Festivalen åpner med en Oslo-film og byr på fremadstormende filmskapere, etablerte auteurer, gjester fra inn-og utland, film og disko i en fiskehjelle, familiedag, festivalgate, filmsamtaler, silent cinema, og mye mer.
Oslo Pix ruller ut den røde løperen på Saga og Klingenberg 8.-13- juni, med kvalitetsfilm fra Europa og Nord-Amerika, ifølge en pressemelding. Og arrangørene lover at den første utgaven av festivalen skal by på spennende møter i kinosalen med filmer for enhver smak.
Festivalen satser på å tilby film som "snakker til hjertet og hjernen, som utfordrer og underholder, begeistrer og provoserer", ifølge pressemeldingen. Fra en balkong på Bjølsen til avslutningen i et landlig Toscana, fra Missouri i sør til et snødekt Russland i nord.
Rina Mariann Hansen, Kulturbyråd i Oslo, vil stå for den offisielle åpningen 8. juni, før norgespremieren på Fra balkongen av Ole Giæver.
Fra Balkongen er en skikkelig Oslo-film som følger Giæver (kjent fra filmen Mot Naturen) gjennom et år, "hensunket i tanker på balkongen i Brochmanns gate i Oslo, i parken med kona Marte og ungene, eller på filmfestival i utlandet."
Annonse
Oslo Grand Pix Award
Ni fiksjonsfilmer konkurrerer om Oslo Grand Pix Fiksjon, hvor programmet har ambisjoner om å samle noe av det "beste og mest unike fra samtidens kvalitetsfilm". Prisen er på 75.000 kroner, og årets jury består av multikunstner Kim Hiorthøy, forfatter og filmskribent Roskva Koritzinsky og skuespiller og regissør Trine Wiggen. Se alle filmene i Grand Pix Fiksjon her.
Grand Pix Dokumentar er festivalens dokumentarpris, og årets jury består av innkjøpsansvarlig i VGTV, Hans Andreas Fay, dramatiker Kate Pendry og regissør og manusforfatter Jannicke Systad Jacobsen. Prisen på 50.000 kroner er sponset av VGTV, og deles ut til den beste av syv filmer. Se alle filmene i Grand Pix Dokumentar her. I tillegg kan publikum stemme frem sin favoritt til en publikumspris.
Norske premierer
Charlotte Røhder Tvedt sin Mellom oss er Norges første dokumentarfilm basert på innsendt materiale, og får verdenspremiere under Oslo Pix.
Også Patrik Syversen, som for tiden også er aktuell med Universal-filmen Dragonheart: Battle For The Heartfire, samt som regissør for NRK-serien Unge Lovende, har verdenspremiere på sin egenproduserte spillefilm Demon Box.
I tillegg blir det konsertvisning av Kim Hiortøys dokumentarperle Ad Astra, akkompagnert live av Hiorthøy på synth.
Utenlandske regissører til Oslo Pix
Flere regissører gjester festivalen. Den danske filmen Rivalene med Jakob Oftebro og Ane Dahl Torp i sentrale roller får sin norgespremiere under festivalen, og regissør Charlotte Sieling besøker Oslo Pix, og vil også holde en mesterklasse. Sieling har tidligere regissert kjente danske og amerikanske serier som Broen, Forbrytelsen, The Americans og Homeland.
Fra de nordiske landene kommer også islandske Erlingur Thoroddsen med thrilleren Rift. Kroatisk-svenske Ivica Zubak gjester festivalen med dramakomedien Måste gitt som tar pulsen på svenske innvandrermiljøer, og Mats Ågren kommer til Oslo og seksjonen Pix Ung med Miranda: En politiker blir till. Den svenske regissøren Johan Löfstedt tar turen til festivalen med det som skal være en av de mest originale filmene på programmet, hybrid-filmen Småstad.
Til festivalen kommer også polske Kasia Adamik, for å presentere sin øko-thriller Spoor, som hun har regissert sammen med sin mor Agnieszka Holland. Fra samme land kommer Anna Zamecka med sin debutfilm Communion, som er tatt ut til hovedkonkurransen Grand Pix dokumentar. I samme konkurranse finner vi Dem vi var, av danske Sine Skibsholt, som også vil være tilstede under festivalen.
Anne Zohra Berrached gjester Oslo Pix med filmen 24 uker, som var med i hovedkonkurransen i Berlin i 2016 og har vunnet priser ved flere internasjonale festivaler. Fra USA kommer Sabaah Folayan med filmen Whoose Streets? som vises i seksjonen Pix Politikk: USA, med blant annet Pecks dokumentarfilm I’m not your negro.
Film for en hver smak
Med 70 titler fordelt på rundt 160 visninger har festivalen noe for alle, enten man ånder og lever for film – eller bare liker å krype ned i kinosetet for å bli revet med. Tidligere er det gjort kjent at Wonder Woman får en eksklusiv førpremiere under festivalen 10. juni, og samme dag arrangeres det familiedag med superhelt-tema i anledning visningen av Kaptein Supertruse, med tegneverksted og prompepute-konkurranse.
I seksjonen Pix Rendez-Vous, som er et samarbeid med Institut Francais, finner man også Personal Shopper, en av fjorårets mest omtalte filmer med Kirsten Stewart i hovedrollen, - som for første gang vises på norsk kino. En annen kritikerrost film fra samme seksjon er Kate Quillévérés hjertevarme Heal the living.
Andre festivalfavoritter arrangørene anbefaler at man bør få med seg er "den kunstnerisk interessante og underholdende" The Ornithologist av João Pedro Rodrigues, og bulgarske Ralitza Petrovas Godless, om den morfinavhengige hjemmesykepleiren Gana.
Alle tre sistnevnte er gjennombruddsfilmer for filmskaperne.
Menashe av Joshua Z Weinstein er amerikansk indie på sitt beste fra det jødisk-ortodokse nabolaget i Brooklyn, New York, og er man glad i sjangerfilm er festivalfavoritten og komedien Donald Cried, samt den britiske seriemorderfilmen Prevenge, to filmer man bør få med seg under festivalen.
Ikke minst bør man få med seg avslutningsfilmen En smak av lykke av den kjente italienske regissøren Paolo Virzì, som har laget filmer som La Bella Vita og Menneskelig Kapital.
Festivalgate og spesialvisninger
Festivalen byr også Oslo's publikum på mer enn vanlige filmvisninger i kinosalen. Her kan man se filmen Northern Disco Lights om den norske klubbmusikkens fremvekst, i en fiskehjelle på SALT, etterfulgt av et eksklusivt DJ-sett med André Bratten. Eller man kan oppleve silent cinema på utekino med den moderne klassikeren Donnie Darko i festivalgata sent på kvelden.
I festivalgata blir det også filmquiz, samtaler med filmskapere, mottagelser før og etter filmer, servering av mat og drikke, events og muligheten til å ta seg en pust i bakken før og etter film.