håndverkere
Håndverkere i full sving med å fikse et hus. Foto: Plan- og bygningsetaten

Nå blir det enklere å finne ut om du trenger byggesøknad

Har du et byggeprosjekt innendørs eller vil endre på fasaden på huset ditt? Nå blir det enklere å finne svar på nett om du må sende en byggesøknad.

Det kan være vanskelig å vite om du må søke, kan søke selv eller trenger en ansvarlig søker for byggeprosjektet ditt. Nå gjør plan- og bygningsetaten det enklere for deg å sjekke ut dette.

På Oslo kommunes nettsider, under «Plan, bygg og eiendom» og «Må du sende byggesøknad?» kan du sjekke om du må søke når du skal bygge, rive eller endre noe på boligen din. Nå har det kommet en ny og forbedret løsning for å sjekke om du må søke om å gjøre små endringer innendørs eller endre fasaden på huset ditt, slik at du enklere kan finne ut av om du må søke eller ikke.

Finn ut selv om du må søke

– Noen endringer og reparasjoner innendørs og fasadeendringer må du søke om, sier Heidi Nordmand Hoel, enhetsdirektør i Kundesenteret i plan- og bygningsetaten. – I veiledningen på nett får du relevante spørsmål om endringen du har tenkt å gjøre. Ut fra adressen du bor på og svarene du gir, finner du svar på om du må søke eller ikke.

Mange av henvendelsene plan- og bygningsetaten får, handler om søknadsplikt. – Målet med de nye løsningene er at folk enklere kan finne ut av selv om de må søke eller ikke der det er mulig, sier Hoel i en pressemelding.

Eirik Winnberg og Heidi Nordmand Hoel Foto Ragnhild Langeland
Eirik Winnberg og Heidi Nordmand Hoel har jobbet med de nye forbedringene fra plan- og bygningsetaten. Foto Ragnhild Langeland

Enklere også for plan og bygg

Den nye guide fanger automatisk opp om eiendommen din er regulert til bevaring eller fredet av kulturminneloven. I sistnevnte tilfeller må du kontakte plan og bygg.

– Hvis vi trenger mer informasjon om byggeprosjektet ditt, får du også hjelp til å sende inn akkurat det vi trenger. Det gjør at det også blir enklere for oss å behandle saken din, sier Eirik Winnberg i prosjektet elektroniske tjenester i Plan- og bygningsetaten.

Endre fasade eller innendørs? Sjekk her

Fasaden på et bygg er yttervegger og tak. Fasadeendringer kan for eksempel være å bytte vinduer, endre kledning, sette inn en ny dør eller bygge inn balkongen med glass.

Sjekk om du må søke for å endre fasaden.

Små endringer eller reparasjoner innendørs kan for eksempel være å sette opp eller rive en vegg, installere ventilasjon eller avtrekk, eller bygge eller rehabilitere en skorstein.

Sjekk om du må søke for å gjøre små endringer innendørs.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer