206 kvinner hadde stemmerett og deltok i debatten foran årets kvinnedag, 8. mars. Foto: Kvinnefronten
Hovedparolen i årets 8. mars-tog blir #metoo - fra taushet til kvinnekamp!
Hele 222 delegater stilte på helgens parolemøte, hvor årets 8. mars-paroler ble vedtatt. Alle var enige om at #metoo og seksuell trakassering skal dominere årets kvinnedag.
Det var knyttet spenning til årets parolemøte for 8. mars, og rekordmange delegater deltok. Arbeidsutvalget hadde på forhånd ryddet opp i 160 paroleforslag de hadde fått tilsendt. Innstillingen foran møtet lå på 26 hovedparoler. Det var rundt disse hovedparolene debatten under møtet utspant seg.
Ingen sa nei til forslaget om årets hovedparole, #metoo - fra taushet til kvinnekamp!
– Det var ikke noe å lure på. Temaet har preget oss siden i høst og har hatt så mye å si for kvinnekampen. Seksuell trakassering blir nå diskutert rundt middagsbordene hjemme og rundt lunsjbordene på jobben. Alle kjenner noen som har blitt utsatt for dette, noe det må bli en slutt på. Seksuell trakassering må være unntaket, fastslår Johanne Luhr, delegat fra Kvinnefronten.
Uenighet rundt utmelding av EØS
Størst uenighet var det rundt et forslag som krevde utmelding fra EØS. Det ble stemmetelling og knepent flertall mot parolen: «Privatisering og bemanningsbransjen dumper lønn og pensjon – ut av EØS». Dette paroleforslaget ble satt opp mot parolen «havarikommisjon for kvinnedrap», og sistnevnte vant.
Annonse
Flere var i debatten også skeptiske til ordlyden i Jentefrontens parole: «Det er lov å være stygg, nei til skjønnhetstyranniet». Her gikk skepsisen på formuleringen om stygt utseende. Denne hovedparolen ble derimot vedtatt.
Ellers gikk store deler av møtet med til å diskutere begrepet sexarbeid. Det var organisasjonene Pion, Skeiv Ungdom og HivNorge som fremmet parolen «Sex workers and transrights = feminism». Forslaget ble nedstemt, da flertallet i 8. marskomiteen mente at prostitusjon er slaveri, ikke arbeid.
Kvinnefronten fikk vedtatt parolene: «Nei til surrogati. Livmor er ikke en handelsvare» og «Kvinner for fred. Stans norsk våpeneksport og militarisering av Norge».
– Vi må ha en kvinnekamp som er internasjonal, på tvers av religion og bakgrunn. For meg er det viktig at også fred er en del av kvinnekampen, sier Luhr. Hun var strålende fornøyd med parolemøtet.
– Jeg tror Oslo får et kjempefint 8. marstog.
Årets 8. mars-tog foregår på Youngstorget klokka 18. Underveis blir det også en marsj som ender opp tilbake på Youngstorget.