Spissen Sam Johnson var ikke heldig mot Kristiansund hjemme på Intility stadion søndag kveld. Men kan ikke lastes for at Vålerenga gikk på en smell mot nordmøringene. Foto: André Kjernsli

Oppgitt Sam Johnson da Vålerenga gikk på smell mot Kristiansund

Det var ikke Sam Johnson eller Vålerengas kveld mot Kristiansund. Oslos stolthet ble muligens snytt for to straffespark. Men nordmøringene var drepende effektive og stakk av med alle poengene.

Vålerenga lå før kampen tre poeng foran Kristiansund på tabellen, og ønsket å holde det slik. Etter et skuffende uavgjortresultat mot Stabæk forrige runde, gikk Oslos stolthet derfor ut høyt mot nordmøringene.

Dette etterlot et stort bakrom defensivt hos Vålerenga, som blottla seg for kontringer. Det første kvarteret bølget spillet frem og tilbake, selv om Vålerenga hadde finspillet. Begge lag kom til halvsjanser.

Snytt for straffe?

Bård Finne og Amin Nouri kom til hver sine skudd fra skrå vinkel. Kristiansunds keeper Sean McDermott hadde imidlertid god kontroll, selv om skuddene hadde god retning. Etter 17 minutter kom Bård Finne seg løs på kanten og spilte gjennom venstreback Sam Adekugbe, som spilte ballen 45 grader ut mot Daniel Fredheim Holm. Han fikk stå helt alene på elleve-metersmerket og sikte. Ballen trillet mot hjørnet, men en Kristiansund-forsvarer fikk en tå på ballen før den trillet over streken.

Ble Vålerenga snytt for straffe midtveis i 1. omgang? Vanskelig å si ut fra bildene. Dommeren vinket spillet videre, mens Klanen og Ronny Deila ville ha straffe da Magnus Grødem gikk ned innenfor sekstenmeteren . Foto: André Kjernsli

Etter dette fikk Vålerenga et sterkere grep om kampen, og etter drøyt 20 minutter kom Oslo-laget til en kjempesjanse, nok en gang etter nydelig pasningsspill. Denne gangen fikk talentet Magnus Grødem, som spilte en solid kamp mot Stabæk, tredd seg gjennom forsvaret til KBK sammen med Abu.

Grødem skulle til å avslutte da han ble taklet og VIF ropte på straffe. Vanskelig å se om det skulle vært det, men nære på. Grødem fyrte av en suser fra 20 meter et par minutter senere, og selv om keeper hadde grei kontroll, er det herlig å se unge spillere som tør å prøve.

Heldige nordmøringer presset av Enga

Kristiansund så ut til å henge i en tynn tråd, og var heldige som ikke lå under. Noen minutter senere var det igjen Grødem som skulle spille hovedrollen. Bård Finne spilte han gjennom, og alene med keeper gjorde han ingen feil, med en frekk avslutning under keeperen.

Magnus Grødem setter ballen bak Kristiansunds irske keeper, Sean McDermott. Men Vålerenga blir korrekt avblåst for offside og målet annullert. Foto: André Kjernsli

Jubelen sto i taket i noen sekunder, før linjedommeren vinket for offside. Vanskelig å bli klok på reprisen, men kanskje hårfint riktig. Etter 40 minutter la Finne inn på pannebrasken til Sam Johnson, som seg hør og bør, og Johnson fikk heade fra en god posisjon. Men spissen ble såpass forstyrret at ballen gikk godt utenfor. Men en god mulighet må det kunne kalles, og Kristiansund må ha takket, om ikke høyere makter, så i hvert fall dommeren, da fløyta gikk og avsluttet første akt.

Fart over Kristiansund etter pause

Andre omgang startet med at Kristiansund kom ut av startblokkene med en helt ny gnist, åpenbart påvirket av pausepraten. Først fikk Flamur Kastrati gå opp og nikke fra 11 meter, men avslutningen gikk rett på Enga-keeper Adam Larsen Kwarasey, og var dessuten for løs.

Et par minutter senere kom nordmøringene til enda en sjanse, denne gangen en enorm målsjanse. Og etter 50 minutter tok de også ledelsen. Det var, etter en del klabb og babb i feltet, Liridon Kalludra som kunne heade inn ballen fra en halv meters hold.

Vålerengas råsterke stopper, Carvahlo, fremme på hjørnespark tidlig i førestomgangen. Men ingen uttelling for St. Hallvards menn. Foto: André Kjernsli

Vålerenga virket paralysert, og allerede etter 62 minutter fikk de også doblet ledelsen etter at Ejuke mistet ballen på klønete vis. Vålerenga blir straffet for å stå høyt, og Kastrati får et hav av rom å løpe i. Han kommer alene med Kwarasay, runder Engas siste skanse og setter ballen i det åpne målet. 2-0 til Kristiansund og helsvart søndag for St. Hallvards menn.

Vålerenga-press uten resultat

Resten av omgangen var en sørgelig affære sett med Vålerenga-øyne. Kristiansund lå og ventet på et Vålerenga som ikke klarte å skape noe særlig før i det 82. minutt. Da fikk Finne stå mutters alene på sju meter og heade, men han traff ikke skikkelig. Ballen havnet ute i returrom og ble slått inn igjen. Etter en svak klarering havnet ballen i føttene på Abdisalam Ibrahim. Han fikk ikke stokket beina skikkelig, og skuddforsøket ble av det spinkle slaget.

Det ble en riktig ufyselig kveld for alle som er glad i Vålerenga. Ikke nok med tap, mot slutten av kampen kom også høstregnet til Vålerengas praktstadion på Valle. Foto: André Kjernsli

Vålerenga skulle igjen kanskje hatt straffe, men igjen var det vanskelig å konkludere. De presset på for redusering, men klarte ikke skape noe annet enn halvfarligheter. Oppgjøret endte derfor 0-2.

Kampen ikveld fremstår som selve definisjonen på «a game of two halves». Der Vålerenga svikter, på effektiviteten foran mål, er Kristiansund kliniske, og straffer de blåkledde knallhardt.

Etter 75 minutter var det slutt for Vålerengas kaptein Daniel Fredheim Holm. Inn kom Abdisalam Ibrahim. Foto: André Kjernsli

Vålerenga vil sikkert være irriterte over tap i en egentlig ganske jevn kamp, men samtidig meget skuffet over 2. omgangen, der de ikke klarte å skape noe som helst. Dessuten: Scorer man ikke mål, vinner man ikke fotballkamper. Og sjansesløseriet i 1. omgang ble derfor utslagsgivende i kveld.

Vålerengas beste: Mohammed Abu.