Et flertall blant de spurte i Oslo og i resten av landet er helt eller noe enig i at privat bruk av fyrverkeri skal forbys.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Oslofolk er enige med resten av landet: 64 prosent av de spurte vil forby privat bruk av fyrverkeri
Et flertall blant spurte i Oslo svarer at de er helt eller noe enig i at fyrverkeri til privat bruk bør forbys. De fleste oppgir brann- og personskade som den viktigste årsaken. Flere i Oslo enn ellers oppgir forsøpling som meningsgrunnlag.
Undersøkelsen om folks holdninger til fyrverkeriforbud er utført av Norstat på vegne av Norges Ingeniør- og Teknologiorganisasjon, Nito. Den viser at 64 prosent på landsbasis er helt enig eller noe enig i at det er riktig å forby privat fyrverkeri på nyttårsaften. Blant disse er 36 prosent helt enige om at fyrverkeri rett og slett bør forbys.
Oslo skiller seg ut
64 prosent av de spurte i hovedstaden er helt eller noe enig i forbud mot privat bruk.
Der er vi på linje med folk på Sørlandet, i Vestfold og Telemark, hvor også 64 prosent av de spurte er for et forbud.
I Nord-Norge er tallene for forbudstilhengere 54 prosent, i Midt-Norge er den 62 prosent og på Østlandet er tallet 63. Hele 70 prosent av vestlendingene ønsker et forbud mot privat bruk av fyrverkeri.
Bare 36 prosent av de spurte i Oslo er helt eller noe uenig i at privat bruk av fyrverkeri skal bli forbudt.
Opptatt av skader, men ikke av dyr
Den viktigste grunnen til at folk vil forby privat fyrverkeri, at det bidrar til brann og personskader. På landsbasis oppgir 58 prosent dette som viktigste grunn. I Oslo er dette tallet høyere. I hovedstaden svarer 61 prosent at brann- og personskader er den viktigste grunnen til at de støtter et forbud.
På landsbasis er folk også opptatt av at fyrverkeri skremmer dyr, både i private hjem og i naturen. 27 prosent av alle som har svart mener dette er den viktigste grunnen. Blant de spurte i Oslo mener bare 20 prosent at dette er viktigste årsak til forbud.
— Ulykker på tross av forhåndsregler
Visepresident i NITO og kommuneingeniør, Kjetil Lein, vil økeoppmerksomheten rundt at folk blir skadet av fyrverkeri og at små og store branner oppstår som konsekvens av bruk av fyrverkeri.
— Dette skjer selv om folk har blitt flinkere til å bruke beskyttelsesbriller og at det er forbudt å skyte opp raketter med styrepinner, sier Lein.
Han legger til at NITO har mange medlemmer som jobber i brann- og redningsetatene rundt i landet. De rykker hvert år ut til ulykker og branner som følge av fyrverkeri på nyttårsaften.
Mener det forsøpler
Mens bare sju prosent i resten av landet ikke er så opptatt av at fyrverkeri forsøpler, mener elleve prosent av de spurte i Oslo at dette er viktigste årsak til forbud.
Oslofolk ligger litt under landsresultatet på årsaker som redsel for fyrverkeri og at fyrverkeri er sløsing med penger.
Stor kjønnsforskjell
På landsbasis er det stor kjønnsforskjell på svarene. 47 prosent av de spurte mennene sier seg helt uenig eller noe uenig i at man skal forby privat bruk av fyrverkeri. I motsetning til 26 prosent av kvinnene.
1009 respondenter har deltatt i undersøkelsen.