Det er den laveste arbeidsledigheten i Oslo på 14 år, sier en pressemelding fra NAV.
Foto: Terje Pedersen / NTB
NAV: Laveste arbeidsledighet i Oslo på 14 år
Maitallene fra NAV viser at det er 1 749 færre arbeidsledige i Oslo sammenlignet med forrige måned, og ledigheten synker i alle bydeler siste måned. — Vi kan trygt si at arbeidsmarkedet i Oslo er friskmeldt etter pandemien, sier direktør i NAV Oslo, Thone Nordlund, i en pressemelding.
Til sammen er det nå registrert 11 461 helt eller delvis ledige i hovedstaden. Av de ledige er 8 055 registrert som helt ledige, mens 3 406 er delvis ledige.
— Vi ser at ledigheten i Oslo fortsetter å synke også i mai. Ledigheten blant de helt ledige har ikke vært så lav siden før finanskrisen i 2008. Også blant de delvis ledige går ledigheten kraftig ned siste måned. Vi kan trygt si at arbeidsmarkedet i Oslo er friskmeldt etter pandemien, sier Thone Nordlund, direktør i NAV Oslo.
Sammenlignet med april har det blitt 1 244 færre helt ledige, mens det har blitt 505 færre delvis ledige. Før pandemien (februar 2020) var antall helt og delvis arbeidsledige henholdsvis 9 885 og 3 121.
I alt er 2,0 prosent av arbeidsstyrken i hovedstaden helt ledige, mens 0,9 prosent er delvis ledige. Tilsvarende tall for landet er 1,6 og 0,9 prosent.
Samtidig som ledigheten synker, ble det lyst ut om lag 13 000 ledige stillinger i hovedstaden i mai. Det er flest ledige stillinger innen yrkesgruppene helse, pleie og omsorg og ingeniør- og ikt-fag. NAV Oslos ferske bedriftsundersøkelse viser at nær en av tre virksomheter sliter med å få tak i arbeidskraften de trenger.
— Nå er det rekordmange ledige stillinger. Vi oppfordrer derfor arbeidsgivere som skal ansette fremover om å samarbeide med oss. Vi kan bidra med gode, motiverte jobbkandidater. Ikke alle stillinger krever nødvendigvis kun en type kompetanse eller utdanning. Personlig egnethet spiller også en stor rolle, sier Nordlund.
Høyest ledighet i bydelene Søndre Nordstrand og Alna
– Ledigheten går ned i alle bydeler blant de helt og delvis ledige, og alle bydeler har nå lavere ledighet enn før pandemien, forteller Nordlund.
Slik ser ledighetstallene ut per bydel for mai:
Helt ledige
- Høyest ledighet finner vi i bydel Søndre Nordstrand hvor 3,3 prosent av arbeidsstyrken er helt arbeidsledige. Deretter følger Alna med 2,9 prosent.
- Lavest andel helt ledige har bydelene Nordre og Vestre Aker med 1,3 prosent.
Delvis ledige
- Høyest ledighet finner vi i bydel Søndre Nordstrand hvor 1,3 prosent av arbeidsstyrken er delvis ledige. Deretter følger Stovner og Alna med 1,1 prosent.
- Lavest andel delvis ledige har bydelene Nordre Aker og Ullern, alle med 0,7 prosent.
Ledigheten synker mest innen reiseliv og transport
De nye ledighetstallene viser at det ble færre ledige i alle yrkesgrupper i mai.
Nå er det kun reiseliv og transport som fortsatt har flere ledige enn før pandemien, i andre næringer er ledigheten nå lavere.
Her går ledigheten mest ned:
- Reiseliv og transport: Totalt 1 483 personer helt eller delvis ledige. Helt ledige går ned med 223 personer, mens delvis ledige går ned med 166 personer.
- Serviceyrker og annet arbeid: 1 577 personer helt eller delvis ledige. Helt ledige har en nedgang på 211 personer, mens delvis ledige har en nedgang på 103 personer.
- Butikk- og salgsarbeid: 1 183 personer helt eller delvis ledige. Helt ledige har en nedgang på 133 personer, mens delvis ledige har en nedgang på 34 personer.
Ledigheten går ned i nær alle aldersgrupper
Lavest andel helt og delvis ledige finner vi blant de yngste, det vil si 19 år eller yngre, med henholdsvis 1,3 og 0,1 prosent av arbeidsstyrken.
Det er høyest andel helt ledige i aldersgruppen 30-39 år med 2,5 prosent av arbeidsstyrken, mens det blant de delvis ledige er høyest andel ledige i aldersgruppen 40-49 år med 1,1 prosent av arbeidsstyrken.
Ledigheten går ned i alle aldersgrupper sammenlignet med forrige måned med unntak av en liten økning for de som er 19 år og under.
Det er flere ledige menn enn kvinner. Maitallene viser at 6 356 av de arbeidsledige er menn, mens 5 105 er kvinner.
Nesten 500 færre permitterte i mai
Med full fart i arbeidsmarkedet i Oslo etter pandemien, blir det også færre permitterte. Av alle de 11 461 arbeidsledige i Oslo er nå 740 permitterte ved utgangen av mai. Det tilsvarer 0,2 prosent av arbeidsstyrken. Gjennomsnittet for landet er 0,2 prosent.
– Permitterte som er usikre på mulighetene sine for å komme tilbake til arbeidsgiveren sin, bør vurdere om de skal søke ledige jobber, også i andre fylker, sier Nordlund.
Nøkkeltall permitterte:
- I mai har det blitt 194 færre helt ledig permitterte, mens det har blitt 271 færre delvis permitterte.
- Det er flest permitterte innen yrkesgruppen reiseliv og transport med 193 personer, fulgt av bygg og anlegg med 96 personer og serviceyrker med 70 personer.
- Det er blitt 170 færre permitterte innen reiseliv og transport, 65 færre innen bygg og anlegg, mens det er blitt 69 færre innen serviceyrker.
- Bydel Bjerke har størst andel permitterte med 0,3 prosent av arbeidsstyrken, mens bydelene Sagene, Vestre Aker, Nordre Aker, Ullern, Grorud og Østensjø har lavest andel permitterte med 0,1 prosent.