Theodor Chapman, nestleder i Spire, viser frem de flotte dyrkekassene de besøkende kunne lage denne lørdagen. Foto: Susanne Skaug

Miljøfestival i Oslos nyeste park: –— Jeg anbefaler alle å plante egne grønnsaker og urter hjemme

Oslo-folk samlet seg i Nedre Foss Park på Løkka på lørdag for å få miljøorienterte tips, miljømat, miljøprodukter - og miljøorienterte aktiviteter for barn.

Gressplenen i Oslos nyeste park, Nedre Foss Park, var fylt med hvite telt på rekke og rad på lørdag. Da ble nemlig Miljøfestivalen arrangert for fjerde år på rad, i anledning Verdens miljødag.

Kommunen og Oslo Kooperativ sto bak festivalen, og samlet over 25 utstillere for å være med på å engasjere og inspirere Oslo-innbyggere, barn som voksne.

Ved standen til Sosialistisk Venstreparti kunne barna tegne sitt egne bilfrie Oslo, hos Oslo Kooperativ fikk du økologiske pølser fra Solli Gård, Natur og Ungdom hadde med seg handlenett barna kunne tegne på og ta med hjem, og Senterpartiet hadde med seg jord, frø og pappkopper til de som ønsket å så blomster eller grønnsaker.

MDG Oslo hadde også med seg sekker med biodynamisk jord og norske økologiske tomatplanter man kunne sette i plastpotter og ta med seg hjem. Mer kortreist blir det ikke.

Barna fikk møte Kildesortering Oslos maskot Bagsy! Foto: Susanne Skaug

Urbant liv + grønnsaksdyrking = sant

I det første teltet holdt den norsk miljø- og utviklingsorganisasjon Spire til, i samarbeid med Oikos Norge, fellesorganisasjonen for økologisk matproduksjon og forbruk. Nestleder Theodor Chapman i Spire lokallag Oslo forteller VårtOslo at hovedtemaet deres for dagen er dyrkekasser.

– Vi vil vise at det går an å drive med urban dyrking selv om man bor i byen. Det er lett å lage disse kassene som man kan sette på takene sine, på balkongen eller ute i de forskjellige parkene i Oslo.

Losæter i Bjørvika er en park som er dedikert til kunst og urbant jordbruk i Oslo, og har stor suksess med sitt samarbeid med den trestjerners restauranten Maaemo. Flere restauranter i Oslo burde følge Maaemos eksempel og ta inn økologiske grønnsaker fra nærliggende dyrkesteder, mener Chapman.

– Tiltaket er helt genialt, at ikke flere restauranter tenker på denne løsningen og blir mer selvforsynte er merkelig. I tillegg er det veldig fint at lokalbefolkningen kan dyrke sine egne grønnsaker der også.

MDG hadde en flink maskot som sjarmerte de besøkende. Foto: Susanne Skaug

Vær bevisst forbruket ditt

Hvis man vil dyrke i mindre skala, finnes det løsninger for dette også.

– Jeg anbefaler alle å plante egne grønnsaker og urter hjemme. Man kan bruke tomme syltetøyglass til å plante i. Dette er noe alle kan gjøre. I tillegg er det veldig koselig å ha som hobby, forteller Chapman.

Han ber folk om å tenke på de små tingene i hverdagen for å bli mer miljøvennlige. De små tingene teller mye i den store sammenhengen. Ta med eget handlenett når du går på butikken, spis mer grønnsaker og mindre kjøtt, og tenk over hva produktene du kjøper er laget av, er noen av hans råd.

Elsa-Britt Enger hjalp de besøkene med tomatplantingen, og ga tips og råd om stell og vedlikehold. Foto: Susanne Skaug

Oppgitt over naboenes brunsneglekrig

Andrea og Richard Patey er også på miljøfestivalen, med barnebarna sine. De er en miljøvennlig familie, hvor de blant annet gjør sitt ved å dra på hytta på Romeriksåsen fire måneder i året. Her har de verken innlagt vann, strøm eller mobildekning.

Andrea er selv veldig miljøbevisst, og forteller om en sneglekrig som foregår i fellesarealene rundt blokken de bor i på Tonsenhagen.

– Det er noen som bruker fellesområdene til å drive privat brunsneglekrig. Her kaster de rundt seg med Roundup og hva verre er, og det er ingen som gjør noen ting med det. De fleste i bygget er jo eldre, og vet ikke bedre. Problemet er at du får kjøpt dette på plantebutikker – for eksempel Plantasjen, Hageland, sier Andrea om det kontroversielle ugressmiddelet.

Det var flere forskjellige dyr på Miljøfestivalen, disse hønene var en del av Spires stand. Foto: Susanne Skaug

— Problemet er gjerne uopplyste eldre

Hun forteller om stien ved blokkgården hennes, som myldrer av snegler som dør i sitt eget slim grunnet de giftige kjemikaliene.

– Barn og barnebarn får det på skoene, hundene spiser det, kattene tråkker i det. Det er et problem, sier hun oppgitt.

Richard og Andrea Patey besøkte miljøfestivalen med barnebarna. Foto: Susanne Skaug

Andrea skulle ønske forbrukerne ble mer bevisstgjorte på hva som er faktisk er listet på ingredienslisten, og har selv skrevet mangfoldige brev til Bymiljøetaten de siste årene for å få bukt med det hun mener er et stort problem. Så langt har det ikke hendt noe.

– Det største problemet er at det gjerne er eldre som ikke blir opplyst om dette, de blir ikke informert, og de vet ikke bedre.

Merk: I en tidligere versjon av denne saken ble Mester Grønn nevnt i sitatet om butikker som selger ugressmiddelet Roundup. Dette stemmer ikke. De sluttet å selge Roundup og andre sprøytemidler for flere år siden. VårtOslo beklager feilen.

 

Flere bilder. Foto: Susanne Skaug
Flere bilder. Foto: Susanne Skaug
Flere bilder. Foto: Susanne Skaug
Flere bilder. Foto: Susanne Skaug
Flere bilder. Foto: Susanne Skaug
Flere bilder. Foto: Susanne Skaug
Flere bilder. Foto: Susanne Skaug
Flere bilder. Foto: Susanne Skaug
Flere bilder. Foto: Susanne Skaug
Flere bilder. Foto: Susanne Skaug
Flere bilder. Foto: Susanne Skaug
Powered by Labrador CMS