Undersøkelsesrom i voldtektsmottaket ved Oslo legevakt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Undersøkelsesrom i voldtektsmottaket ved Oslo legevakt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Rekordmange oppsøkte overgrepsmottaket ved legevakten i Storgata

Aldri har overgrepsmottaket i Oslo tatt imot så mange som i fjor. Fagfolk forklarer tallet med økt bevissthet om overgrep etter metoo-kampanjen.

Publisert

I hovedstaden kom 628 personer til overgrepsmottaket ved legevakten i Storgata i 2018. Det er rekordmange, ifølge seksjonsoverlege Henriette Myhre Waitz, og 14 prosent flere enn året før, skriver Bergens Tidende.

Sammenlignet med Bergen har økningen vært større i Oslo. I vestlandsbyen var rekordåret 2017 med 229 personer som oppsøkte overgrepsmottaket. Mye av forklaringen til de høye tallene i både Oslo og Bergen forklarer fagfolk med metoo-kampanjen.

Må sikre spor

Overlege Eivind Damsgaard sier en stor andel av dem som kommer til mottaket husker lite eller ingenting av hva som har skjedd med dem. Og flere er usikre på om de faktisk har vært utsatt for et overgrep.

– I etterkant kan det jo komme informasjon som styrker mistanken, for eksempel at vitner så vedkommende sammen med noen på et rom. Da må sporene være sikret på et så tidlig tidspunkt som mulig, forklarer Damsgaard.

– I fjor overleverte mottaket bevis til politiet om 85 pasienter. Året før var tallet 99.

Powered by Labrador CMS