Mistenkelig pulver UiO universitetet Blindern
Pakken ble mottatt i Lucy Smiths hus på universitetet like før klokken 10 tirsdag formiddag. Flere rom var avstengt fram til tirsdag kveld, i påvente av tekniske undersøkelser. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Mistenkelig pakke til Universitetet på Blindern inneholdt ufarlig pulverisert stein

— Stoffet beskrives som mineralsk og er sammensatt av stein og metaller. Det er helt ufarlig, sier vaktleder Roger Hjertø ved kriminalvakta hos politiet i Oslo.

Pakken som ble sendt til Universitetet i Oslo tirsdag inneholdt et ufarlig pulver sammensatt av stein og metall. Politiet etterforsker saken videre.

Pakken ble mottatt i Lucy Smiths hus på universitetet like før klokken 10 tirsdag formiddag. Flere rom var avstengt fram til tirsdag kveld, i påvente av tekniske undersøkelser.

Først ved 19.30-tiden fikk politiet tilbakemelding fra Forsvarets forskningsinstituttFFI, som analyserte pulveret.

Gransker skriftlig materiale

– Stoffet beskrives som mineralsk og er sammensatt av stein og metaller. Det er helt ufarlig, sier vaktleder Roger Hjertø ved kriminalvakta i Oslo politidistrikt til NTB.

Mistenkelig pulver Blindern UiO universitetet
Politiet bærer ut en gjennomsiktig kasse fra bygget på Universitetet i Oslo, der det tiorsdag ble mottatt et brev med mistenkelig pulver. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Sammen med pulveret var det også annet materiale, blant annet noe som var skriftlig. Nå vil politiet iverksette full etterforskning for å avdekke hvem som sendte pakken til universitetet.

– Det var en del skriftlig materiale som fulgte med, så nå får vi se på det, sier Hjertø.

Fem ansatte som ble antatt eksponert for pulveret, ble tirsdag ivaretatt av helsepersonell. Samtidige skal være ansatt ved Universitetet.

– Ingen av de ansatte har vært direkte eksponert for stoffet, legger Hjertø til.

Ukjent avsender

Både rektor, den sentrale universitetsledelsen og ulike støtteenheter holder til i Lucy Smiths hus. Brevet ble sendt som vanlig post og gikk via postmottaket til et kontor i universitetsbygningen.

Mistenkelig pulver Blindern Universitetet UiO
Pakken med pulveret ble sendt til Lucy Smiths hus ved Universitetet på Blindern. Både rektor, den sentrale universitetsledelsen og ulike støtteenheter holder til i dette bygget. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

– Brevet inneholder et pulver som for oss er ukjent. Vi tar høyde for at det kan være farlig, uttalte operasjonsleder Christian Krohn Engseth ved Oslo politidistrikt til NTB da politiets aksjon fremdeles pågikk tidligere på dagen.

Pakken ble plassert på et isolert rom der politiets bombegruppe tirsdag satte i gang undersøkelser. Etter en stund ble pakken og hele innholdet fraktet vekk i en gjennomsiktig beholder til FFI som brukte hele ettermiddagen og kvelden på analysene.

I samråd med politiet valgte universitet å ikke evakuere bygget mens pakken ble undersøkt.

– UiO har satt beredskap og jobber i tett samarbeid med nødetatene, opplyste universitetsdirektør Gunn-Elin Aa på universitets nettsider.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer