Nyutdannede osloguider i det praktfulle Munch-rommet i Oslo rådhus. Rommet brukes både til vielser og pressekonferanser. Og er svært populært blant turister som vil se Edvard Munchs verk. Foto: Tove Gjersrud

Oslo Guideforening har levert ambassadører til hovedstaden i snart 90 år

De av oss som bor i og rundt hovedstaden opplever for tiden store endringer i bybildet. Nye signalbygg kommer opp og på Sørenga dukker det faktisk opp en helt ny bydel.

Publisert

Alt dette og mye annet må guidene i Oslo Guideforening forholde seg til. Denne uken ble det i Oslo rådhus gjort stas på årets nyutdannede kull.

— Det å jobbe som guide er på mange måter et ensomt yrke, derfor blir foreningen limet for våre guider.

Karin er guideforeningens Grand Old Lady

Ordene kommer fra en som vet hva hun snakker om. Karin Bergh Jørgensen er æresmedlem i Oslo Guideforening. Hun tok selv guideutdannelsen i 1956 og har siden vært knyttet til foreningen, med andre ord litt over 60 år.

Karin Bergh Jørgensen er Oslo Guideforenings Grand Old Lady med over 60 års innsats å vise til. Foto: André Kjernsli

Det sies om henne at hun med sin lange fartstid har glemt mer om Oslo enn de fleste av oss noen gang vil lære, men at hun fortsatt snakker sokkene av de fleste om byen vår. Hun brenner for kulturen, historien og guidefaget, og har et stort og varmt hjerte.

— Oslo kommune er den eneste byen i Norge som har offentlig eksamen for guidene sine, fortsetter hun.

Foreningen og byen ønsker at de som skal jobber som guider skal ha et solid fundament å stå på når de gjør denne viktige jobben. De må gjennom omfattende kursing i perioden sept-mai.

Må lære politikk og førstehjelp

Historieundervisning og vandringer i byen er ikke det eneste de skal gjennom. De får opplæring i det politiske systemet i Oslo, de går på førstehjelpskurs og de lærer riktig bruk av stemme og fortellerteknikk.

Synne Myhre er ansvarlig for vertskapstjenester i VisitOslo og var foreleser denne kvelden. Foto: André Kjernsli

Årets kull fikk hjelp av en operasangerinne som selv utdannet seg til guide i fjor.

For mange av oss er turistguidene noe vi forbinder med store grupper utenlandske turister som tar bilder i et imponerende tempo. Dette er i ferd med å endre seg.

— Bussturistene som vi guider er i all hovedsak fra utlandet. Det samme kan man si om de som kommer inn med cruiseskipene. Oslo Guideservice og Oslo Guidebureau er to selskap som samarbeider med disse og formidler guider, sier Karin Bergh Jørgensen.

Blir brukt av departementene

— Folk reiser mer og mer og de ønsker i noen tilfeller litt andre opplevelser. Markedet endrer seg og man kan si at det øker. De senere årene tar vi på oss fler og fler guideoppdrag for firmaer og vi går elvelangs. Slik var det ikke tidligere, sier den erfarne osloguiden.

Ordfører Marianne Borgen (SV) med de nyutdannede osloguidene i Rådhusets festsal. Foto: Tove Gjersrud

— Våre guider blir også benyttet i offisielle sammenhenger, der et av departementene er kunden, forklarer Bergh Jørgensen.

Heldigvis er det slik at det ikke er mangel på forelesere. De aller fleste større kulturinstitusjoner og andre relevante aktører stiller villig opp for å øke kunnskapen til guidene.

I kveld er det Synne Myhre som er innom. Hun er til daglig ansvarlig for vertskapstjenester i VisitOSLO, og hun forklarer de kommende guidene hvordan denne organisasjonen jobber. Hun kan ikke få fullrost osloguidene nok.

  • Les også: Opplev Oslos særeste museum. Bare åpent søndag ettermiddag

— Skaper spesielle øyeblikk

— Det skjer så mye spennende i byen vår og jeg er så glad for at vi har disse flotte, kunnskapsrike guidene som har så lyst til å fortelle om Oslo. Guidene er kjempeviktige, og med sin kunnskap er de med på å skape helt spesielle øyeblikk for mange mennesker som har valgt å besøke byen, sier Synne Myhre.

De kommende osloguidene har mange samlinger iløpet av kursperioden. Foto: André Kjernsli

Oslo kommune er, i samarbeid med guideutvalget, ansvarlig for kravspesifikasjonen som ligger til grunn for utdannelsen. Da er det naturlig at guidene blir gjort stas på i byens storstue, kjent som Oslo Rådhus.

Sist mandag mottok årets kull sine kursbevis og jakkemerker i Festgalleriet og utdeler var Oslos ordfører Marianne Borgen. En høytidelig seremoni med pomp og prakt som de nybakte guidene virkelig hadde gjort seg fortjent til.

— Høyesterettsadvokat ble osloguide

— De fleste som velger å bli guider gjør dette fordi de er så glad i byen. Husk at dette er en utdannelse de selv betaler for, sier Bergh Jørgensen.

— Tidligere var dette et rent kvinneyrke, men andelen menn stiger. En del har dette som en deltidsjobb, og noen gjør dette mot slutten av sin yrkeskarriere der pengene ikke nødvendigvis er motivasjonen. Vi har folk fra mange ulike yrkesgrupper i vår gruppe av guider, vi har blant annet hatt flere høyesterettsadvokater innom, forteller kvinnen som har vært osloguide i over 60 år.

— Det viktigste er at du har en drivkraft i deg – at du har lyst til å fortelle. Også må du snakke med utestemme – alltid, sier Bergh Johansen og forventer å bli trodd.

Powered by Labrador CMS