– Vi trenger nødhjelp, ordentlig nødhjelp, ellers forsvinner vi, sa leder for Indre Oslofjord fiskerlag, Geir Solhaug, til VårtOslo, i forrige uke.
For få år siden var det 13 båter som drev med fiske i Indre Oslofjord. I dag er det tre igjen, som driver med salg av fersk fisk og reker direkte fra båten. Nå har Oslo Havn bestemt seg for å redusere leieprisene i havna for de tre gjenværende fiskebåtene, fra 80 000 til 37 000 i året.
Salg av fisk ved bryggene fra fiskebåter har en lang tradisjon i Oslo. Det har foregått i flere hundre år. Fiske- og skalldyrsalget ved Rådhuskaia er også populært. Når båtene kommer inn rundt klokka sju, står det ofte 50 til 60 personer i kø for å sikre seg det de ønsker.
Annonse
Men kraftig forhøyete kaipriser har gjort at fiskerbåtene i Oslo Havn er i ferd med å forsvinne. Nå har Havna bestemt at leien skal reduseres betraktelig.
– Vi har hatt noen vederlag som slo feil ut for fiskerne, innrømmer trafikkdirektør Einar Marthinussen i Oslo Havn.
Ønsker å hjelpe til
Han forteller at Oslo Havn i 2017 gikk igjennom prisene for kaiplass i indre by, siden det er et sterkt press på tilgang der. – Vi tenkte ikke primært på fiskerne den gangen, men på sightseeing og charterbåtene som legger til ved Rådhuskaia, sier trafikkdirektøren.
— Vi ser imidlertid i ettertid at for enkelte av fiskerne slo dette veldig hardt ut. Det er flere ting vi nå vil se på. Fiskerne disponerer et lokale på Rådhusbrygge 4, hvor de betaler strøm og husleie. Tidligere var det mange som delte på disse utgiftene. Nå er det bare tre igjen, og de betaler mer per hode. De har også en ismaskin som trekker strøm. Her ønsker vi å hjelpe til, sier Marthinussen.
– Ikke kjempeimponert
Ikke bare Oslo kommune, men også rikspolitikere er i dialog med fiskerne i Oslo Havn om dagen, ifølge fiskerleder Geir Solhaug.
– Vi er ikke kjempeimponert over tiltakene fra Oslo kommune, men det er et godt steg i riktig retning. Vi har vært skvisa så lenge over så lang tid at det er ikke sikkert dette er nok. Vi trenger derfor starthjelp og innsprøytinger.
Han er betenkt over er at tiltakene Oslo Havn nå foreslår gjelder bare for 2020.
– Ett år er alt for kort tid. Spørsmålet er da om vi er tilbake til samme galskap i 2021. Men det Oslo Havn nå tilbyr i leie begynner å nærme seg leien andre steder i landet. Jeg synes det er et tankekors at vi må gå så hardt ut for å utøve et ærlig yrke. I disse tider, hvor bærekraft, kortreist mat og mål om å konsumere mer sjømat fremheves, er vi viktige, sier Solhaug.
Glad for løsningen
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen, er glad Oslo Havn lempet på kravene så raskt.
– Salg av fersk fisk fra kaia i Oslo er et viktig innslag i bybildet og bidrar til et enda mer variert næringsliv. Jeg har blitt holdt løpende orientert om saken og er glad for at Oslo Havn har tatt grep og redusert prisene for husleie og kaiplass. Dette vil bidra til at situasjonen for fiskerne bedres, sier Evensen.