Milliardær siktet for heleri av historisk gullmynt – politiet plasserte mynten hos Kulturhistorisk museum, men fikk motbør

Den kjente milliardæren mener siktelsen er grunnløs og sier han har kjøpt mynten gjennom Oslo Myntgalleri.

Publisert

Milliardær Trond Mohn er siktet for grovt heleri og overtredelse av kulturminneloven. Dette etter å ha kjøpt en gullmynt Frankrike mener tilhører dem.

– Franske myndigheter mener denne mynten stammer fra et skipsvrak, og at mynten aldri skulle vært tatt ut av Frankrike, fordi det er staten Frankrikes eiendom, sier politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen i Oslo politidistrikt til NRK.

Mohn selv mener siktelsen er grunnløs og sier han har kjøpt mynten gjennom Oslo Myntgalleri.

Motsatte seg beslag

Oslo politidistrikt tok mynten i beslag og plasserte den hos Kulturhistorisk museum på Tullinløkka.

Auksjonsselskapet Oslo Myntgalleri, som skulle videreformidle salget, motsatte seg beslaget og ville ha mynten tilbake, ifølge kanalen som har vært i kontakt med styreleder i Oslo Myntgalleri, Arne Riise, som ikke ønsker å kommentere saken mens den pågår.

Milliardær Trond Mohn.

Anket kjennelse

Onsdag denne bestemte Oslo tingrett at beslaget, som politiet ønsket å opprettholde, skulle oppheves, men påtalemyndigheten har anket kjennelsen.

– Den gullmynten var i sin tid beslaglagt av tyske myndigheter og ble frigitt på slutten av 90-tallet. Hvis franske myndigheter hadde kontaktet tyske myndigheter, så hadde de forstått at den mynten er fri, sier Mohn til kanalen.

Powered by Labrador CMS