Du trenger ikke å reise til Karibien for å oppleve syn som dette. Prøv heller nordvestsiden av Bygdøy. Foto: Hans Magnus Borge

Mer enn Huk: Her er de hemmelige badeplassene på Bygdøy

Bygdøy for badefolk er mye mer enn Huk. Her er de skjulte lagunene og badeplassene som lokalbefolkningen bruker.

Luften koker og badevannet er herlig. Derfor dro vi på en liten oppdagelsesreise på Bygdøy, en av de mest populære badeområdene i Oslo. Det er som kjent ikke nødvendig å reise lange veier for å få seg et bad i Oslo.

Huk

Huk er vel byens mest besøkte badestrand. Lett tilgjengelig med 30-bussen. Dessuten to store parkeringsplasser, pluss stort bysykkelstativ.

Huk, byens mest populære badestrand. Foto: Hans Magnus Borge

Mange har nok lurt på hvorfor byens mest besøkte badeplass har så dårlige fasiliteter. Badebryggene er mildt sagt dårlige, og tildels farlige. Av en eller annen grunn er det ikke blitt prioritert foran for eksempel en streetbasketbane.

Men i fjor ble det satt opp en slags «landgang» ved den ene stranden som er populær. Og som en jubileumsgave til Oslo Kommune bekostet Bygdøy Lions en helårs badebrygge.

Huk-området omfatter også stranden til den tidligere «Vaske-Bakke»-villaen. Den ble kjøpt av regjeringen Stoltenberg, i seiersrusen over å ha vunnet valget i 2005. Stranden ble skilt ut som offentlig og selve huset ble solgt separat. Ved siden av ligger Christian Ringnes villa, hvor stranden skal være offentlig tilgjengelig. Men han har gjort det litt vanskelig ved å legge to vannscooterslipper der samt satt opp en gangbro til badehuset.

Det er faste toalettbygninger som ikke er så fristende. Men her kommer det en oppgradering.

Paradisbukten og vestsiden

På vestsiden av Bygdøy lå de såkalte «Kongevillaene». Alle bortsett fra den nordligste, «Villa Gjøa», er nå revet og landskapet planert.

Paradisbukten er Bygdøy-folks favoritt. Greit tilgjengelig til fots og per sykkel. Her er det også en salgsbod for is, med mer. Stort sett bare åpen i helgene. Dessuten er det satt opp en toalettboks.

Paradisbukten er Bygdøy-folks favoritt. Foto: Hans Magnus Borge

Syd for Paradisbukten finner vi Tsunami-monumentet – en flat sten med bølger.

Tsunami-minnesmerket ligger syd for Paradisbukten. Foto: Hans Magnus Borge

I dette området er det dårlig med strand – men til gjengjeld flere svaberg man kan bade fra. Her kan man ofte finne seg en fredelig plett for seg selv.

Helle Marie Føynum fra Stavern setter pris på svabergene syd for Paradisbukten. Foto: Hans Magnus Borge

Nordover fra Paradisbukten er det mange små strender og badeplasser. Først har vi stranden til Villa Gjøa. Deretter flere småsteder som er tilgjengelige fra veien ovenfor. Ganske bratt ned til noen av dem.

Noen er også foretrukket av privatnaturister, så man bør være litt forberedt. Men vi er jo et fordomsfritt folk!

Bygdøy sjøbad

Bygdøy sjøbad har en lang og fargerik historie. Tidlig 1900-tall var det et sjøbad her – foruten et forlystelsessted. Ernst Rolf er en av dem som opptrådte her. Og det var regulære kamper mellom politiet og spritsmuglere i forbudstiden (1916-1927).

Stedet var i mange år ikke så fristende som badested. Mye på grunn av alle småbåtene og verftsvirksomhet. Men for noen år siden tok staten grep og fylte opp med ny strand og laget forstøtningsmur. Nå er det blitt meget populært.

Begrenset med parkering så det sikreste er sykkel og bena – fra Kongsgården holdeplass på 30-bussen.

