Byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen (MDG) kunne torsdag i forrige uke åpne Murbyen Oslo i Rådhusgata. Foto: Beate Svenningsen

Oslo har en unik murhusbebyggelse. Nå kan folk oppleve historien midt i sentrum

– Kvadraturen er en av Oslos absolutt flotteste perler, og denne delen av sentrum har dessverre vært stemoderlig behandlet de siste tiårene, mener byråd for byutvikling, Hanna Marcussen.

Publisert

I forrige uke åpnet kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) og byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen (MDG), Murbyen Oslo. I et av Kvadraturens eldste hus, den såkalte Garmanngården i Rådhusgata 7, er det skapt et bygningsvernsenter.

Senteret skal ta vare på og formidle historien rundt Oslos mange og gamle murgårder.

Kvadraturens perle

Det gamle murbygget i Rådhusgata 7, hvor kulturvernsenteret nå har flyttet inn, er et av Kvadraturens eldste hus. Bygget har vært både rådhus, rettssal, teaterlokale og fengsel opp gjennom historien. Ved åpningen er nå også byens borgere invitert til å komme inn og vandre rundt i den kulturhistoriske perlen.

Dette historiske bygget i Rådhusgata 7 skal fortelle historien om Oslos murgårder. Foto: Mahlum / Wikimedia Commons

– Dette senteret er med på å øke Oslos attraktivitet, både for oss som bor her og for tilreisende. Disse murene skjuler en fargerik historie. Ja, bare tenk om vegger kunne snakke, sier kulturbyråd Hansen.

At senteret er lagt akkurat til denne lokasjonen, er ingen tilfeldighet.

– Kvadraturen er en av Oslos absolutt flotteste perler, og denne delen av sentrum har dessverre vært stemoderlig behandlet de siste tiårene. Det har vi tatt tak i, og vi ser allerede at folk trekkes mot Kvadraturen og at folkelivet kommer tilbake, sier byutviklingsbyråd Marcussen

– En viktig arv å ta vare på

I dag finnes det vel 4000 murgårder rundt om i byen. Disse er en viktig del av byens rike kulturarv, mener Hansen og Marcussen.

Byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen (MDG), og kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) mener det er viktig å verne om Oslos rik kulturarv. Foto: Beate Svenningsen

– Murbyen Oslo har en plass i Europas arkitekturhistorie. Svært få steder er murbyen så godt bevart. Det er en turistattraksjon, samtidig som det er blant byens aller mest attraktive bomiljøer, mener byråden for byutvikling.

Hun tror opprettelsen av senteret vil styrke vernet av byens mange murgårder i generasjoner framover.

– Å bevare kulturminner er i hjertet av grønn byutvikling. Murbyen Oslo bidrar til rette et langt liv for en stor og viktig gruppe bygninger.

Powered by Labrador CMS