker. Og da samarbeider vi med de partiene som gir oss det gjennomslaget, sier Senterpartiets førstekandidat ved kommunevalget i Oslo, Bjørg Sandkjær.
Sp ikke tatt stilling til eiendomsskatt
— Hjertesakene til Sp i Oslo er å jobbe mot en nedleggelse av Ullevål sykehus, og for mer innbyggermedvirkning i byutviklingssaker. Det bygges for høyt og tett mange steder i byen, sier Sandkjær.
— Men hva med eiendomsskatt? Er Sp for eller mot eiendomsskatt i Oslo? Hva med bompenger?
— Senterpartiet har faktisk ikke tatt stilling til eiendomsskatten i Oslo. Men dersom den skal beholdes mener Sp at den skal ha en sosial profil.
— Når det gjelder bompenger har Sp stilt seg bak bypakkene. Men vi ser at bompenger kan bli et for stort trykk på de med dårligst råd. Vi er villig til å diskutere for eksempel Høyres forslag om en tre timers bompengestopp etter klokken 17 om ettermiddagen for barnefamilier, sier Sandkjær.