Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (tv) og byarkivar Ranveig Gausdal med bystyreprotokollen fra 1924. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Navnetabbe kan resultere i navnebytte på hovedstaden

APRILSNARR: Et manglende vedtak fra 1924 kan kaste Oslo ut i ny bitter navnestrid, frykter kulturbyråd Rina Mariann Hansen.

Publisert

I 1924 fikk Norges hovedstad, Kristiania, tilbake sitt middelaldernavn Oslo. Det står i alle bøker om byen. I bystyreprotokollen fra 1924 framgår det imidlertid at navnebyttet aldri ble formelt vedtatt. "Forandring av byens navn utstår", er det siste som nevnes i sak nummer 154/1924.

Det var i forbindelse med arbeidet med ny logo for byen at byarkivar Ranveig Låg Gausdal oppdaget den 95 år gamle feilen.

— Jeg skvatt litt da jeg oppdaget det. Jeg tenkte at dette må jeg ta opp med rådhuset straks. Jeg var ikke fristet til å late som ingen ting. Vi har et juridisk og demokratisk ansvar for at ting blir gjort på rett vis, sier Gausdal

En bekymret kulturbyråd Rina Mariann Hansen og byarkivar Ranveig Gausdal kan bare konstatere at saken ikke ble avsluttet i 1924. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Vedtaket ble utsatt

— Jeg skulle selvsagt ønske at saken var blitt ferdig den gangen. Jeg er dog glad at saken ble tatt videre med en gang nå, og for at vi har så ærlige og dyktige byråkrater som Gausdal, sier kulturbyråd Rina Mariann Hansen. Det er under henne at navnesaker sorterer.

— Det vi finner i byarkivet er at vedtaket ble utsatt. Vi kan ikke se at saken kom opp og ble vedtatt på et senere tidspunkt, sier Gausdal, og peker i den gamle bystyreprotokollen på setningen hvor det står "Forandring av byens navn utstår".

Byarkivar Ranveig Låg Gausdal oppdaget at saken ikke var avsluttet, men utsatt. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

En gammel og bitter strid

Av den gamle protokollen kan vi lese at saken var oppe flere ganger i formannskapet. Det var en bitter strid og steile fronter for og mot navnebyttet i 1924. Det var store protester mot å avskaffe Kristianias minnerike navn, som det het den gangen.

Noen mente også at vi i Oslo sto i takknemlighetsgjeld til den danske Kong Kristian IV, som var den som flyttet byen fra Gamlebyen til Sentrum og oppkalte den etter seg selv i 1624.

I bystyreprotokollen fra 1924 kan vi også lese at et forslag på folkeavstemning ble nedstemt med 46 mot 38 stemmer. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

— Vi kommer til å foreslå at dagens navn, Oslo, blir endelig vedtatt. Vi lager en sak på det, som blir sendt ut på høring. Både stedsnavnkonsulenter og Språkrådet er bedt om å komme med innspill. Kanskje er det tid for en ny skrivemåte. Det kan være at Språkrådet havner på Oschlo, eller Osjlo, sier byråd Hansen.

Avgjørelse etter valget

Denne saken vil i trolig ikke kunne avgjøres før etter valget i september.

— Jeg håper inderlig at ingen vil slå politisk mynt på denne saken. Her har alle partier forsømt seg, sier Hansen.

En navneendring vil kunne bli svært kostbar for både kommunen og staten. Hvis intet blir gjort fra Oslo kommune, vil byen bli hetende Kristiania. Kartverk og veivesen får da en stor oppgave i å bytte fra Oslo tilbake til Kristiania.

Viken City

— Jeg synes Oslo er det nest beste navnet vi kan ha på hovedstaden i Norge. Bergen er best. Men siden det navnet allerede er tatt, får det bli Oslo, sier merkevare-ekspert, og tidligere rektor ved Høyskolen Kristiania, Trond Blindheim, når han blir forelagt saken.

Selv om Oslo/Osjlo er favoritter til å bli byens endelige navn, vil også navn som Fjordbyen, Tigerstaden og det mer moderne Viken City, eventuelt det mer internasjonale navnet Weekend City, bli vurdert.

Powered by Labrador CMS