Frode Jacobsen. Foto: Oslo Arbeiderparti

Leder av Oslo AP: – Jeg synes Arbeiderparti-oppropet var for snevert

Leder av Oslo AP, Frode Jacobsen, nektet å underskrive oppropet som 15 av 18 fylkesledere i partiet har signert, til støtte for partisekretær Kjersti Stenseng og Anniken Huitfeldt.

Publisert

– Jeg synes oppropet tar fokuset bort fra #metoo og varsling. Jeg var invitert til å være med på oppropet, men synes det ble litt for smalt og avsto fra å underskrive, sier Frode Jacobsen, leder av Oslo AP.

Det var under VårtOslos Byprat, om byutviklingen i Oslo, at fylkeslederen i Oslo kommenterte oppropet.

– Oppropet var for smalt

«Den siste tiden har vi sett målrettede angrep fra anonyme kilder, der formålet er å undergrave tilliten til partisekretær Kjersti Stenseng og kvinnepolitiske leder, Anniken Huitfeldt, heter det i oppropet. «Lekkasjene må stanse. Vi må ha ro i partiet vårt».

Jacobsen nektet å underskrive fordi han syntes oppropet hadde feil fokus.

– Jeg måtte tenke gjennom at det kunne bli brukt mot meg, men valgte likevel å mene at dette ble for smalt og avsto fra å signere, sier Jacobsen.

For mye negativt om Giske

Fylkeslederen synes samtidig det har vært for mye negativ oppmerksomhet rundt Trond Giske.

– Ja, jeg synes det har blitt for mye fokus på Giske. Jeg har ingen problemer med å forstå at han og hans familie synes dette har vært krevende. Samtidig synes jeg også det var klokt av Giske å fratre.

Mer generelt om media, påpekte Jacobsen følgende:

– Det er negativt om pressen blir for opptatt av enkeltsaker og interne maktkamper. Fortsetter vi i den retningen, bærer det kanskje galt av sted.

– Mange mektige menn skjelver nå

I tillegg til Frode Jacobsen, deltok også skuespillerne Iselin Shumba og Julie Støp Husby, fra #stilleføropptak, i samtalen.

– Det er mange mektige menn, med svin på skogen, som skjelver i buksene nå. Det må kanskje bli litt kjipt for noen for at det skal bli bedre for alle, sa Iselin Shumba.

Shumba og Husby påpeker at ballen begynte å rulle etter Harvey Weinstein-avsløringene i USA. De to var blant initiativtagerne til oppropet #stilleføropptak, som

har samlet rundt 500 skuespillere.

Skuespillerne Julie Støp Husby, Iselin Shumba, programvert Erling Fossen og fylkesleder i Oslo AP, Frode Jacobsen deltok i Byprat om #metoo og seksuell trakassering. Foto: Torun Berg

– Trakasseringen er en større kultur

– Det var de svenske kollegene våre som startet med den aksjonsformen vi har brukt, med å samle oss på en Facebook-gruppe. Så fant vi ut at det ville vi prøve også, for å finne ut hvordan det stiller seg på våre arbeidsplasser. Og vi fant at det var omtrent likt her som i Sverige, sier Julie Støp Husby.

– Jeg føler vi åpnet en slags dør til et forum hvor folk kunne dele sine historier om hva de har opplevd på sin arbeidsplass. Så begynte det å renne inn. Skuespillere kunne fortelle ting de før hadde skammet seg over eller bagatellisert. De innså at dette er ikke en hendelse som har skjedd bare med meg, det er en kultur som rammer alle, sa Husby.

– Store endringer har skjedd

Shumba er opptatt av at seksuell trakassering handler om maktmisbruk.  – Men nå fins det en dialog rundt dette. Det er en ganske stor endring. Vi har gått fra bagatellisering til at vi nå kan ta dialogen. Det har vært en bevisstgjøring.

Men de erkjenner at vi bare er i starten av en endring. For å få til større forandringen i maktubalansen, mener de større grep trengs, for eksempel en vesentlig bedre kvinnerepresentasjon i skuespilleryrket, både foran og bak kamera. – Det hjelper ikke å bare si: Vær greie mot hverandre, ikke tafs, sier Shumba.

Powered by Labrador CMS