På Børtervanna i Østmarka har Olav Løvli fått en ørret på kroken.

Nå er sesongen for isfiske i gang. Her er ekspertens råd

Siden han var liten gutt har Olav Løvli vært en ivrig fisker i oslomarka. Selv kjenner han godt til fiskevannene rundt Oslo, og kan skryte på seg hele 464 abbor på 4 timer i et av vannene i Østmarka. — Er du nysgjerrig på isfiske er det en billig inngangsbillett.

Publisert

Olav Løvli er en livserfaren, ivrig isfisker, som allerede i ung alder ble bitt av basillen. I dag er han områdeansvarlig for Østmarka, og er ute omtrent hver helg med stang og agn for å prøve lykken.

— Det som er viktig med isfisking er å være tålmodig og ha planlagt ting på forhånd. Du må huske på at det skal være en fin tur, så ta med deg god mat og drikke du kan kose deg med. Det er godt mulig det ikke blir fisk, forteller han.

— Det skal være en trivelig tur uansett. Fyr opp et bål og ta seg en god matpause med noen du kjenner.

Ispigger og flytevest er billige forsikringer

Noen vann kan gi deg mer fangst enn andre. Her også på Børtervanna.

Mandag kunne Norges vassdrags- og energidirektorat fortelle i en pressemelding at det nå er stor fare for å gå gjennom isen på Østlandets vann. Variert tykkelse på isen kan gjøre det vanskelig å bedømme, selv for de mest erfarne, skriver direktoratet, og oppfordrer til å gå sammen med andre, og å ha med seg ispigger, isstav og kasteline.

Østmarkas erfarne isfisker Olav Løvli påpeker at man alltid skal tenke sikkerhet når man beveger seg ut på isen, og at sikkerhetsutstyr som ispigger eller en flytevest er billige forsikringer.

— Hvis du er usikker kan du prøve å gå gjennom isen der det er grunt. Da opplever du hvordan det er og blir ikke like overrasket dersom det skjer lenger ute.

På skøytetur langs Børtervanna kunne Løvli være vitne til det magiske nordlyset.

— Men hvis du går gjennom isen der det er dypt må du huske på at du skal svømme med beina horisontalt opp av vannet. Hvis du bare lar underkroppen henge ned blir det veldig tungt, fortsetter Løvli.

Løvli påpeker også at det er flere steder på nett, som varsom.no og turskoyting.no, som kommer med jevnlige rapporter om isens sikkerhet i området.

Fine priser på godt utstyr

— Er du nysgjerrig på isfiske er det en billig inngangsbillett, forteller Løvli. Bortsett fra varme klær kan man komme langt med utstyr innenfor rimelige prisklasser, som et isbor til 300 kroner, og som absolutt gjør jobben.

— Med selve pilkeutstyret bør du ha mormyska-stikke, det er en del av grunnustrysret. Når det er tregt fiske er det effektiv. Pimpelstikke er litt stivere, og har en lengde på 4-7 cm. Det bør du ha til abborfiske. Mye av dette utstyret får du kjøpt på Biltema, og til greie priser, forteller Løvli.

Utover dette trenger du noe å sitte på, som en sekk med stol, og selvfølgelig agn.

Vårsolen kan gi deg varme på en helt annen måte når du er på isen, forteller Løvli.

— Her er det som regel maggot som gjelder. Det er effektiv agn. Hvis man er flink til å lagre den nederst i kjøleskapet så holder den i 8 uker.

Fikk 464 abbor i løpet av 4 timer

Løvli forteller at det kryr av gode fiskemuligheter i marka. Nærvannene, for eksempel Nøklevann, ligger så nært at man også kan ta bil eller kollektivt til områdene.

— Det er så mye fine utgangspunkt i utkanten i Oslo! Jeg er mest i Øst- og Sørmarka. Det som er fordelen i de lavere områdene er at det ikke er mye snø. Skal du isfiske i Nordmarka er det mye snø og da bør man ha ski.

— På søndag var vi en tur på Langen, som er et veldig fint område. På Østensjø er det også kjempefint abborfiske, men jeg vil ikke anbefale å spise fisken der. Bogstadvannet er det fin ørretfiske, fortsetter Løvli.

— I Gjevikputten i Østmarka er det også god fisk. Her fikk jeg 464 abbor i løpet av 4 timer! De vannene er det ikke mange av.

Det er i månedsskiftet november/desember sesongen for isfiske normalt starter, og varer frem til påsken i Østmarka. I Nordmarka er det ofte litt lenger, nesten helt til mai, kan Løvli fortelle.

— Da er det veldig trivelig å sitte på isen. Du får varmen på en helt annen måte på vår-tiden. Det er mange som spør meg om jeg har vært i syden etter slike turer, sier fiskeren.

Powered by Labrador CMS