God sensommerstemning i Stensparken i St. Hanshaugen bydel i formiddag. Fagerborg menighet og Vestre Frikirke hadde flaks med været under arrangementet «Dagen i Stensparken», et årlig samarbeidsprosjekt med utekonsert og friluftgudstjeneste.

Vi har sommerdag-rekorden i lomma og godværet fortsetter til torsdag

Det blir over tjue grader og sol helt fram til og med torsdag, er gladmeldingen fra statsmeteorologene på Blindern. De slår herved fast at vi ikke har hatt så mange sommerdager om sommeren i Oslo siden 1937.

Publisert

Statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe bekrefter overfor VårtOslo at varmen og sola skal glede hovedstadsinnbyggerne helt til torsdag. Han kan også stadfeste at sommerdagsrekorden fra 1937 er slått ned i støvlene.

— Sommeren er ikke helt over ennå, men fra torsdag blir det lavere temperaturer, sier Walløe.

Sommervær og utstrakt solbading i Stensparken i bydel St. Hanshaugen søndag formiddag.

Kun sommer-sommerrekord

Dagens rekord har følgende forklaring: Hvis termometeret offisielt bikker 20 grader celsius, registreres den som en sommerdag, uansett årstid. Rekorden Oslo satte i dag, da temperaturen snek seg over 20 grader rundt klokka 12, er en sommer-sommerdagsrekord. Det vil si at det rekordmange sommerdager innenfor kalendersommeren, 1. juni til 1. september.

Forrige sommerdagsrekord om sommeren kom i 2006, da det ble registrert 78 sommerdager i løpet av kalendersommeren, som meteorologene kaller det.

Slår ikke 1947-rekorden

Vi må tilbake til 1947 for å finne rekorden i antall sommerdager i løpet av et helt år, med 106 sommerdager. Den rekorden gjenstår det å slå, opplyser statsmeteorologen.

— Kan vi kalle dette indian summer?

— Nei, det er for tidlig å kalle varmt vær indian summer. For å bruke den betegnelsen må det først ha vært en kjølig periode med typisk høstvær og lave temperaturer som blir etterfulgt av en godværsperioe.

— Hvordan oppstår det?

— Mange gunstige forhold må opptre samtidig. Når vi får både varme luftmasser fra sør, høytrykk, lite skyer og gunstig vindretningkan vi få sånne perioder.

— Finnes det et godt norsk ord for det?

— Nei, vi kaller det også indian summer, men kanskje vi kan lkalle det bonussommer?

Gjennomsnittlig augustvær

August i seg selv har ikke vært en rekordmåned, forteller Walløe. Det har vært helt normal snittemperatur og ikke spesielt varme perioder heller.

— Vi har ikke vært over 25 en eneste dag, men august har vært veldig tørr, det har vært lite nedbør så vi har hatt mange fine dager og mye sol, sier statsmeteorologen.

Den 100 meter lange Operastranda åpnet i juli. Rekordsommeren sørget for svært godt besøk.Foto: Jil Yngland / NTB

Bare én tropenatt

Sommerdagsrekorden i sommer kommer uten at Meteorologisk institutt kan huke av for rekord i antall tropenetter. Kun én tropenatt er registert.

— Selv i løpet av de varmeste somrene registerer vi sjelden tropenetter.

— Hvordan kan nettene blir såpass kjølige selv etter dager med temperaturer over 30?

— På de varmeste dagene er det lite skyer om natten og da forsvinner mye av varmen ut i verdensrommet når solen går ned, rett og slett. Når vi en sjelden gang får en tropenatt, er det fordi det kommer litt skyer og demper avkjølingen, forklarer Walløe.

Powered by Labrador CMS