Herfra vil du kunne se levende bilder etter hvert. Foreløpig er det kun kråkebollene som har flyttet inn. Foto: Rune E. Haldorsen

Opplev Oslos ukjente bydel, som er bebodd av hummer og fisk

Publisert

Det nytter å ta tak i miljøproblemer. Marinreparatørene bidrar til å gjøre indre Oslofjord levelig for tare og ålegress (foto og video).

Rett utenfor Aker Brygge og Tjuvholmen ligger en egen liten bydel hvor livet får en sjanse til å vende tilbake etter mange år med dårlige levekår og smalhals. Her har Selvaag gruppen og Aspelin Eiendom gitt fjorden en mulighet til å komme i økologisk balanse igjen.

Blåskjell renser vannet

— Under vannoverflaten fins et byggeprosjekt som gir noe verdifullt tilbake til miljøet, sier Lars Dalen i Marinreparatørene.

Fra bygget ytterst på Tjuvholmen henger flere hundre tau ned i sjøen, såkalte blåskjelltau. Blåskjellene fester seg til tauet og henter næring fra vannet. Hvert enkelt av blåskjellene filtrerer også flere liter med vann i døgnet. Blåskjellkoloniene vil gi gjemmesteder for andre organismer. Fisk trives der, og hummeren finner skjulesteder i hulrommene til betongblokkene som er lagt ut.

— Jeg vet ikke om dette er gjort andre steder i landet. Vi ønsker å vise et større publikum livet under overflaten. Dette er områder som var sterkt forurenset da Akers Mek. lå her, forteller markedsdirektør i Aspelin Ramm og styremedlem i Tjuvholmen KS, Sverre Landmark.

Drømmer om reservat ved Tjuvholmen

Lars Dalen vil at folk skal se at det går an å reparere økosystemer.

— Oslo kommune ser på muligheten for å opprette et hummerreservat, og vi i Marinreparatørene har en våt drøm om at reservatet inkluderer Tjuvholmen. Her vil hummeren finne skjulesteder og kan vokse seg stor. Stor hummer gir flere avkom, som igjen vil spre seg utover utenfor reservatet. Det gjenstår å se hva kommunen og fiskeridirektoratet bestemmer seg for, sier han.

Kunstige rev gir liv til fjorden

Utenfor Astrup Fearnley-museet og skulpturparken på Tjuvholmen er det også plassert 100 betongelementer ned til 20 meters dyp. Disse blir til kunstige rev og gir grobunn for tare og skjell og skjulesteder for reker og andre organismer, som igjen vil lokke til seg fisk. I tillegg til revene, har kunstneren Ane Sommerstad laget en skulpturinstallasjon i samarbeid med Marinreparatørene, og det er fra denne installasjonen vi vil se levende bilder av livet under vann framover. Installasjonen er med lys, og kameraet gjøres nå klart til å streame bilder opp til oss landkrabber.

Anne Selsjord og Rune Edvin Haldorsen fra Indre Oslofjord undervannsklubb gjør seg klare til et vinterdykk

Fisken rømmer

Dykkerne Rune Edvin Haldorsen og Anne Selsjord dykker ned til kameraet, som står på åtte meters dyp, og utfører noe vedlikeholdsarbeid.

— Når det er så kaldt, bare én grad i vannet, rømmer fisk og større dyr ned på dypere vann, sier Rune Haldorsen. Jeg tror vi må vente et par måneder før vi får noe særlig liv på bildene der nedenfra.

Lars Dalen og Marinreperatørene vil hjelpe til med å reparere økosystemet i fjorden

Ønsker yrende liv i ålegresset

— Her i indre fjord ligger det mye mudder, hvor lite eller ingenting kan gro. Fjorden bør settes tilbake i god økologisk standard. Målet er at det blir levelig for tare og ålegress, sier Dalen.

Han tror at hvis folk får et eierforhold til naturen, vil de ta bedre vare på miljøet.

— Yrer ålegresset av liv, vil folk neppe rasere miljøet.

Tjuvholmen under vann.Rune Edvin Haldorsen on Vimeo.

Marint liv har begynt å innta de kunstige revene utenfor Tjuvholmen. Foto: Rune E. Haldorsen
Hummerhus av betong klare for innflytting. Foto: Rune E. Haldorsen
Det er lite liv å se når vannet er så kaldt som 1 grad. Foto: Rune E. Haldorsen
Herfra vil du kunne se levende bilder etter hvert. Foreløpig er det kun kråkebollene som har flyttet inn. Foto: Rune E. Haldorsen
Utenfor Tjuvholmen kan fisk og hummer bosette seg i denne kunstinstallasjonen. Foto: Rune E. Haldorsen
Powered by Labrador CMS