Miljøstasjonen i Sofienbergparken. Foto: Thomas Bartholdsen

– Miljøstasjonen i Sofienbergparken bør flyttes. Den hindrer park i å være park

Lokalbeboer Thomas Bartholdsen mener miljøstasjonen i Sofienbergparken på Grünerløkka drar ned inntrykket av parken, og at den bør flyttes ut til et annet sted.

– Jeg bor i nabogården, i Gøteborggata, og ser hvor utrolig populær Sofienbergparken er. Hundrevis av barn er innom området i løpet av en dag. Miljøstasjonen beslaglegger parkareal og er malplassert mellom lekeplassen i parken og den jødiske gravlunden. For å ta vare på parken, bør vi flytte miljøstasjonen ut, slik at park får være park, mener Thomas Bartholdsen.

Han forteller at miljøstasjonen ser sjabby ut, og at folk stabler søppel ved den utenfor åpningstiden. Over miljøstasjonens gjerde er det hengt opp piggtråd, sikkert på grunn av innbrudd eller hærverk. Piggtråden undrer han seg på om er tillatt.

Thomas Bartholdsen synes bydelen bør finne et mer egnet sted for miljøstasjonen i Sofienbergparken. Foto: Privat

Ønsker seg et blomsterhjørne

Bartholdsen synes tilbudet om å levere søppel kostnadsfritt er flott. Men at miljøstasjonen bør finne en annen plassering og ikke dra ned området.

– Der miljøstasjonen er lokalisert, kunne kommunen heller anlegge et blomster- og nytteveksthjørne, som trekker til seg sommerfugler og bier og som gir barna i området et inntrykk av hvor maten kommer fra.

Selv om Grünerløkka ellers er ganske ungt, bor det en del eldre mennesker i dette området, ifølge Bartholdsen. Han mener parken kunne vært tilrettelagt med flere benker, noen av dem med tak over, slik at det gikk an å sitte i parken også ved duskregn.

Miljøstasjonen i Sofienbergparken. Foto: Thomas Bartholdsen

Ingen planer om å fjerne miljøstasjon

Anders Norman, fra seksjon for kvalifisering og miljø i bydel Grunerløkka, mener miljøstasjonen er godt plassert, og at det ikke foreligger noen planer om å fjerne den.

– Miljøstasjonen Sofienberg har eksistert siden 2000. Den er meget populær hos bydelens befolkning og har i 2017 doblet mengden mottatt avfall i forhold til året før. Miljøstasjonen ligger sentralt plassert i bydelen og er derfor tilgjengelig for svært mange brukere. Det foreligger per i dag ingen planer for flytting av miljøstasjonen, plasseringen vurderes som godt egnet for å nå befolkningen, sier han.

Ikke opprinnelig park

Før miljøstasjonen ble etablert, ble området den ligger på brukt som rodestasjon for bymiljøetaten. Stasjonen ble derfor ikke etablert i et opprinnelig parkareal, informerer Norman.

Rodestasjonen hadde stått og forfalt, men området ble oppgradert da miljøstasjonen ble etablert. Miljøstasjonen driftes av Bydel Grünerløkka, men finansieres av Renholdetaten.

Sofienbergparken på Grunerløkka er en svært populær park. Foto: Wikipedia

– Avfallet ville ende i gatene og parken

Han er enig i at avfall som etterlates utenfor stasjonen utenom åpningstidene representerer en utfordring. Avfall som kan håndteres lokalt, blir i åpningstiden tatt inn og sortert av miljøstasjonen. Avfall som ikke kan håndteres lokalt blir kjørt til Haraldsrud gjenbruksstasjon.

– I mange tilfeller tror vi dette er avfall som ellers ville blitt etterlatt på gater og i parker. Mange beboere på Grünerløkka har ikke bil og har således problemer med å levere avfall som ikke er husholdningsavfall. Miljøstasjonen er meget viktig for denne gruppen, og de ansatte strekker seg langt for å hjelpe bydelens beboere med å bli kvitt avfallet, sier Norman.

– Piggtråden er lovlig

Han forteller at Sofienberg miljøstasjon har vært plaget av innbrudd og hærverk. Og bekrefter at dette er årsaken til at miljøstasjonen er inngjerdet og har piggtråd på toppen.

– Piggtråden er i god høyde over bakken og kan ikke nås uten å klatre i gjerdet. Så langt bydel Grünerløkka kjenner til, er inngjerdingen i samsvar med gjeldende lover og regler, sier Norman.

Powered by Labrador CMS