Idyll i Etterstad Kolonihage. Foro: Marit Rasmussen / SCANPIX

– Nei til å rive kolonihagene. Fred dem nå

Tiden er moden for å frede kolonihagene og lage en langsiktig avtale mellom kommunen og Oslos kolonihager.

Publisert

Forsker Erling Røed Larsen har fått en lys idé: løs Oslos boligutfordringer ved å rive kolonihagene! Forslaget, som presenteres i Aftenposten 25. april, får oss til å tenke på byutviklingspolitikk fra 1950- og 1960-tallet. Senterpartiets Arne Haukvik fikk stoppet dette da, og vi vil jobbe for å stoppe det igjen. Det er mange grunner til det.

En viktig grunn er at Oslo har tomter for over 20.000 boliger som ligger klar til å bygges ut. Men siden de ligger utenfor sentrum, er de mindre interessante for utbyggerne. Det er mer penger å tjene på å bygge i sentrale områder. Senterpartiet ønsker ikke en byutvikling på utbyggernes premisser, og vi ser ikke behovet for ytterligere sentralisering av Oslo ved å bygge i kolonihagene.

Tvert imot ønsker vi å styrke bydelene, med boliger, arbeidsplasser, samlingsplasser og kulturtilbud, forbundet med et godt kollektivnett.

Grønne lunger i byen vår

Røed Larsen sier at en grunn til å bygge ned byens ni kolonihager er at de er for en elite. Det er de ikke. De er åpne parker for byens befolkning. Mange bruker hagene til å gå tur og de har åpne dager der de inviterer folk inn. De er grønne lunger i en tett bebygget by, som gir livsrom til blant annet pollinerende innsekter og bedre luft og en åpnere by for oss som bor her.

Kolonihagene har vært en del av Oslos bybilde i over hundre år, og Oslo Senterparti vil at det skal forbli slik. Det er ingen grunn til å bygge ned matjord for å bygge boliger som kan bygges andre steder.

Usikkerheten det rødgrønne byrådet med Ap, SV og MdG har skapt ved å ikke fornye leieavtalen med kolonihagene og med utbyggingsutspill, som Larsens, viser at tiden nå er inne for å frede hagene og lage en langsiktig avtale mellom kommunen og Oslos kolonihager. Det skal Senterpartiet jobbe for i Oslo bystyre.

Powered by Labrador CMS