Etter at miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) har orientert om lovbrudd ved energigjenvinningsetaten, er det ventet hardkjør mot henne fra opposisjonen i bystyrets spørretime. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Miljøbyråden må stå skolerett for bystyret. Og orientere om 557 brudd på arbeidsmiljøloven i kommunal etat

I siste bystyremøte før valget må miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) redegjøre for 557 brudd på arbeidsmiljøloven, brudd på innkjøpsregler og påstander om ulovlige ansettelser ved kommunens energigjenvinningsetat.

Publisert

Bystyrets forretningsutvalg, som i Oslos byparlamentariske system er å sammenligne med Stortingets presidentskap, ber miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) orientere om skandalen ved kommunens energigjenvinningsetat, EGE.

Ifølge NRK skal kommunale EGE ha brutt overtidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven 557 ganger. I tillegg skal etaten ha brutt kommunens innkjøpsregler, og det er fremmet påstander om ulovlige ansettelser og utstrakt bruk av konsulenter.

Rødt fikk støtte fra Høyre

MDGs miljøbyråd Lan Marie Berg og hennes byrådsavdeling skal ha fått kjennskap til påstandene om brudd på arbeidsmiljøloven og andre uregelmessigheter i fjor høst.

Da ble det nemlig satt i gang en ekstern gransking av EGE i regi av den internasjonale revisjonsgiganten PricewaterhouseCooper, PwC. Men slik VårtOslo har forstått det, er ingen bystyrepartier i detalj blitt informert om hverken lovbruddene eller omfanget av granskingen.

Når fikk byråd Lan Marie Berg (MDG) kjennskap til brudd på arbeidsmiljøloven ved kommunale EGE? Og når og hva er bystyret egentlig blitt orientert om tidligere? Dette er de mest sentrale spørsmålene før redegjørelsen fra miljøbyråden i bystyrets siste møte før valget. Foto: Oslo kommune

I forretningutvalgets møte mandag var det Rødt, med støtte fra Høyre, som ba om at miljøbyråden orienterer bystyret. Det innebærer at Lan Marie Berg rett etter møtets begynnelse onsdag klokken 15 vil orientere bystyret om granskingen av EGE.

Etter miljøbyrådens orientering vil samtlige partier få holde korte innlegg. Deretter vil det høyst trolig også bli stilt en rekke spørsmål om EGE i bystyret spørretime, som holdes rett etter redegjørelsen.

Når kjente miljøbyråden til lovbruddene?

Det mest vesentlige spørsmålet bystyreflertallet søker svar på, foruten hvordan lovbrudd kan ha pågått i så stort omfang over flere år, er når miljøbyråden fikk vite om 557 brudd på arbeidsmiljøloven.

Dernest er det andre vesentlige spørsmålet hvorfor bystyret og bystyrets organer ikke ble varslet tidligere, og ikke minst tydeligere.

Ifølge et notat VårtOslo har mottatt, datert den 10. april, går det frem at byråd Lan Marie Berg har informert bystyret om tre varsler mot energigjenvinningsetaten. I notatet står det:

«Den sentrale varslingsordningen i Oslo kommune har mottatt tre anonyme varsler med påstand om brudd på anskaffelsesregelverket, omfattende bruk av eksterne konsulenter og ansettelser uten ekstern eller intern utlysning. Byrådsavdeling for miljø og samferdsel er i tillegg gjort oppmerksom på at det kan ha skjedd brudd på arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser».

Ikke besvart VårtOslos spørsmål

I notatet, adressert til samferdsels- og miljøkomiteen i bystyret, kommer det også frem at EGE blir gransket av PricewaterhouseCooper.

Notatet sier at undersøkelsesperioden er avgrenset fra 2015 til og med 15. mars i år.

VårtOslo har oversendt spørsmål til Lan Marie Bergs politiske medarbeidere i byrådsavdelingen, og gitt et tilbud om å kommentere saken. Kommunikasjonsrådgiver Tuva Otterlei Blikom bekrefter at spørsmålene er mottatt.

— Vi kommer tilbake til deg med svar på spørsmålene, sannsynligvis i morgen, skriver kommunikasjonsrådgiveren i en epost til VårtOslo.

Powered by Labrador CMS