De forlatte byggene i byen

Anja Holmgren, nestleder i Visit Løkka og innehaver av butikken Ask & Embla, mener nedlagte Grünerløkka sykehjem burde omgjøres til en lokal møteplass. Foto: Emilie Pascale

Nedlagte Grünerløkka sykehjem er på 8900 kvadratmeter. – Dette kunne vært et lokalt samfunnshus, sier Anja Holmgren

– Grünerløkka er et eget lite samfunn, og mange bor tett. Anja Holmgren, nestleder i Visit Løkka og innehaver av butikken Ask & Embla, mener alle rommene på nedlagte Grünerløkka sykehjem må kunne utnyttes som lokal møteplass.

Øst for Akerselva ligger bydelen der liv og røre bare er fornavnet. Her møtes langskjeggede menn med ølskummet stolt festet til knebelsbartene mens solide rockabilly-damer sprader nedover Thorvald Meyers gate i solsteiken, som om det var en catwalk.

Langs fortauet rusler selvlysende tenåringer i neonfargede jakker og tjukke joggesko mens forbipasserende frognerfruer skuer nysgjerrig inn i de kuriøse småbutikkene.

De forlatte byggene i byen:

  • Oslo har større befolkningsvekst enn andre kommuner og et økende behov for arealer.
  • Allikevel har byen mye tom bebyggelse. 70 av disse er kommunale.
  • I bydelene finnes et aktivt naboskap med gode idéer og frivillige ressurser, men mange opplever det som vanskelig å trenge gjennom med egne forslag.
  • I denne serien ønsker vi å sette lys på byens tomme bygg, hva de betyr for nærmiljøet og hvorfor de står tomme.
  • Serien er støttet av Fritt Ord.

Grünerløkka Sykehjem:

  • Tidligere Grünerløkka Sykehjem er et fem etasjers mursteinsbygg i Markveien 61 som ble lagt ned i 2017.
  • Dets 8900 kvadratmeter store bebyggelse står i dag tom, utenom bar og café-konseptet Grünerløkka lufthavn og café MIR som holder til i deler av første etasje i påvente av at deres egne lokaler blir pusset opp.
  • Naboer i bydelen etterspør at bygget omgjøres til et bydelshus, da bydelen er Oslos nest tettest befolkede bydel, med 58 906 beboere spredt på snaue 4,8 kvadratkilometer
  • Omsorgsbygg, som forvalter bygget, har ikke mottatt noen bestillinger fra Sykehjemsbygg, som er bedt om å vurdere bygget til bruk som erstatningssykehjem.
  • Omsorgsbygg kan imidlertid informere om at det er mulig å leie lokaler, men ønsker ikke å gå ut med detaljer om hvilke henvendelser de har fått.

Ja, byens nest tettest befolkede bydel har de siste par årene rukket å bli et av Oslos hippeste oppholdssteder. Men imens ivrige gründersjeler og utålmodige konseptutviklere kniver over enhver ledig kvadratmeter, står det gigantiske sykehjemsbygget i Markveien 61 bare og støver. 

Få tilbud for ungdom

Anja Holmgren, nestleder i Visit Løkka og eier og drifter av butikken Ask & Embla, mener byggets mange rom og etasjer burde omgjøres til et lokalt kulturhus.

– Selv om bydelen har veldig mye trafikk og aktivitet, har vi få tilbud retta mot ungdom. Vi som bydel kunne hatt utrolig stor nytte av et slags samfunnshus, en åpen møteplass for beboerne, sier hun.

Grunerløkka sykehjem har mange tomme rom og etasjer. Foto: Tommy Amundsen

– Vi trenger en møteplass

Siden Thorvald Meyer kjøpte opp området i 1861, har bydelens innbyggere fått mange beboere. Men da antallet sykehjemsbeboere gikk ned i 2016, besluttet sykehjemsetaten at Grünerløkka sykehjem skulle legges ned. I 2018 flyttet bar- og scene-konseptet MIR inn i deler av første etasje. 

Men den godt bevandrede Løkka-beboeren mener det er synd at tusenvis av de resterende kvadratmeterne får lov til å stå tomme.

– Grünerløkka er et eget lite samfunn, og ethvert samfunn trenger sin egen møteplass. Her kunne vi hatt generasjonstreff, ungdomsklubb, strikkekvelder, middagskvelder eller andre aktiviteter, sier Holmgren og puster små røykskyer ut i den kalde vinterlufta.

Oppover Markveien på Grünerløkka trasker hundrevis av gjester og beboere hver dag. Foto: Timo Arnall

– Det er mange som ønsker å bidra

Da Grünerløkkas bygårder reiste seg på slutten av 1800-tallet, var bydelen et godt gammeldags arbeiderstrøk. Tross den synlige klassereisen, er derfor mange av leilighetene fortsatt små.

Holmgren mener derfor at ungdommene har et stort behov for møteplasser.

– Selv har jeg bodd på løkka siden jeg var 13, så jeg vet hvordan det er å være ungdom her. Mange bor trangt, så det å møtes hjemme hos hverandre er ikke alltid ideelt eller mulig.

Deler av nedlagte Grünerløkka sykehjem er idag omgjort til bar og kafé. Foto: Anders Høilund

Omsorgsbygg: — Kan bli erstatningssykehjem

At det som kjent ofte mangler ressurser til realisering, mener Holmgren er et slett argument.

– Å la så store arealer stå tomt, er dårlig langsiktig tenkning. Hvis politikerne ikke har tenkt å gjøre noe med bygget fordi det mangler ressurser, så er de nødt til å åpne opp for andre aktører. Det er nemlig mange som står klare til å bidra dersom man åpner opp for det, sier hun.

Ifølge Omsorgsbygg, vurderes det om lokalene skal tas i bruk som erstatningssykehjem.

– I perioden fra 2020 til 2023 skal 13 nye sykehjemsbygg åpnes, og mange uegnede bygg fases ut. Dette er et stort løft og det er nødvendig å bruke erstatningssykehjem underveis, skriver de i en e-post til VårtOslo.

Nedlagte Grünerløkka sykehjem går inn i rekken av flere tomme sykehjem i bydel Grünerløkka. Sammen med Lille Tøyen sykehjem (på bildet) utgjør disse over 11.000 ubrukte kvadratmeter. Foto: Erik Holland Haukebø

– Det må åpnes opp for midlertidig bruk

Omsorgsbygg kan imidlertid informere om at eventuelt erstatningssykehjem ikke vil åpne før i 2021. At store deler av bygget derfor vil bli stående tomt, mener Holmgren er feil.

– Det er jo som kjent vanlig at privatpersoner som har tenkt å selge tomta si åpner opp for midlertidige leiekontrakter, sier hun og legger til:

– Lignende ting kunne man gjort her. Dersom sykehjemmet skal åpnes opp igjen om noen år, kunne man åpnet opp for midlertidig bruk i mellomtiden.

Omsorgsbygg: vil ikke røpe hvem som ønsker å leie

Ifølge Omsorgsbygg er det per idag mulig å leie lokalene i det svære sykehjemsbygget.

– Så lenge det ikke foreligger en bestilling om å rive/bygge nytt er det ingen ting som står i veien for utleie av hele eller deler av bygget.

På spørsmål om noen hittil har tatt kontakt med Omsorgsbygg for å be om å leie lokalene til annet bruk enn sykehjem, svarer boligforvalteren:

– Vi har mottatt en henvendelse om dette, men det er såpass tidlig at vi ikke ønsker å gå ut med hvem det er per i dag.

Les om flere av De forlatte byggene i byen

Powered by Labrador CMS