Saba Hussain fra områdeløftet, bydel Grünerløkka og Romy Ortiz fra bymiljøetaten skåler i hjemmelaget ripssaft i Vaterlandsparken. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Nye Vaterlandsparken ga ungdom sommerjobb, skryt fra politiet og kjempeavling grønnsaker

VårtOslo fulgte opp saken vi lagde om den lille, forsømte plassen i hjertet av byen vår. Svarene vi fikk beviser at lokalt engasjement er nøkkelen til suksess.

Publisert

Været var godt og optimismen stor da prosjektet "Sommer på Vaterland" ble sparket i gang på forsommeren. Vaterlandsparken skulle gjøres til et sted der naboer og byfolk kunne møtes, ikke bare være et sted folk gikk i en bue rundt.

Hvordan gikk det egentlig med Vaterlandsparken i sommer? Ble grønnsakene modne, eller ble dyrkekassene knust av vandaliserende forbipasserende? Har folk flest fortsatt med å gå rundt, og ikke gjennom den lille parken? VårtOslo ville følge opp saken vi lagde om den lille, forsømte plassen i hjertet av Oslo.

— Møteplasser skapes ikke ved å jage rusmisbrukere

Når vi kommer for å sjekke hvordan det har gått, er det Leo Rygnestad, som arbeider med områdeløftet i bydel Gamle Oslo, som svarer oss.

— Vi har klart å endre bruken av Vaterlandsparken. Det hadde vi ikke klart hvis vi hadde jaget bort rusmisbrukerne der. Vi har heller lagt vekt på andre aspekter ved parken, slik at andre folk kan komme til, sier han.

— Det har blitt et godt områdeløft. Vi hadde litt kort tid på å forberede oss, så helt som vi hadde tenkt og ønsket fikk vi ikke til. Jeg kunne ønske at vi hadde klart å få inn fler kulturarrangement gjennom sommeren. Nå hører jeg rykter om at det kan bli en mulighet til å gjøre det samme neste år. Da skal vi klare å gjøre sommeren på Vaterland enda bedre, sier Rygnestad

Får vi bedre tid til å planlegge, vil Sommer på Vaterland bli enda bedre nest år, sier bydel Gamle Oslos Leo Rygnestad. Foto: Anders Høilund

— Etter at folk kom hjem fra ferie, har det vært mye folk innom Vaterlandsparken. De rundt 15 ungdommene fra vår bydel som hadde sommerjobb her, fikk god arbeidstrening. Vi har fått mye skryt av vektere og politi for at plassen nå har blitt en sosial møteplass. Det er vi veldig fornøyde med, sier Leo Rygnestad.

Tivoli overtar plassen

15. august ble avslutningen av prosjektet "Sommeren på Vaterland" feiret med med retter basert på råvarer fra dyrkekassene i Vaterlandsparken. Grønnsaker fra Losæter, Miljøhuset i Sofienbergparken og Schous hage på Deichmanske Grünerløkka. Det ble servert ferskkost med urter fra dyrkekassene. Desserten sveler, som har stått på menyen i hele sommer, servert med bringebærsyltetøy og hjemmelaget ripssaft. Det var kulturelle innslag og prominente gjester på avslutningsmarkeringen.

15 august var det slutt for sveleservering og grønnsaksdyrking på Vaterland. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Etterpå ble stoler og bord pakket sammen. Dyrkekassene ble flyttet til Sofienbergparken hvor basilikum og tomater kan få modnes ferdig. Nå blir det i stedet tivoli på plassen.

Rusmisbrukere ble med og ryddet

— Vi kunne valgt å hente inn eksterne entreprenører for å sette parken i stand og gjennomføre prosjektet. I stedet valgte vi å engasjere lokalbefolkningen. Det betyr noe positivt for folk. Folk tar lokalt ansvar hvis vi bare legger til rette for det. Nå skal Thomas Tivoli overta plassen etter oss, men vi kunne ha fortsatt utover i august, sier en fornøyd direktør i Bymiljøetaten, Gerd Robsahm Kjørven.

— Nå kan vi alle se at urbant landbruk kan brukes til å lage sosiale møteplasser. Politiet, vektere og uteseksjonen har sagt til oss at dette tiltaket har gitt positive ringvirkninger i hele området. Vi visste ikke hvordan rusmisbrukerne som holdt til her ville reagere, men det har gått fint. Noen av dem har til og med tatt på seg oppgaven med å rydde i Vaterlandsparken, sier rådgiver i urbant landbruk i bymiljøetaten, Romy Ortiz.

— Det har vært en fin sommer på Vaterland. Det ble dyrket squash, tomat, chili, agurk og en rekke urter blant annet basilikum, rosmarin, og oregano. I tillegg pyntet vi opp med spiselige blomster, først og fremst blomkarse og ringblomst. Mange har fått se med egne øyne at grønnsaker kan dyrkes i byen. I sommer har folk satt seg ned og hatt det hyggelig her i Vaterlandsparken. Vi håper at vi kan få fortsette til neste år, sier Ortiz.

Byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg trakk fram at Vaterlandsparken har fungert som en grønn møteplass i byen. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Et toppår for squash på Vaterland

— Prosjektet var jeg optimistisk til fra starten, men det gikk skikkelig mye bedre enn jeg hadde tenkt meg. Det har vært en tørr og varm sommer, og et toppår for squashdyrking på Vaterland. Vi har vel forsynt alle naboene her med squash, ler Saba Hussain i områdeløftet bydel Grünerløkka.

— Det er flott å se den fine møteplassen som har blitt skapt her i sommer. Det er flott å se at naboene trekker ut hit for å møtes. Sommerjobber for ungdom, grønnsaker og mat. Samarbeidspartene har all ære av prosjektet, sa  byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg i anledning avslutningen.

Sommer på Vaterland er et samarbeid mellom Bymiljøetaten, Bydel Grünerløkka, Bydel Gamle Oslo og Områdeløftet Tøyen og Grønland og mange lokale krefter.

Powered by Labrador CMS