Politiet beklager at de ieek kan være mer til stede i Urtegata. Foto: Arnsten Linstad
— Mer politi i Brugata betyr at det tunge narkomiljøet kan være i ferd med å flytte til Urtegata
� Politiets økte tilstedeværelse i Brugata har flyttet det tunge narkomiljøet til et mindre belastet narkomiljø i Urtegata. Det er bekymringsfullt, sier Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk.
Når VårtOslo kommer til Brugata og Storgata midt på dagen er det helt tomt for rusmisbrukere. De siste årene har det vært grupper på flere titalls rusmisbrukere i krysset. Og en strøm som har gått opp og ned til sprøyterommet ved hjørnet av Storgata og Hausmannsgate.
I stedet møter vi tre uniformerte politimenn som rusler rundt i vårsola og snakker med ventende passasjerer ved buss- og trikkestoppen.
Politiet usikre på om narkomiljøet er flyttet
— Nja, jeg vet ikke helt om det stemmer at alle er borte. Sprøyterommet er rett borte i gata her, og dit kommer det en del brukere, sier den ene politimannen til VårtOslo.
Politimannen ønsker ikke å navngis eller at vi tar bilde av ansiktet hans.
— Nei, du må høyere opp i systemet for å få en offisiell uttalelse. Men det er jo kjent at det er et brukermiljø utenfor Frelsesarmeen i Urtegata, sier politimannen mens kollegene lytter.
— Folk føler seg tryggere når de ser politi
— Jeg var faktisk på joggetur gjennom Urtegata da jeg hadde fri i går ettermiddag. Og da var det bare en sliten sjel utenfor Frelsesarmeen. Så både her i Brugata og i Urtegata varierer det veldig. Men akkurat nå er det få misbrukere her i Brugata. Men det kan være litt tilfeldigheter som spiller inn, fortsetter politimannen.
— Men det er ganske opplagt at dopselgere skygger banen når dere tre går rundt her. Og i tillegg har dere en uniformert bil parkert på tvers i Brugata, sier VårtOslo.
— Ja, det er klart. Vi vil jo ikke ha narkosalg. Vårt inntrykk er også at folk flest føler seg tryggere når de ser oss. Men jeg vet ikke helt om det stemmer at narkomiljøet nå er flyttet fra Brugata. Selv om det ikke er noen her akkurat nå, avslutter politimannen.
— Avvente heroinister kan ramle utpå igjen
Men en av veteranene i Oslos rusmiljø, Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk, er av en litt annen oppfatning. Han påpeker at miljøet blir stresset av politiets konstante nærvær. Og han er bekymret for det som skjer.
— Miljøet som har vært i Urtegata besto frem til nå av mange eldre misbrukere som ikke lenger bruker tyngre stoffer, som heroin og amfetamin. De er LAR-brukere som får metadon og subutex. Men en del av dem er i Urtegata fordi de har en tilknytning til andre folk i rusmiljøet. I tillegg er det en del som drar til Urtegata for å skaffe seg cannabis. De forsøker å unngå heroin, amfetamin og metamfetamin.
— Derfor er det ekstremt ødeleggende at tunge knarkere nå flytter seg fra Brugata til Urtegata. Det bekymrer meg veldig. Det kan føre til tilbakefall for folk som hadde sluttet med tyngre dop, sier Knutsen.
— Narkomane ønsker ikke å plage vanlige folk
— Men har du forståelse for at næringsdrivende i Brugata kanskje trekker et lettelsens sukk nå?
— Ja, selvfølgelig har jeg det. Ingen ønsker at det skal være et tungt belastet miljø i hjertet av Oslo der folk vil handle, gå på kafé eller vente på bussen. Brukerne er faktisk de som minst av alt ønsker at vanlige folk plages. De blir stresset av det. Og de stresses av politiet. Men nå må folk forstå at dette er mennesker som alle andre. Men det er mennesker med en avhengighet. De må dra dit de får kjøpt dop. Og hvor er det?
— Jo, i nærheten av hjelpetiltak som sprøyterommet og andre lavterskeltilbud i strøket rundt Brugata og Storgata, sier Arild Knutsen.
Den utrettelige talsmannen for at samfunnet skal behandle rusmisbrukere med respekt og verdighet er ikke alene. Lenger ned i Brugata går VårtOslo innom et serveringssted.
— Mye negativt etter at VårtOslo skrev om Brugata
— Etter at VårtOslo skrev at folk hos Olav Thon ville bruke vektere mot narkomane i Brugata, har det blitt mye negativt fokus. Så egentlig vil vi ikke snakke med sånne som deg, sier en mannlig ansatt til VårtOslo.
— Men jeg kan i hvert fall si en ting; vi er ikke mot rusmisbrukerne. De er folk akkurat som deg og meg. Hvis vi jobber med dem og ikke mot dem, så tror jeg mye kan løses. Jeg syns narkomane fortjener like mye respekt og verdighet som alle andre, sier den ansatte før han avslutter samtalen.
Oslos narkomane har blitt jaget fra sted til sted i flere tiår
I Oslo har rusmisbrukere blitt jagd fra sted til sted i flere tiår. Fra Slottsparken på 1970-tallet, og videre til Egertorget. Så til flere steder rundt Jernbanetorget. Deretter opp Karl Johans gate til Kirkeristen. Så ble narkomiljøet jagd til Skippergata og Dronningens gate i Kvadraturen en periode.
Deretter var miljøet på den såkalte Plata ved sentralstasjonens sjøside i flere år frem til 2004. Ironisk nok ble Oslos narkomane jaget derfra omtrent samtidig som Olav Thon åpnet sitt nye hotell Opera. Ingen tilfeldighet at miljøet ble jaget da Thons prakthotell sto ferdig, mener Arild Knutsen.
— Det er klart at når en så stor og mektig eiendoms- og næringsaktør som Olav Thon vil ha vekk rusmiljøet, så lytter både politikere og politi, sier han stille, mens hans tar en slurk av kaffekoppen inne på Scandic hotell ved St. Olavs plass.
— Gi misbrukerne et fristed på Elgsletta
Den frittalende forkjemperen for en mer human og tolerant behandling av samfunnets utstøtte, har akkurat stått foran flere hundre fagfolk på en stor rusforebyggende konferanse.
— Jeg sa det jeg alltid sier. Nå har ruspolitikken vært feilslått i tiår etter tiår. Det er faktisk definisjonen på idioti. Det at man gjentar feil man vet er feil. Jeg har ikke løsningen med stor L. Men jeg tror at et sted å begynne er å sørge for at narkomane i Oslo får et fristed. Og som jeg foreslo i VårtOslo på nyåret i år, mener jeg det bør være ved Elgsletta langs Akerselva, på oversiden av Vaterland.