Diskusjoner og vurderinger av resultatene tar man fortløpende. Foto: André Kjernsli

Oslo Kamera Klubb er en av byens sprekeste 98-åringer

Med mange aktiviteter og engasjerte medlemmer er Oslo Kamera Klubb landets eldste og største fotoklubb. Forberedelsene til 100-årsfeiringen i 2021 er godt i gang, og mest av alt ønsker de seg noen yngre medlemmer.

Publisert

Med smarttelefonenes inntog for en del år siden tar folk flest flere bilder enn noensinne, men de fleste av disse bildene lever kun i noen sekunder der de distribueres på en eller annen sosial medieplattform.

Ønsker du å utvikle fotografi til å bli en hobby, er et besøk hos en kameraklubb å anbefale. Oslo Kamera Klubb (OKK) er et naturlig utgangspunkt dersom du holder til i hovedstaden.

Lav terskel for å bli med i Oslo Kamera Klubb

— Det er ikke slik at alle som er medlem i en fotoklubb er superfotografer eller har all mulig detaljkunnskap om hvordan kameraets finesser fungerer. Selv begynte jeg med foto i 2010, rett og slett fordi jeg hadde lyst på en ny hobby, sier Ellen Alvin.

Alvin har vært medlem av OKK siden 2015, og har vært leder av klubben i to år.

— Jeg tok en masse bilder, men forsto egentlig ikke hva jeg holdt på med. Da fant jeg etter hvert ut at å bli medlem av en fotoklubb var det som skulle til for å utvikle hobbyen min, sier Alvin, som er utdannet sykepleier og til daglig jobber med kvalitetsarbeid ved Lovisenberg Diakonale Sykehus.

Fra venstre: Tidligere og nåværende leder i OKK, Janne Myhre Claassen og Ellen Alvin, diskuterer kamerainnstillinger. Foto: André Kjernsli

Mange grunner til å bli med i en fotoklubb

— Det er lav terskel for å bli med i OKK, fortsetter Alvin. — Vi har flere medlemmer som kun fotograferer med mobiltelefon, mens andre har utstyr som til vanlig benyttes av profesjonelle fotografer, sier hun.

— Noen blir medlem for å lære mer om foto. Vi driver ikke så mye med kursing, men vi lærer av hverandre. Ønsket om å dele kunnskap er stort. Andre ønsker å være del av et fotomiljø, mens noen rett og slett er ute etter å utvide vennekretsen. Vi har et godt sosialt miljø i klubben vår.

Høy aktivitet i OKK året rundt

På grunn av årstidene er året på en måte delt i to; I perioden mai til oktober har de ukentlige mansdagsutflukter. De møtes i sentrum og drar i følge til et bestemt sted for å fotografere, ofte etter et bestemt tema.

De er som regel alt fra 20 til 50 personer som dukker opp, og etter at de har fotografert samles gjengen gjerne på en pub eller kafé etterpå for å snakke om foto eller kanskje noe helt annet.

På dagen VårtOslo var på besøk gikk turen til Botanisk hage på Tøyen, der blomster- og makrofotografering sto på programmet.

Jakten på det perfekte bildet er et evigvarende prosjekt. Her fra Oslo Kamera Klubbs ekskursjon til Botanisk hage på Tøyen. Foto: André Kjernsli

Møtelokaler på Storo

— I den motsatte perioden av året samles vi i våre lokaler på Storo. Der dukker det opp 70 til 100 personer hver gang. Ofte arrangerer vi «ukas bilde» eller «bildekritikk». Dette er helt frivillig, og gir medlemmene en mulighet til å teste konkurranseinstinktet, samt å få konstruktiv tilbakemelding på bildene sine, sier Alvin.

Noen ganger kommer det gjesteforelesere og snakker litt om ulike temaer innenfor foto.

Det arrangeres også to-tre lengre turer per år. I den senere tiden har OKK vært i Stockholm, Bergen, Skagen og på Møla.

De fleste medlemmene er glade amatører

Medlemsmassen i OKK er relativt stabil, og har ligget rundt 350 medlemmer i en del år. De har noe utskiftning, men det er en fast kjerne som er limet i klubben.

— Det er ingen hemmelighet at vi ønsker oss noen yngre medlemmer, ikke minst fordi de har en annen tilnærming til foto. Vi har hatt noen gjesteforelesere som har vært yngre, det har vært et populært tilskudd, sier klubblederen.

— De aller fleste har dette kun som en hobby, mens noen helt eller delvis har en jobb som har noe med foto å gjøre. Terskelen er kanskje for noen høy for å melde seg inn i en fotoklubb, men det skal man ikke tenke på. Her er alle velkomne, uavhengig av fotokompetanse og hva slags kamera man har, sier hun.

OKK-medlem Geir Arnesen i Botanisk hages blomsterhav. Foto: André Kjernsli

Fotografering som selvutvikling

For Alvin handler dette ikke bare om å ta bilder.

— For meg er foto det nærmeste jeg kommer meditasjon. Etter at jeg begynte å fotografere ser jeg på verden rundt meg på en annen måte, sier hun.

— Fokuset endrer seg også over tid. Tidligere var jeg veldig opptatt av gatefotografi. Nå fotograferer jeg mer abstrakt, sier Alvin.

Fra liten hobby til fotoutstilling

For noen forblir det å ta bilder en kjær hobby gjennom livet, mens for andre kan dette i noen tilfeller bety et karriereskift inn mot foto i en eller annen form.

Noen går fra å drive med foto som liten hobby til å ha egne utstillinger, og for Janne Myhre Claassen i OKK ble det slik. I tillegg til å ha fungert som leder i klubben i en kort periode, har hun også rukket å ha to fotoutstillinger; en i 2017 og en tidligere i år.

— Jeg har fotografert hele livet, og meldte meg i 2015 inn i OKK. Det er en lang mil å gå til det skrittet å stille ut bildene, det blir jo veldig personlig. Men det er skikkelig moro da, sier hun.

Planene for 100-årsfeiringen er godt i gang

Som seg hør og bør må det feires når man når 100 år, og dette er tilfellet for OKK i 2021.

— Vi har for lengst fått på plass en 2021-komité som jobber med saken. Det skal gis ut bok, det skal arrangeres en utstilling med gamle og nye bilder, og det skal selvfølgelig lages en fest for alle medlemmene, sier Alvin til VårtOslo.

Mens vi venter på 100-bursdagen, kan vi i heldigvis underholde oss med dette NRK-innslaget fra helt tilbake i 1946 (!), da Oslo Kamera Klubb feiret 25 år.

Og korte 70 år senere, i 2016, dukket Oslo Kamera Klubb opp i et nytt NRK-innslag i forbindelse med klubbens 95-års feiring.

Powered by Labrador CMS