Grüner-gutta var stadig farlig frampå foran Stavanger-keeper Henrik Holm, men det ble bare med en scoring. Foto: Christian Boger

Nykommer Grüner yppet seg mot Stavanger - ble felt av dårlig undertallsspill

I spill fem mot fem var nykommer Grüner fullt på høyde med et av Norges beste hockeylag. Men elendig undertallsspill førte til at Stavanger til slutt vant komfortabelt 7-1.

De to siste kampene har vært en bratt og brutal læringskurve for hockeygutta i Grüner. Tilbakekomsten til norsk hockeys øverste divisjon startet riktignok med en overbevisende 5-1-seier mot Narvik hjemme. Men deretter gikk laget på en skikkelig smell, og tapte 8-2 borte mot Lillehammer.

Søndag var de siste års desidert beste hockeylag her til lands, Stavanger, på besøk på Dælenenga. Til tross for at rogalendingene til slutt vant 7-1, var det en kamp som viste at forskjellen mellom lagene kanskje ikke er så stor som sluttresultatet tilsier.

Grüner – Stavanger 1-7 (0-3, 1-2, 0-2). 241 tilskuere. Mål: 1. periode: 0-1 (4.33) Gregory Mauldin (David Morley, Kristian Forsberg), 0-2 (9.2) Daniel Bøen Rokseth (Brady Brassart), 0-3 (12.21) Morley (Dan Kissel, Mathias Trettenes). 2. periode: 0-4 (30.47) Tommy Kristiansen (Morley, Trettenes), 1-4 (31.5) Robin Olsen-Syversen (Jesper Öhrvall), 1-5 (38.26) Mauldin (Rokseth, Markus Søberg). 3. periode: 1-6 (40.54) Trettenes (Søberg, Rokseth), 1-7 (52.28) Kristiansen (Morley, Nolan Zajac). Utvisninger: Grüner 6 x 2 min., Stavanger 6 x 2 min.

— Veldig bra 5 mot 5

— Med fullt lag synes jeg vi mer enn matcher Stavanger. Vi gjør en veldig god kamp når vi ikke spiller i undertall. Men det vi gjør i undertall er absolutt under enhver kritikk, sier hovedtrener, Morten Elverud, til VårtOslo etter kampslutt.

Etter mange sjanser skulle det til slutt bli mål for Grüner. Robin Olsen Syversen (knestående) fikk den tvilsomme "æren" av å sette inn Grüners eneste mål. Foto: Christian Boger

Og Elverud har rett. Statistikken fra kampen viser at gutta fra Dælenenga, med like mange spillere på isen som motstanderen, "bare" taper kampen 2-1. I undertall er det derimot det Elverud kaller helt krise. Stavanger scorer fem mål med en spiller mer på isen.

— Det er helt klart at nå må vi trene mer på å spille i undertall. Vel spiller vi mot det som er Norges beste hockeylag for øyeblikket, men fem mål i mot med en mann mindre på isen er svakt, understreker hovedtreneren.

Positiv utvikling

Etter seieren i åpningskampen ble smellen på Lillehammer i største laget. Mye skyldes at Grüner sliter med å komme i gang. Det så en nord for Mjøsa, og det var tydelig i dagens førsteperiode. Elverud er likevel fornøyd med de stegene laget hans allerede har tatt.

— Jeg synes vi ser en positiv utvikling fra kamp til kamp. Kanskje har vi litt for høye skuldre i starten av kampen, men utviklingen er helt klar positiv så langt i sesongen, mener han.

Jesper Örvall har til nå vært Grüners kanskje beste spiller denne sesongen. Men her kommer han til kort mot Stavangers keeper Henrik Holm. Foto: Christian Boger

Ikke minst var dagens andre periode et stort steg i riktig retning.

— I andre periode er vi veldig gode. Vi skaper flere store sjanser og målvakten deres gjør noen kvalifiserte redninger. Nå må vi bare bygge videre på dette fram mot M/S på torsdag, sier Elverud.

Straffet av utvisninger

Før kampen var det store spørsmålet blant mange hvor mye gjestene fra Stavanger skulle vinne på Dælenenga. Men første periode ga ikke inntrykk av at nivåforskjellen var så enorm som forventet. Spillemessig var Stavanger i førersetet, men hadde det ikke vært for tre utvisninger og tre mål i mot, hadde resultatet sett mye bedre ut for Grüners del.

Selv om han slapp inn syv mål hadde Grüner-keeper Mikkel Wik en god match mellom stengene. Her redder han straffeslag fra Stavangers David Morley. Foto: Christian Boger

Grüner var heller ikke ufarlige, og hadde et par store sjanser i overtall. Både Vojtech Zounek og Jesper Örvall var nære med å putte pucken bak Stavanger-keeper Henrik Holm i eget overtallsspill.

Redusering i andre periode

Var første periode et steg i riktig retning for Grüner-gutta, var andre periode veldig god. I åpent spill var de til og med hakket bedre enn siddisene. Det var heller ikke ufortjent da Robin Olsen Syversen, nesten nede i knestående, kunne redusere til 3-1, etter fint forspill av Jesper Örvall.

Men så var det disse utvisningene da. To ganger straffet rutinerte og effektive spillere nykommerne fra Dælenenga, og gjestene fra Stavanger kunne ta med seg en 5-1-ledelse i garderoben etter to perioder.

Tredje periode ble på mange måter en kopi av de to første. Spillemessig var det ikke veldig stor forskjell mellom lagene, men nok en gang skulle utvisningene Grüner-gutta pådro seg bli avgjørende.