Jens Ulltveit Moe og Tone Lindheim er to av nøkkelpersonene bak det nye Klimahuset. Foto: Vegard Velle

Nå bygges østkantens svar på Litteraturhuset, men hvor klima blir satt på dagsorden

Publisert

Klimahuset er gjort mulig blant annet med en gave på 70 millioner kroner fra forretningsmannen Jens Ulltveit Moe.

I dag gikk Naturhistorisk museum ut med vinneren av konkurransen om utformingen av det nye Klimahuset på Tøyen. Neste år starter byggingen av det som skal bli et nytt samlings- og møtested for klima og klimaendringer.

– Litteraturhuset er et samlings- og debattsted ved Slottsparken i Oslo, hvor litteraturen står i høysetet. Det nye klimahuset i Botanisk hage blir østkantens svar på Litteraturhuset, men hvor klima står på dagsorden, sier Tone Lindheim, direktør ved Naturhistorisk Museum, om det nye klimahuset.

Her, i Botanisk Hage, vil Klimahuset ligge. Foto: Vegard Velle

Hun håper senteret blir et samlingssted for organisasjoner som Zero, Bellona, Greenpeace, Cicero og vitenskapelige fakulteter ved Universitetet i Oslo. Det 600 kvadratmeter store bygget skal stå ferdig i 2019.

Teamet Lund Hagem arkitekter, Atelier Oslo og Expology gikk seirende ut av konkurransen, med prosjektet «Mønstre i Bevegelse». Fra i dag av stiller Naturhistorisk museum ut forslagene som kom til finalen. Tegningene vises i Botanisk hage, på tomten der det nye bygget skal bygges.

Bak utformingen av det nye Klimahuset står teamet Lund Hagem, Atelier Oslo og Expology.

 

Elendig formidling av glimrende forskning

Klimabygget er muliggjort blant annet med en gave på 70 millioner kroner fra den tidligere klimaskeptikeren og forretningsmannen Jens Ulltveit Moe.

– Mange mener klimatrusselen er noe venstresiden snakker om for å gjøre livene våre vanskelige. Jeg har selv vært der. Andre sier at det er bra verden blir varmere, sier Ulltveit Moe.

Selv gikk han til kildene, FNs klimapanel sine rapporter, for å bli klokere.

– Rapportene fra FNs klimapanel var ikke lette å sette seg inn. Det var elendig formidling av glimrende forskning. Jeg ble likevel overbevist og skremt og har derfor brukt noen av pengene mine på dette klimahuset, sier Ulltveit Moe.

Disse menneskene, fra Naturhistorisk museum, Jens Ulltveit Moe, Lund Hagem arkitekter, Atelier Oslo og Expology står bak. Foto: Vegard Velle

Sammenligner klimatrusselen med en verdenskrig

– Jeg er helt enig med California-guvernør Jerry Brown, som sier at trusselen kan sammenlignes med en verdenskrig. Likevel tror jeg ikke at det å skremme folk nytter. Forskningen må formidles på en bedre måte. Gaven min er rettet mot å styrke ekspertisen på formidling, ikke minst til skoleelever.

Ulltveit Moe håper nå at formidling rundt klimakrisen, ikke minst på Klimahuset, vil øke folks bevissthet om global oppvarming. Slik kan folk lære og gjøre seg opp sin egen mening.

– For meg er det en stor glede å bidra til dette. Sammen kan vi kanskje gjøre noe mer Norges og verdens klimautfordringer, sier Ulltveit Moe.

Åpningstalen ble symbolsk nok holdt av lederen av Natur og Ungdom, Ingrid Skjoldvær. Hun representerer de kommende generasjonene. Se talen hennes på videon under.

Ønsker å sette klima på dagsorden

– Vi har vært et stort team bak. Vi ønsket bygget skulle bli en naturlig brikke i botanisk hage. Målet for oss var å lage en maskin som skulle sette klima på dagsorden, sier Kristine Strøm-Gundersen, partner i Lund Hagem arkitekter.

Bygget inneholder solceller på alle tak og henter varme fra varmepumper eller fjernvarme. Materialene i bygget er lagt opp til å være mest mulig klimavennlige.

– Vi ønsker at folk skal gå ut og føle at de er en nøkkelspiller, en som kan gjøre en forskjell. Det er en debattarena, et sted for symposier og konferanser, sier Kari Gjetrang, direktør i konseptfirmaet Expology.

Powered by Labrador CMS