To undervannsdroner utforsker tareskogen på Hitra i Trøndelag. Slike droner, fra det trønderske selskapet Blueye Robotics, kan bli brukt i Oslofjorden. Foto: Blueye Robotics AS
Nå skal svømmende droner finne søppel i Oslofjorden
Fisk svelger plast og dør. Nå skal Oslo Havn bruke svømmende droner for å avdekke søppel i Oslofjorden.
Oslofjorden er fylt med søppel, som bilvrak og store mengder plast. Særlig plasten er et stort problem. Fisk svelger plasten og dør, slik som en hval som ble funnet på Vindenes på Sotra i Hordaland for et års tid siden.
— For ikke mange år siden sa en ordfører at hvis du vil bli kvitt en bil, sett den på isen, sier Sølve Stubberud, generalsekretær i Norges Dykkeforbund, til New York Times.
I forrige uke besluttet styret i Oslo Havn seg for å prøve å løse dette på en innovativ måte, ifølge den amerikanske avisen.
Annonse
— Vi skal teste ut droner, sier teknisk direktør i Oslo Havn, Svein Olav Lunde. Undervannsdroner skal hjelp til med å få ryddet unna "fjell med søppel" i fjorden, ifølge Lunde.
Død delfin i plast
Ifølge Stubberud er satsningen delvis et resultat av oppstyret etter at en blodig, død delfin, viklet inn i plast, ble funnet i fjæra på Nesoddlandet i januar.
I tillegg har det mer kjente problemet med plast i havet gjort at folk og politikere har vist mer interesse for prosjektet med å rydde opp i fjorden de siste par årene, sier han.
Men den viktigste årsaken til satsingen henger, ifølge New York Times, sammen med den større kampen for et grønnere Oslo de siste tiårene.
Blueye til unnsetning
De ubemannede dronene skal begynne å kartlegge områdene i fjorden som har mye søppel i løpet av våren. Så skal søppelet hentes opp på andre måter. Neste år skal et el-drevet skip med kran bli med på innsatsen.
Flere dronefirmaer ønsker å få levere dronene som skal brukes. I februar viste Christine Spiten fra det Trondheims-basert firmaet Blueye Robotics frem deres Blueye-droner i Lysakerselva for Oslo Havn og shippingindustrien.
Tøff konkurranse
Det kan bli tøff internasjonal konkurranse om oppdraget, men firmaet håper og tror at Oslo Havn velger å bruke deres droner.
— Å kartlegge og å rydde opp en fjord kan kreve ulike teknologier, og jeg tror de vil ende opp med en kombinasjon av våre droner til kartlegging/leting og andre teknologier til selve oppryddingen, sier Spiten til VårtOslo.
— Jeg regner også med at de vil benytte seg av dykkere på grunt vann. De har et imponerende, elektrisk fartøy som plattform for arbeidet de har foran seg og det er et godt utgangspunkt for flere metoder, sier hun.
— Oslo kan være stolt
— Alle som bor i Oslo kan være stolte av at vi blir en av de første byene i verden til å teste ut droner for å kartlegge sjøbunnen. Marin forsøpling er en av de største miljøproblemene vi står overfor. Dette tiltaket vil gjøre det mye enklere å få ryddet opp søppel fra sjøen, sier Lan Marie Berg, byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune.
Ifølge Geir Rognlien Elgvin, et av styremedlemmene i Oslo Havn, er dette muligens første gang i verden at droner brukes til søke ut søppel under vann på denne måten.