Miljøpartiet og SV er mot meldeplikt for tilreisende tiggere, mens Arbeiderpartiet vil utrede forslaget. Uenigheten mellom de rødgrønne byrådskameratene ble til en selsom seanse under tigger-debatten i Oslo bystyre onsdag kveld.
For å bevare husfreden i det rødgrønne byrådet stemte nemlig SV og MDG i bystyret til slutt mot et forslag de egentlig er for.
I føljetongen om hvordan problemene med stadig flere tilreisende tiggere skal løses, debatterte bystyret flere forslag som kom opp til votering. Ett av forslagene var som skreddersydd for både MDG og SV: "Det innføres ikke meldeplikt for tiggere i Oslo".
Forslaget ble fremmet av Venstre og Rødt, som er dypt uenig i byrådsleder Raymond Johansens (Ap) utspill om utredning av meldeplikt for tilreisende tiggere.
Vil synliggjøre uenighet
Annonse
— Det finnes ingen enkel løsning på problemene med tilreisende tiggere. Dette er ofte mennesker i en vanskelig livssituasjon, og samfunnet vårt måles på hvordan vi behandler våre svakeste, sa Venstres gruppeleder Guri Melby fra bystyrets talerstol.
Sammen med Rødts Marit Halse ville hun presse frem uenigheten om meldeplikt som er mellom de tre byrådspartiene Ap, SV og MDG.
— Miljøpartiet er svært skeptiske til meldeplikt. Men vi går for utredning av forslaget likevel. Men det er svært mye som skal til for at vi til slutt kommer til å stemme for meldeplikt, sa Marion Godager Tveter (MDG) fra talerstolen, før partiet altså ble med på å stemme ned forslaget de egentlig er for.
Ap avviser ikke ny debatt om tiggeforbud
Forslaget om meldeplikt for tilreisende tiggere ble også behandlet i forrige bystyreperiode. Det ble ikke noe av den gang, blant annet fordi Oslo-politiet frarådet å innføre en ordning som ville kreve unødig mye ressurser.
Høyre og Fremskrittspartiet gjentok i går at de fortsatt ønsker et totalforbud mot tigging. Men byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har gjentatte ganger avvist alle forslag om forbud.
Aps gruppeleder i bystyret, Frode Jacobsen, er derimot ikke like kategorisk som byrådslederen.
— Jeg vil ikke utelukke at situasjonen med tigging endrer seg og gjør at vi må vurdere debatten om forbud på nytt. Men per i dag er Ap tydelig på at vi ikke går inn for et forbud mot tigging. Men situasjonen kan endre seg, sier Frode Jacobsen til VårtOslo.
Midlertidig overnatting og flere offentlige toaletter
Men tross uenighet om både forbud og meldeplikt for tiggere ble bystyreflertallet enige om å be byrådet komme med en løsning på hvordan det kan opprettes flere offentlige toaletter og muligheter for flere midlertidige overnattingsplasser.
Samtlige partier var også enige om at forsøpling og tilgrising fra tiggernes leire i både boligstrøk og skogsområder må stanses. Det rødgrønne byrådet har varslet at flere konkrete tiltak med finanisering vil komme i forslaget til revidert budsjett for Oslo før sommeren.
— Barnehagebarn tilgriset med avføring
I 2016 ble det ryddet opp etter 166 ulovlige leire med tilreisende tiggere. Bymiljøetaten har varslet at antallet tilreisende tiggere til Oslo trolig vil øke utover sommeren i år.
— Det har gått for langt når bydelsdirektøren på Nordstrand slår alarm om barnehagebarn som etter utelek er så tilgriset av avføring fra de ulovlige leirene at klærne må kastes, sa Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg.
Hans parti fikk med seg Frp i forslaget om å opprette såkalte innsatsteam for å hindre etablering av ulovlige leire. Men bystyreflertallet stemte ned Høyres forslag.