— Vi må begynne å venne oss til en tid etter oljen, og planlegge for denne, sier Per-Trygve Hoff (H) under Oslo Høyres årsmøte. Foto: Privat
Oslo Høyres årsmøte gikk inn for vern av Lofoten, Vesterålen og Senja
— Vedtaket er et resultat av uformelle drøftinger og oppfordringer fra noen av oss de siste månedene, forteller Høyres bystyrerepresentant Per-Trygve Hoff.
Formelt sett er det Oslo Senior Høyre og lokallagene Ullern, Vestre Aker, Nordre Aker og Bjerke Høyre som står bak forslaget som ble vedtatt med stort flertall lørdag.
Ingen steder i verden er et så lite område som havet utenfor Senja, Vesterålen og Lofoten så viktig for flere av de mest verdifulle fiskebestandene som sei, hyse, sild og torsk.
Nå har Oslo Høyre, som det første og største fylkespartiet i Høyre, prinsipielt sagt nei til utvinning av olje og gass ved havområdene i Lofoten, Vesterålen og Senja.
Annonse
— Vi håper nå at de andre fylkespartiene vil være med oss på dette standpunktet når vi kommer til Høyres landsmøte i mars, sier leder av Oslo Høyres resolusjonskomité, Saida Begum.
Vedtaket om vern av havområdene var en del av en større og omfattende miljøresolusjon på Oslo Høyres årsmøte.
Fylkespartiet har også gjort et vedtak om at norske kommuner ikke skal kunne ha vetorett mot utbygging av vindmøller. Det er motsatt av standpunktet Frp flagger etter at de brøt regjeringssamarbeidet med Høyre, KrF og Venstre.
Oslo Høyre har også vedtatt å gi varig klimavern til Barentshavet nord, og dermed si nei til oljeaktivitet i dette området. Videre mener fylkespartiet at iskanten Barentshavet (grensen for hvor langt nord det er lov til å bore etter olje og gass), bør trekkes sørover, uten at det påvirker allerede gitte konsesjoner.
Ikke Høyres politikk i regjering
— Oljeepoken er langt fra over, men vi må begynne å venne oss til en tid etter oljen, og planlegge for denne, sier Oslo Høyres Per-Trygve Hoff.
Høyres nye olje- og energiminister, Tina Bru, sier til NRK at hun synes det er bra med debatt i partiet, men at dette ikke er et vedtak som vil endre noe i dagens politikk.
— Høyres primærpolitikk i dag er at vi ønsker en konsekvensutredning av dette området, og det er det programmet vi gikk til valg på i 2017. Jeg forholder meg som statsråd til den politiske plattformen, og dette er ikke et aktuelt spørsmål i denne perioden, sier Bru.