Grønt nordlys sett fra Sandaker mot Storo i midten av september.

Lørdag kveld bør du se opp: – Størst sjanse om du befinner deg her

Oslo-borgere har gode muligheter for å se nordlys lørdag kveld.

Publisert

– Lørdag kveld er det forventet høy nordlysaktivitet, med en KP-indeks på 7! Det er størst sjanse for å se nordlyset om du befinner deg i områdene rundt Oslofjorden eller utvalgte steder i Nord-Norge, meldte Meteorologene, som Meteorologisk institutt står bak, på X fredag.

Den såkalte KP-indeksen måler sjansen for nordlysaktivitet. Skalaen går fra 0 til 9, der 0 betyr lav aktivitet, mens 9 betyr høy aktivitet.

For Oslos del, ligger KP-verdien på 7 fra klokken 20.00 lørdag kveld til klokken 05.00 søndag natt, ifølge yr.no sine prognoser lørdag ettermiddag.

I samme periode skal imidlertid skydekket være fra 65 til 99 prosent.

– Må være tålmodige

– Folk må være tålmodige. Selv om KP-indeksen er på 7 så betyr ikke det at det er nordlys hele natten. Det vil komme et par kraftige utbrudd i løpet av natten og de varer ofte kanskje bare en halvtimes tid, påpeker romforsker Pål Brekke ved Norsk romsenter overfor NRK.

Han forklarer at bakgrunnen for det varslede kraftige nordlyset er at det har vært en kraftig eksplosjon på sola som har skapt en solstorm.

I løpet av den siste snaue halvannen måneden har nordlys vært å se flere steder i Oslo og på Østlandet for øvrig.

– Inne i periode med mye aktivitet

Forsker Njål Gulbrandsen ved Tromsø Geofysiske Observatorium sier til statskanalen at sola går i en syklus på rundt elleve år, fra å være nesten helt uten solflekker til at aktiviteten øker og øker.

– Vi er nære toppen av en slik syklus. De store utbruddene på sola kommer gjerne når det er mye solaktivitet, som det har vært de siste årene. Vi er inne i en periode med mye aktivitet.

Del blinkskuddene med oss

Får du fanget nordlyset med kamera i kveld, må du gjerne dele blinkskuddet med oss, ved å sende en e-post til tips@vartoslo.no, så publiserer vi bildet i vår avis.

Powered by Labrador CMS