Før vi går inn til teaterforestillingen forteller Jørn Morstad og Hege Rimestad om klorutslippet i 2011. Foto: Ander Høilund

Musikkfortellingen Salamon Supers eventyrlige tidsreise er en gave til Oslo

Publisert

Denne helga ble Salamon Supers eventyrlige og fantastiske tidsreise, en musikkfortelling for barn, fremført på Hønse-Lovisas hus på Sagene.

Stykket har blitt til etter manus og idé av Anne-Mette Hegdahl, mens Jørn Morstad har bearbeidet teksten. Hege Rimestad har laget musikk til Geirr Lystrups sangtekster.

Klorutslippet i 2011 tok livet av alt

Stykket tar utgangspunkt i natten til 2. mars 2011, da 6 000 liter klor rant ut i Akerselva og utraderte så nær som alt liv i hele elvas lengde. Ifølge teaterstykket var det kun én overlevende, Salamon Super: Superlaksen som kan reise i tid.

For å få tilbake livet i elva reiser Salamon tilbake i tid, til da Akerselva ga kraft til industrien. Han reiser enda lenger tilbake, til da sagbrukene sto tett langs elva og gav navn til bydelen der den renner, Sagene.

Salamon får hjelp av Peder Chr. Asbjørnsen, eventyrsamleren, og han møter dragen som vokter skatten under Gamle Aker Kirke.

Jørn Morstad var stemmen til alle rollene fra fossekallen til dragen. Foto: Anders Høilund

Elva og byens historie

Underveis får vi vite mye om elva og byens historie. Manusforfatter Anne-Mette Hegdal viser en video fra fisketelleren i Nedre Foss. Der kan vi nå se laksen svømme opp mot gyteplassene sine, akkurat som Salamon Super ønsket.

— Formidling av kultur og historie for unge er noe jeg synes er spennende, og Akerselva er en konstant inspirasjonskilde for meg, sier Hegdahl.

Er tenkt som dukke- eller figurteater

Stykket er tenkt som et figurteater. I stedet er det skuespiller Jørn Morstad som framfører stykket alene, mens Hege Rimestad står for musikken.

— Jeg håper dette stykket kan bli viktig når Oslo nå skal bli miljøhovedstad i europa i 2019. Vi håper også at stykket om Salamon Super kan bli en del av den kulturelle skolesekken, sier Hegdahl

Akerselva er en konstant inspirasjon for meg, sier manusforfatter Anne-Mette Hegdahl. Foto: Kyrre Songstad Seim

Stykket og framførelsen høstet utelukkende lovord da det ble framført første gang for et fullsatt Hønse-Lovisas hus lørdag 19. august.

En gave til Oslo

— Stykket er en gave til Oslo og barna som får oppleve det, sa en av tilhørerne etter forestillingen.

Etter forestillingen bød Hegdal og miljøforeningen Akerselvas Venner på en guidet tur nedover elva til Nedre Foss. Siden det var mye vann i elva, viste fossene seg fra sin mest kraftfulle side. Vannet luktet friskt og rent og, med litt hjelp, har Salamon Super fått livet i elva tilbake.

Neste framføring av Salamon Supers eventyrlige tidsreise er for barnehagebarn 29. september.

Powered by Labrador CMS