Bygdøynes

Bygdøynes har en lang fortid som badested. Hit var det greit å komme med båt. Og her var det et ganske stort badeanlegg og faktisk forlystelsessted.

Bygdøynes bad. Foto: Anders Beer Wilse / Oslo Museum
Foto: Ukjent / Oslo Museum

Med blant annet små motorbåter i et basseng.

Foto: S. Gran / Nasjonalbiblioteket

Nå er det ikke så mye tilbake siden Fram-huset, Norsk Maritim Museum og Kon-Tiki museet er bygget. Men en liten fredelig strand har man. En fin gressbakke hvor man kan ha piknik. Stranden er såpass steinete at den ikke frister, men man kan alltids bade fra bryggene.

En hyggelig plett på Bygdøynes. Fint for piknik – men veldig steinete. Foto: Hans Magnus Borge

Naturistene

Det er faktisk flere muligheter på Bygdøy for de som vil bade og sole seg uten tekstiler.

For det første har vi den «offisielle» naturiststranden ved Huk. Grei adkomst med buss (30) til endestasjonen, Huk. Dessuten to store parkeringsplasser og bysykkelstativ. Men på fine dager må man være tidlig med egen bil. Denne stranden er vel den mest ryddige. Selv om naturistene ikke har klær – så har de ordenssans.

Naturiststranden ved Huk. Foto: Hans Magnus Borge

Foruten naturiststranden på Huk er det mange små strender på nordvestsiden av Bygdøy, mellom Paradisbukten og Bygdøy Sjøbad, som er såpass usjenerte at mange tar sjansen på litt privatnaturisme.

Hvordan komme til Bygdøy

Det er bare å se det i øynene – Bygdøy er dårlig tilgjengelig med egen bil. Selv om det er en relativt stor parkeringsplass ved Huk, er det gjerne få parkeringsplasser særlig på fine helgedager.

Noen er heldige og finner en plass på villaveiene, men da skal man være tidlig ute. Det beste er å basere seg på 30-bussen. Samtidig har bussen har problemer med å ta unna på de store dagene. Spesielt en fin dag, og det plutselig kommer en ettermiddagsbyge.

I følge pressevakt Øystein Dahl Johansen i RUTER er det en spesialavtale for Bygdøy. Nemlig at det på dager med fint vær og/eller spesielle arrangementer settes opp ekstra busser mellom Bygdøy og Jernbanetorget. Men han presiserer at trafikkforholdene er vanskelige, så det er begrenset hvor mange busser som kan settes inn.

Så kan man alltids satse på sykkel. En tur fra for eksempel sentrum, langs Frognerstranda og ut på Bygdøy på en solskinnsdag, er verdt turen i seg selv.

Ikke alt er på stell i Huk-området
Ikke alt er på stell i Huk-området
Ikke alt er på stell i Huk-området
Ikke alt er på stell i Huk-området
Ikke alt er på stell i Huk-området
Fredelige pletter mellom Paradisbukten og Bygdøy Sjøbad. Foto: Hans Magnus Borge
Fredelige pletter mellom Paradisbukten og Bygdøy Sjøbad. Foto: Hans Magnus Borge
Fredelige pletter mellom Paradisbukten og Bygdøy Sjøbad. Foto: Hans Magnus Borge
Fredelige pletter mellom Paradisbukten og Bygdøy Sjøbad. Foto: Hans Magnus Borge
Fredelige pletter mellom Paradisbukten og Bygdøy Sjøbad. Foto: Hans Magnus Borge
Fredelige pletter mellom Paradisbukten og Bygdøy Sjøbad. Foto: Hans Magnus Borge
Bygdøy sjøbad
Bygdøy sjøbad
Bygdøy sjøbad
Bygdøy sjøbad
Bygdøy sjøbad
Bygdøy sjøbad
Bygdøy sjøbad
Bygdøy sjøbad
Powered by Labrador CMS