Fra venstre: Marjana Bøstrand, Øyunn Iversen, Eirik Sætre Bjoland og Tom Ullevålseter presenterer Stampen kulturhus. Foto: Manon van Goethem
Midt i Brugata finner du huset med det rare i, Stampen kulturhus
I Brugata på Grønland driver fire ildsjeler et privat kulturhus på blod, svette og knukket BSU-konto. Stampen er navnet. Her finner du auksjonshall, syersker fra operaen og hip hop-artister i sving.
Midt i Brugata på Grønland finner du huset med det rare i; Stampen kulturhus. Bygården på tre etasjer fra 1882 gir kunstnere og kreative mennesker muligheter til å etablere seg.
De fire ildsjelene som står bak idéen vil vise at det går an med et rusfritt kulturhus midt i sentrum. Den store festsalen i andre etasje har blitt leid ut til alt fra bryllupsfester, yogatimer, dansetimer, kunstutstillinger, konserter og morgendanskonseptet Morning Beat.
I første etasje finner du et mindre og intimt galleri, kalt galleri Kladden, der dagslyset skinner ned fra et vindu i taket. Når du beveger deg oppover den snirklete vindeltrappen, ser du et pågående graffitiarbeid på veggene. Det er praktisk talt ingen rom på huset som står tomme. Et musikkstudio, et lydstudio, et atelier med seks plasser og et rom for en gruppe scenografer er noe av det byggets hulrom leies ut til.
Blod, svette og frivillig arbeid ligger bak
Det var Tom Ullevålseter, Marjana Bøstrand, Eirik Sætre Bjoland og Øyunn Iversen som så behovet for et kulturhus som flere uetablerte visjonærer kunne nytte seg av. Derfor kastet de seg ut i prosjektet og åpnet Stampen kulturhus i februar i år.
Annonse
Huset har historisk vært brukt til alt fra auksjonshall, dagpengesenter, kino, skobutikk og til kontorer. De fire har ulike bakgrunner, men de deler visjonen om et kulturhus der mennesker uansett livssyn, etnisitet, legning og alder kan møtes og lage kultur sammen.
– Det mangler aktører som tør å satse på ukjente folk. Kulturscenen bør ikke reduseres til networking, og på Stampen kan du stille ut kunst uten spesielle kontakter, påpeker Eirik.
Det er mye blod, svette og frivillig arbeid som ligger bak et kulturhus, hvor de fire som drifter det ikke får noen som helst betaling. Til tross for dette, handlet det ikke om kapital, men om å skape et forum der alle kan få prøve ut sitt kulturprosjekt.
Fra bunnen av sparekontoen
– Tom og jeg startet konseptet Kunst FTW for tre år siden som er et utradisjonelt kunstrom, forteller Øyunn Iversen. Hun fant bygården på finn.no og syns det var for dumt at et slikt bygg skulle stå tomt. Tom og Marjana var med på prosjektet fra start, mens Eirik ble med over sommeren. Derfra ble egne sparepenger og frivillig hjelp starten på Stampen.
– Vi er avhengig av hjelp på frivillig basis. Vi får ingen midler til dette. Vi har en dugnadsgruppe på Facebook hvor venner og bekjente trår til hvis vi behøver det, forklarer Tom. De er også avhengig av at andre jobber ved siden av for å betale egne husleier.
De fire deler på driften og fasilitering av arrangementer og aktiviteter på huset. Selv om det er utfordrende, har de klart å fylle det tomme bygget med alskens kreativitet.
– Fundamentet for det vi sitter i, kom fra de som tok kontakt og ønsket å leie hos oss eller stille ut kunst. Hele denne prosessen er blitt til dagens resultat, sier Øyunn.
Rimelig og rusfritt
Etter jul tilbyr Stampen et fast program hvor halvparten av arrangementene skal være gratis. Det skal i tillegg være rimeligere priser på både yogatimer og konsertbilletter. Det er ingen ambisjoner om å skaffe skjenkebevilling til huset. Stampen skal være et rusfritt kulturhus som verken styres av en bar eller et utested.
Det er menneskene som bidrar med kultur som skal vises frem, og ikke kulturhuset i seg selv, synes initiativtakerne. De oppmuntrer på det varmeste folk til å ta kontakt, enten de driver med innspilling av musikk/lyd, rom til å lage mer kunst, leie festsalen eller behøver plass til en utstilling.
– Det er mange ensomme mennesker i det moderne samfunnet. Kultur skapes når mennesker er sammen, konstaterer Tom Ullevålseter.