Albin Dal med sin art nr 117
Albin Dal med sin art nr 117. Foto: Daniel Andre Bjørndalen

Oppdaget svært sjelden fiskeart i Oslofjorden

Medlemmene av fiskegruppen SFK Galskap har vært på tokt i Oslofjorden. Målet? Verken kveite eller torsk, men en mye sjeldnere fangst, som de fleste aldri har hørt om. 

Det hele startet i vinter, når en gjeng fra klubben SFK Galskap, som driver med artsfiske, dro ut på sjøisen i Oslofjorden.

Undervannsfoto av spisshalet kutling. Foto: Leif Bruntveit

Et klubbmedlem fikk en torsk som spydde opp en halv levende kutling på isen. Kutlingen var av det mer sjeldne slaget, nemlig en spisshalet kutling.

— Dette skapte selvfølgelig iver i klubben vår. Flere av oss dro ut i ettertid, og prøvde fra isen. Men agntyvene stjal showet. Vi var også usikre på hvor kolonien med spisshalet kutling egentlig befant seg. Ingen lett oppgave, og rene galskapen, forteller Daniel Andre Bjørndalen.

Det er ikke lett å få riktig art på kroken, når alle disse skal ta agnet. Foto: SFK Galskap

Her var det en kolni med arten

Men galskap ligger i gruppas navn deres, og de gir ikke opp så lett. De kontaktet undervannsfotograf Rudolf Svensen fra UW Foto – som forøvrig var den første til å fange denne arten på stang i 2008. Han tok oppdraget på strak arm og kom til Oslo forrige helg. fullt av utstyr.

Dykkerne gjør seg klar. Foto: SKF Galskap

Thore Bergh og undertegnede stilte opp med båt og fikk raskt kjørt dem ut til det antatte område hvor vi trudde det kunne være en koloni. Og det tok ikke lang tid før gutta kom opp igjen og kunne bekrefte at ja – her var det en stor koloni med arten.

— Sikten der nede var elendig på grunn av mye mudder og ferskvann, men de var der, konstaterte Svendsen.

Bjørndalen og Bergh prøvde også litt etter at Svendsen og de andre hadde dykket. Mørket kom dessverre raskt, og det samme gjorde hvittingen. Det ble håpløst å fiske på bunn med små kroker.

Andre forsøk

Det gikk en uke til de fikk prøve seg på nytt

Nå var det Albin Dal og jeg som skulle søke lykken. Vi fikk låne båten til en kompis av oss, en lett aluminium båt. Været var ikke optimalt, så det ble vanskelig å ligge i ro. Litt bevegelse på agnet, førte til bittesmå sandflyndrer eller mine øyepål, forteller Bjørndalen videre.

— Men vi hadde sterk tro, og fortsatte fisket etter den vesle kutlingen. En drøy time gikk, opp kom en kutling, og den var spisshalet! Det ble jubel for ny art. Like etterpå fikk Albin også en. Alt klaffet og vi kunne glede oss over å være de første som har tatt denne arten på stang i Oslofjorden.

Daniel Andrè Bjørndalen med sin art nr 122. Foto: Albin Dal

Til nå er det det kun en håndfull med artsfiskere som har fått spisshalet kutling. Utenom den Svensen tok i 2008, har alle fangstene skjedd nylig.

Det som er spennende, er at artene nå er tatt to forskjellige steder i landet. De andre ferske fangstene kan dere lese om her.

Saken ble først publisert på Fiskeavisen.no.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer