Ungdomslederne på Sportsklubben Sterling jubler over pengebidraget til klubben. Hanad Abdela (f.v), Mohamed Fariss, Mimoun El Atiaoui, Salima El Mouatessam og Mohamed El Morabet. Foto: Anna Carlsson

Nå får ungdommene i Sportsklubben Sterling proffe fotballtrøyer. Eiendomsaktører donerer 275.000 kroner til nytt utstyr i klubben

Publisert

– Vi setter stooor pris på støtten og er veldig takknemlige. Bare at dere er her og bryr dere, er vi glade for. Denne gaven vil komme ungdommene til nytte.

NRK Brennpunkt viste nylig at 141 millioner kroner var gått til Tøyenløftet. Men Sportsklubben Sterling, et av de få tilbudene for ungdommer i området, har ikke merket noe særlig til midlene, selv om de gjør en kjempeinnsats for ungdom.

Kan få komplette drakter til lagene

Etter at VårtOslo skrev om forholdene på Tøyen, bestemte en gruppe eiendomsaktører seg for å bidra. Firmaene som spytter inn penger er Spabo, Storebrand Asset Management, Ragde, Høegh, Ulnica, Entra og Aspelin Ramm. På tre dager samlet de inn 275.000 kroner til Sportsklubben Sterling.

Mohamed Fariss er ungdomsleder i klubben. Det gjør han ved siden av å ha en fulltids jobb. Det samme gjelder sportslig leder og familiefar Mimoun El Atiaoui.

– Det er harde prioriteringer her hver dag. For 275.000 kroner kan vi kjøpe komplette drakter til flere av lagene. Vi kan kjøpe treningsvesker med baller og vester til trenerne, slik at de føler seg litt mer profesjonelle. Vi slipper å bli sett på som en gateklubb, sier El Atiaoui.

Sportsklubben Sterling overlevde andre verdenskrig. De har god tro på at de vil klare seg litt til. Foto: Anna Carlsson

Føler seg dømt på forhånd

Fariss forteller at spillerne føler at de blir dømt på forhånd, når de møter opp på en fotballkamp med ulike drakter.

– Nå kan vi stille opp stolte og med like klær. Vi slipper å få klager fra dommeren fordi spillerne har ulik drakt. Det hjelper på selvfølelsen til barna.

Fariss vil så gjerne at barna skal glemme, i hvert fall en time eller to, at de kommer fra fattigdom. Det gjør de under fotballkampene.

– Mange av medlemmene våre har problemer med å betale kontingenten. Når vi ber om 500 kroner, er det ikke sjelden vi opplever barn som trekker seg tilbake, særlig jenter. Derfor er vi ikke strenge på å kreve inn dette beløpet, sier El Atiaoui

Klubben stiller opp for nabolaget

I tillegg til fotball for jenter og gutter, organiserer klubben innebandy og futsal i Vahl flerbrukshall. På Sterling-huset, i rektorboligen på Vahl skole, er det åpent hus i helgene og på flere av ukedagene. Her kan ungdommene komme og spille biljard, bordtennis, bordspill og Playstation, eller de kan se film, arrangere møter og spille inn låter i studio.

To ganger i uka tilbyr klubben leksehjelp. Foreldre som ikke har muligheten til å samle barn på bursdagsselskap hjemme hos seg, bruker lokalene til bursdagsfeiring. Av og til arrangerer sportsklubben utflukter og hytteturer.

– Ikke sjelden sitter ungdommene oppe til kl 1 på natta i sofaene her. Det er bedre at de henger her enn at de vandrer gatelangs eller reiser til byen for å drikke seg fulle, sier en av de voksne frivillige, Mohamed El Morabet.

Sportsklubben av 1919 nyter til gjengjeld høy respekt blant folk lokalt. Ifølge en av de lokale mammaene, Faisa Warsame, er det de frivillige voksne på Sterling som primært bekjemper kriminaliteten lokalt, ikke politiet.

Jenter i kinosalen på Sportsklubben Sterling. Foto: Anna Carlsson

#Oslove på draktene

Initiativet til innsamlingsaksjonen kom etter at VårtOslo skrev om Brennpunkt-dokumentaren. En av initiativtagerne er Sverre Landmark, direktør for samfunn og plan i Aspelin Ramm.

– Det later til at ressursbruken fra kommunens side har vært skjev og dels mangelfull, og at det mangler tilbud, særlig for ungdom, i området. Jeg og mange kolleger lever tett på utviklingen av byen. Da historien om Tøyenløftet kom frem, tenkte vi at vi ville bruke kontaktnettet vårt til å skaffe skikkelige drakter og utstyr. Kanskje dere kunne merke draktene med hashtaggen #Oslove, foreslår Landmark.

Forslaget om Oslove synes Mohamed Fariss er en god ide. – Alle de andre lagene har sine lokale geografiske områder. Vi kan ta Oslo.

En annen bidragsyter er Entra. – Brennpunkt-programmet viste hvor viktig Sterling er for menneskene i dette området. Entra er en stor eiendomsaktør på Tøyen, og jeg synes det er veldig hyggelig å være med på dette tiltaket og dermed gi noe tilbake til byen, sier Geir Graff-Kallevåg, firmaets regiondirektør i Oslo.

Studioet i kjelleren på Sportsklubben er et sted hvor ungdom får uttrykke seg selv lyrisk og musikalsk. Foto: Anna Carlsson

– I jobben har jeg hjernen, her har jeg hjertet

Ideelt sett skulle ungdomslederne ønske at de hadde økonomi til å lønne noen på heltid på Sterling-huset. Da kunne de bli flinkere til å veilede de frivillige.

– Vi bidrar ikke her på grunn av pengene. Tvert imot bidrar vi her frivillig fordi vi er engasjerte i lokalmiljøet. Vi innrømmer gjerne at kvaliteten på arbeidet kunne vært bedre. Men sånn blir det når vi må gjøre dette ved siden av jobben, sier Mohamed Fariss.

– Etter Brennpunkt-dokumentaren har vi bare mottatt positiv respons. Flere voksne har meldt seg frivillig til å være på Sterling-huset, sier Mohamed El Morabet. Han forsikrer at det ikke er noen grunn til å bekymre seg for om klubben klarer å bruke opp pengene. – Her i andre etasje på klubbhuset ser det fint ut. Men det var fordi broren min stilte opp og malte, sier han.

Sportsklubben Sterling har en lang og stolt historie. Foto: Anna Carlsson

– Jeg pleier å si at i den vanlige jobben har jeg hjernen, her har jeg hjertet, sier Mohamed Fariss.

Pengebidraget gjør at klubben kan kjøpe utstyr til kunstgressbanen, nytt hockeyspill innvendig og servere suppe sammen med leksehjelpen. Om du som leser dette har lyst til å bidra, kontakt klubben på mail: sp.sterling@hotmail.com

Powered by Labrador CMS