Injera Palace består av syv eritreiske kvinner, som står for all matlaging og daglig drift. Foto: Olav Helland
– Mottoet vårt er «bli fri fra NAV», sier Ragnhild Slettner. Hun startet egen bedrift med 20 flyktninger som ansatte
I lokalene til Injera Palace på Grønland er det pyntet og dekket til julebord. Langs bordet er det satt ut spennende syriske og eritreiske matretter. Daglig leder, Ragnhild Slettner, kan fortelle at kveldens gjester er ansatte i =Kaffe.
Sammen med forretningspartner Christine Pramm driver Slettner Mestringsguiden, som består av spisestedene Kafé Frodig, Injera Palace, Aleppo Bahebek og Inshalla Catering. Sistnevnte leverer mat fra alle de tre spisestedene. I kveld er de sammen om å arrangere julebord.
– Det startet for fire år siden. Jeg var frivillig på asylmottak og begynte etter hvert å hjelpe flyktninger med å skaffe seg bolig. Som takk for hjelpen ble jeg ofte invitert hjem til dem på middag. Jeg fikk da smake fantastisk syrisk mat som gjorde at jeg ble helt forelsket i det syriske kjøkkenet, og da var jeg allerede veldig begeistret for menneskene.
Slettner så at folk hadde med seg masse kunnskaper og ferdigheter fra hjemlandet sitt som de ikke tok i bruk. Idéen om å starte en syrisk restaurant begynte å ta form. Og hun startet Mestringsguiden i 2016.
Etter 18 år som ansatt i Oslo musikk- og kulturskole sa hun opp jobben sin der for å jobbe med mat på heltid.
Annonse
Blir økonomisk selvstendige
Virksomheten består nå av 22 ansatte. Av disse er 20 tidligere flyktninger, som har en fast, betalt jobb. Hovedmålsetningen er å bistå mennesker som har vært på flukt å kunne bli økonomisk selvstendige igjen.
– Mottoet vårt er «bli fri fra NAV», som vi jobber iherdig imot. Her får de selvtilliten tilbake, noe som får ringvirkninger for hele familien deres. To av de ansatte har for eksempel fått mulighet til å kjøpe seg egen leilighet, forteller Slettner.
Har tre investorer
Virksomheten er selvfinansiert, men det betyr ikke at den går i pluss.
– Vi har en utfordring, for restaurantbransjen er beinhard. Vi har ingen faste tilskudd og har tjent våre egne penger, men vi har fått inn tre investorer. Disse er Ferd Sosiale Entreprenører, Rami HaugKhoury og Sabine Ameln, forteller Slettner.
Dagens julebord er det investoren Ferd som har kjøpt og gitt videre til =Kaffe, kafeen for tidligere rusmisbrukere.
– Vi håper at flere kunne tenke seg å kjøpe et julebord og det bort til noen som ellers ikke er invitert til noe julebord.
Ansatte som brenner for matlaging
Injera Palace består av syv eritreiske kvinner, som står for all matlaging og daglig drift. Hos Aleppo Bahebek jobber det 8-10 syriske menn.
Bakgrunnen for kjønnsskillet er at det er kvinner som står for matlagingen i Eritrea, mens det stort sett er menn som jobber i restaurantbransjen i Syria.
– I tillegg har også en Egypter og en Iraker forvillet seg inn i virksomheten, sier Slettner med et smil.
Kafé Frodig består foreløpig bare av to ansatte. Her serveres kaffe og lettere måltider, som brownies, kyllingsandwich og salater, en miks av syrisk- og eritreisk-inspirert mat.
– De vi ansetter må ha erfaring fra hjemlandet i å drive restaurant eller lage mat. De bør helst være delvis profesjonelle eller i det minste ha et genuint ønske om å lage mat. Det skal kunne faget sitt før de begynner hos oss, sier restaurant-idealist Slettner.
Afrika og Midtøsten på Grønland
Mestringsguiden er nå for fullt i gang med julebordsesongen og har lansert «Julebord med mening». I tillegg til å bestille julebord selv, kan en bedrift kjøpe et julebord til en annen gruppe mennesker, som de ønsker skal få komme på julebord.
Ukene før jul er tette, og allerede har Injera Palace satt opp julebord tre dager i uka, helt til siste uke før jul.
– Julebordet består av en salig blanding av syriske og eritreiske retter. Å sette dette sammen til én meny, tror jeg ikke noen andre har gjort før oss. Her møter Afrika Midtøsten på Grønland, sier Slettner.
Inviterer gjestekokker
Mestringsguiden samarbeider med Interkulturelt Museum i Tøyenbekken. Én tirsdag i måneden arrangeres «Mat og viten». Da dekkes langbordet og spisestedet fokuserer på bestemte tema.
Sist var det Egypt. Da ble det hentet inn en gjestekokk som lagde egyptisk mat sammen med de øvrige ansatte. Neste gang er tema Hellas, med en gresk gjestekokk.
– Vi bruker primært økologiske råvarer og har et fint samarbeid med tre lokale bønder som leverer grønnsakene våre. Vi har et tett og nært forhold til bøndene. Kyllingen vår kommer fra Hovelsrud Gård, som driver økologisk. I tillegg til inkludering og arbeid for flyktninger, er vi opptatt av å være en grønn bedrift og tenker bærekraftig.
– Trippel bunnlinje? – Ja, nettopp, sier Slettner. – Og økonomien kommer gjerne til slutt, men så dukker de fine investorene våre opp og putter økonomien på toppen igjen.
Stor pågang
Restaurantsjefen forteller at de sjelden har behov for å annonsere etter ansatte, siden de får så mange henvendelser både fra NAV og andre.
– Vi skulle gjerne hatt mange flere arbeidsplasser å tilby. Vi får mange flere henvendelser enn vi har behov for, sier hun.
Så begynner det å strømme på med gjester til julebordet. Baristaer fra =Kaffe, en journalist i =Oslo og et par representanter for Solberg & Hansen, som leverer kaffe til =Kaffe. En glad aften.