Johan Bergh
Johan Bergh har handlet inn råvarer til ølbrygging. Nå blir det godt, hjemmelaget øl på Bergh og kameratene fra Hovinbekken. Foto. Anders Høilund

Oslofolk vil ikke lenger bare drikke øl. Nå vil de også lære å brygge sitt eget øl.

Det blir ikke så mye billigere om du brygger ditt eget øl, men du får en god, frisk og fersk drikk om du gjør alt riktig underveis i prosessen. Nå kan du lære deg knepene hos Bryggselv på Hasle.

Interessen for ølbrygging har tradisjonelt stått sterkest på landsbygda i Norge, mens folk i Oslo har vært mest opptatt av å konsumere drikken. De seinere årene har imidlertid interessen og kunnskapen for å brygge selv vokst sterkt i hovedstaden.

Lørdag var bryggerimester Christian Salicath fra St. Hallvards bryggeri på besøk hos Bryggselv Megastore på Hasle for å gi råd både til ferskinger og de som har drevet med ølbrygging på hjemmebasis en stund.

Christian Salicath
Surt vann, gir godt øl, forklarer Christian Salicath fra St.Hallvard bryggeri, til hobbybryggere som hadde møtt opp for å lære noen knep om ølbrygging. – Vannet i springen i Oslo har gjerne en pH-verdi på 7, mens det for mange øltyper gir bedre resultat med noe surere vann, sa Salicath. Foto: Anders Høilund

— Etter snart tre år som kommersiell brygger har jeg tilegnet meg mye kunnskap og teknikk som jeg ikke hadde gjort som hjemmebrygger. Det er alltid gøy å snakke med hjemmebryggere om teknikker og problemstillinger for å se om man kan løse utfordringer
sammen, sier bryggerimester Salicath.

Liker øl med mye smak

Ingeborg Neråsen hadde kommet fra Kampen til Hasle for å lytte til Salicath.

–Jeg har ikke brygget eget øl enda,men har lyst til å prøve. Jeg er glad i øl med mer smak enn ølet i butikken. Søsteren min startet å brygge for et par år siden, og det ølet er godt å smake, sier Neråsen.

— Jeg tror jeg kommer til å satse på en enkel produksjon først. Det bryggerimester Salicath forklarer om akkurat nå, det blir for omfattende for nybegynnere, mener Ingeborg Neråsen

Salicath grunnla St.Hallvards bryggeri i Oslo sammen med hjemmebryggeren Anders Roede. Bryggeriet produserer i dag mer en 200 000 liter øl i året.

Johan Bergh fra Hovinbekken hjemmebryggeri har kjøpte råvarer til Hermansen IPA.

— Vi har ikke lisens til å selge, men vi er fire kamerater. Knut Lysenstøen, Kåre Pettersen, Henning Tønnesson og jeg, som er glade i øl, og som har brygging som en hobby. Vi har sikret oss navnet Hovinbekken, siden vi bor like ved, sier Bergh.

–Vi lager 50 liter av gangen, og disse ingrediensene vil bli ferdig øl om seks uker. Det er mange fine fridager i mai hvor vi kan dyrke hobbyen vår. Hjemmebrygget øl er friskere, og smaker ferskere og bedre enn kjøpeøl. Selv om vi ikke har lov til å selge, er det ikke vanskelig å bli kvitt ølet, sier øl-bryggeren fra Hovinbekken.

Hjemmelaget ikke billigere, men bedre

Daglig leder hos Bryggselv på Hasle, Jørgen Jansson forteller at ølbrygging som hobby kan utføres så enkelt, eller så komplisert, som en selv ønsker.

— Vi har kunder her som med hjelp av mikroskop teller tettheten av gjærceller for å ha kontroll. Det er selvsagt ikke det viktigste når en lager sin egen øl. Det viktigste for hobby-bryggeren er å holde produksjonsutstyret rent, sier Jansson.

Jørgen Jansson
– Vi lærer bort knepene som gir deg godt, hjemmebrygget øl, sier daglig leder hos Bryggselv Megastore på Hasle, Jørgen Jansson. Foto: Anders Høilund

Jansson forteller videre at trenden med urban hjemmebrygging kommer opprinnelig fra USA.

— Noen har kanskje en idé om at det blir billigere å lage sitt eget øl, men prisen blir ikke så forskjellig om man regner på det. Det hjemmebryggeren sitter igjen med er, ikke nødvendigvis et billigøl, men et godt øl, og noe sterkere enn kjøpe-pils, sier Jansson

— Bryggselv Megastore er Nordens største bryggebutikk. Her får man det mest omfattende utvalget av utstyr og råvarer, slik at man kan brygge sitt favorittøl hjemme hos seg selv. I dag ønsker vi å gi alle som er interessert i hjemmebrygging en unik mulighet til å møte en av Norges beste bryggerimestere, og få råd og tips om hjemmebrygging, sier daglig leder Jørgen Jansson i Bryggselv Megastore på Hasle.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer