Slik ser publikumet ut på Nordiske seriedager. Foto: Bjørnar Morønning

Nordiske seriedager: Norske serieskapere har fått et gjennombrudd i utlandet

Nordiske seriedager avspeilte at det faktisk er mulig å tjene penger på seriøse, gode TV-serier om dagen, noe som åpenbart er bra for norsk kulturliv.

Nordiske seriedager er en todagers festival med fokus på nordiske TV-serier. I fjor kom over 1300 skuespillere og bransjeaktører innom. Det er viktig å presisere at den ikke er som filmfestivaler. Det var faktisk mer prat enn filmvisning. Det hele foregikk på Vika kino og Røverstaden.

Med blant annet Broen, Emmy-vinner Mammon og Skam (men også Lilyhammer og Maniac) har norske serieskapere i det siste vekket interesse også utenfor Norden og, med vår særegne stil, satt oss selv på filmkunstens kart. Staten satser stort av den grunn, bokstavelig talt.

De satser på store serier som selger, noe som gir mindre spillerom for mindre, ofte mer kunstneriske prosjekter. Men uansett. Det er faktisk mulig å tjene penger på seriøse, gode TV-serier om dagen, noe som åpenbart er bra for norsk kulturliv.

Norske serieskapere i det siste vekket interesse utenfor Norden og, med vår særegne stil. Foto: Bjørnar Morønning

Førpremierer på storsatsinger

Festivalen startet med en seanse der presse og publikum kunne møte skuespillere og filmskapere i NRKs storsatsing Lykkeland - regissør og manusforfatter var til stede, sammen med flere av skuespillerne, deriblant Pia Tjelta og Per Kjerstad. Handlingen starter i Stavanger, sommeren 1969. Det er krise i byen. Internasjonale oljeselskaper er i ferd med å trekke seg ut. Ingen tror det finnes olje på norsk sokkel. Fisk har vært byens største ressurs, men havet er i ferd med å fiskes tomt.

I en annen sal kunne man på samme tid høre en av mange Game of Thrones-regissørene snakke om prosessen bak de mange spektakulære scenene og spesialeffektene i serien, samt hvordan de planlegges og gjennomføres.

Senere på kvelden er det duket for enda en førpremiere, og samtale med Torbjørn Harr og Hasse Hope. Serien, Kielergata, som mange kanskje husker skulle være med Kristoffer Joner (før han brakk beinet under innspilling), handler om en tilsynelatende vanlig familiefar med en mørk fortid. Han kjemper for å opprettholde fasaden, men blir fort nødt til å utføre grusomme handlinger for å gjøre nettopp det. Herr Harr passer perfekt i denne rollen.

Det var forvisning av Heimebane 2 under Nordiske seriedager. Foto: Bjørnar Morønning

Temaer er ifølge regissøren hvem vi prøver å være og hvem vi egentlig er. Hvor går linjene? Første episode virket lovende, og Hasse Hope mener blant annet persongalleriet leker med seerens empati. Regissøren drar paralleller til The Sopranos, der rollene er dype, voldelige og vanskelige å tolke.

— Janteloven preger norsk filmmiljø

Men det råder liten tvil om at de summene som deles ut til storsatsinger for tiden, brukes på folk med peiling. Kielergata er laget av dyktige folk. Samme med Lykkeland. Lekkert produsert.

Apropos lekkert produsert: Vi fikk møte serieskaper og skuespillere i Heimebane 2, og fikk en sniktitt på andre sesong av serien, som kanskje skapte mer offentlig debatt enn Skam. Mye tyder på at sesong to kan overgå første sesong.

Skuespiller Ingrid Bolsø Berdal snakket om store forskjeller i Hollywood og norsk film, venting og janteloven i Norge. Foto: Gage Skidmore / Wikipedia

Hasse Hope intervjuet også Ingrid Bolsø Berdal. Hun snakket om store forskjeller i Hollywood og norsk film, venting, janteloven i Norge og tankegangen der versus her, og ikke minst luksustraileren til Anthony Hopkins. Hun snakket også om norsk filmbransjes eksepsjonelle evne til å lage film for lite penger.

Dag to var en ren fagdag. Det ble foredrag om hvordan franske, italienske, belgiske, spanske og amerikanske produksjonsselskaper jobber for å tilpasse Skam-universet til sitt publikum. Vi ble servert kjente scener fra Skam Norge, gjort i andre land. Ganske interessant! PS: In Treatment har foreløpig verdensrekorden for antall remakes med 14. Skam er oppe i 10. Og det kommer flere. Ganske gøy!

Mye fag, lite filmvisning

Vi fikk også møte Friends-skaperen, før vi avslutningsvis ble servert et foredrag om hvorfor norske serier fungerer så bra i utlandet. Også interessant var det da en gjeng skandinaviske filmskapere diskuterte hvordan Skandinavia kan lære av hverandre i fremtiden. Enda mer om jantelov, om manusforfatteres situasjon og til slutt hva som må til for å ta den nordiske serie-scenen til det neste nivået. En fin avslutning på to lærerike dager.

Alt i alt vil jeg kalle festivalen en suksess, selv om det må sies å være vel mye prat om og refleksjoner rundt serier. Spesielt gjelder nok dette for mannen eller damen i gata. Det var en salig blanding av underholdning og fag, men når en hel dag er satt av til kun fagprat savner jeg kanskje litt mer visning av film. Men for film- og serieentusiaster og de som jobber i bransjen (det var mange av dem) er festivalen perfekt.

Powered by Labrador CMS