Petter
-- Petter er utsatt for et iskaldt gufs av kommunalt byråkrati, mente Høyres gruppeleder i bystyret, Eirik Lae Solberg i sommer da det ble kjent at utdanningsetaten ikke hadde fulgt opp et enstemmig bystyrevedtak. Foto: Blindeforbundet

Nå får synshemmede Petter (10) endelig ha med seg venner i drosja hjem fra skolen. — Ett års kamp er over, sier mor

— Den nye ordningen er veldig bra, sier mor til tiåringen Petter, Siri Hoel Smedsrud. Stivbeinte og byråkratiske regler som hindret Petter å ha med venner hjem etter skoletid er historie.

— Jeg skal være litt forsiktig med hva jeg sier. Men jeg kan helt klart si at utdanningsetaten ikke har vært særlig imøtekommende i denne saken. Men nå er den heldigvis løst, forteller en lettet Siri Hoel Smedsrud til VårtOslo.

Ti år gamle Petter er nesten blind og avhengig av transport til og fra skolen. Petter klarer fint å reise alene i taxien, men han fikk ikke lov til å ta med seg venner  i drosja hjem fra skolen. Selv om et enstemmig bystyre i januar i år vedtok at reglene skulle endres, kunne VårtOslo i sommer fortelle at i stedet er livet blitt vanskeligere for tiåringen.

— Iskaldt gufs av kommunalt byråkrati

Da rykket de borgerlige partiene i bystyret ut i fellesskap og krevde en umiddelbar løsning på saken.

— Jeg er frustrert og oppgitt over at bystyrets enstemmige vedtak ikke følges opp. Men mest av alt er jeg lei meg på Petter og andre barns vegne. De utsettes for et iskladt gufs av kommunalt byråkrati, sa Høyres gruppeleder i bystyret, Eirik Lae Solberg.

Eirik-Lae-Solberg
— Alle vanlige mennesker skjønner jo at tiåringer ikke lever livet sitt etter slike håpløse, firkantede regler, sa Eirik Lae Solberg (H) til VårtOslo i sommer. Foto: Kyrre Songstad Seim

— Vi har endelig fått på plass regler som gjør at både Petter og andre barn som er avhengig av skoleskyss kan få med seg flere venner hjem etter skoletid, forteller byrådssektretær Anna Tresse (SV) nå til VårtOslo.

— Nå blir det enklere og tryggere

De gamle, stivbeinte og byråkratiske reglene som nå forkastes kan du lese her:

«Foresatte til eleven som ønsker å ha med en venn hjem, gir beskjed til skolen på e-post. Beskjeden må gis i god tid så skolen kan videreformidle beskjeden til Oslo Taxibuss senest 3 timer før hjemreise og senest kl. 12.00 samme dag. E-post må inneholde: Vennens navn og bekreftelse på at elevens foresatte har hentet inn samtykke fra vennens foresatte. Skolen kontakter Oslo Taxibuss, oppgir elevens ID og sier at eleven skal ha med seg en venn hjem i dag til vanlig tid, dvs. hentetidspunktet som er i henhold til kjøreplanen».

— Nå har vi endret dette til å bli både enklere og tryggere. Nå trenger bare foreldre forhåndsregistrere fem venner i systemet til Oslo taxibuss. Det betyr at Petter og andre barn med skoleskyss kan ha med seg flere venner hjem samtidig etter skoletid. Og at det kan være flere enn en venn med i drosja hver gang, sier Tresse.

— Alle barn må ha mulighet til å være sosiale

— Den nye ordningen er bra. Ingen tiåringer kan leve med de håpløse reglene som var, sier Siri Hoel Smedsrud.

— Barn som er avhengig av skoleskyss er barn som ikke spiller fotball eller basketball etter skoletid. Derfor er Petter og andre barn med funskjonshemminger helt avhengig av å kunne drive med andre aktiviteter etter skoletid. Og da er det viktig å kunne ha med seg venner hjem. Han må ha samme mulighet til å være like sosial som alle andre på hans alder, sier moren.

anna tresse
Byrådssekretær Anna Tresse (SV). Foto: Privat

I januar i år satte et enstemmig bystyre en frist for når Petter og andre barn med skoleskyss skulle få lov til å ha med en venn eller flere i drosja. Fristen det rødgrønne byrådet fikk var 2. mars i år. Først nå ved skolestart ser det ut til at byrådet har fått på plass en løsning.

— Husk at vi, utdanningsetaten og Oslo taxi også har vært opptatt av å ivareta sikkerheten til elevene. Vi fikk på plass en prøveordning i februar. Men nå har vi fått til en enda bedre løsning. Vi er veldig fornøyd med løsningen på saken nå, sier utdanningsbyråd Inga Marte Thorkildsens byrådssekretær Anna Tresse.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer